16.6 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Μικρή πτώση για την παγκόσμια αγορά IT

Μειωμένες κατά 0,5%  θα είναι οι παγκόσμιες δαπάνες ΙΤ το 2016, με το σύνολο της αγοράς να κλείνει στα $3,49, τρις έναντι $3,5 τρις το 2016, προβλέπει η Gartner σε νεότερη αναφορά της. Αιτία οι συναλλαγματικές μεταβολές αλλά και η αστάθεια σε αρκετές χώρες.

 

“Υπάρχει ένα υπόγειο ρεύμα οικονομικής αβεβαιότητας που οδηγεί τους οργανισμούς να σφίξουν το ζωνάρι τους. Και οι επενδύσεις σε υποδομές ΙΤ είναι ένα από τα θύματα,” τονίζει ο John-David Lovelock, αντιπρόεδρος της Gartner. “Ταυτόχρονα, όμως, η ανάγκη να επενδύσουν στον τομέα της πληροφορικής είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων γνωρίζουν ότι πρέπει να μεταβούν στην εποχή του digital business, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα καταστούν ξεπερασμένοι. Έτσι, προσπαθούν να περιορίσουν κόστη από αλλού προκειμένου να επενδύσου σε τεχνολογίες αιχμής”, συμπληρώνει το στέλεχος της Gartner. Τo πιο εμφανές αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών βελτιστοποίησης είναι η αλλαγή του μίγματος χρηματοδότησης μεταξύ assets και των υπηρεσιών. Πράγματα που κάποτε έπρεπε να αγοραστούν ως περιουσιακό στοιχείο – “σίδερο” – μπορούν τώρα να αποκτηθούν ως υπηρεσία.

 

Όσον αφορά τις επιμέρους αγορές, οι συσκευές (PC, ultramobiles, κινητά τηλέφωνα, tablets και εκτυπωτές) προβλέπεται ότι θα συρρικνωθούν κατά 3,7% το 2016. Η αγορά των smartphones πλησιάζει το σημείο κορεσμού, γεγονός που οδηγείς σε επιβράδυνση της ανάπτυξης. Οι αγορές PC και ultramobile αναμένεται επίσης να συρρικνωθούν.

gartner1

Από την άλλη, οι δαπάνες για Data Cenetrs αναμένεται να φθάσουν $175 δις $ το 2016, μια αύξηση 2,1% από το 2015.

 

Στο ίδιο μοτίβο και η παγκόσμια αγορά λογισμικού η οποία θα κινηθεί ανοδικά κατά 4,2% σε σύγκριση με το 2015, φτάνοντας τα $321 δις.

 

Η μερίδα του λέοντος ανήκει φυσικά στην αγορά τηλεπικοινωνιών, η οποία θα αγγίξει τα $1,4 τρις, μειωμένη κατά 2%. Η μείωση αυτή θα έχει ως αιτία τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση σε μεγάλες αγορές, όπως η Ρωσία και η Βραζιλία.

 

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την Gartner, οι δαπάνες  για την αγορά υπηρεσιών πληροφορικής αναμένεται να επιστρέψουν στην ανάπτυξη το 2016, φτάνοντας τα $929 δις, αυξημένες κατά 2,1% από το 2015.

Σχετικά άρθρα

Αναβάθμιση υποδομής ICT στην Ελληνοαμερικανική Ένωση από την Algosystems και τη Cisco

Giorgos Athanassiadis

Και του… πουλιού το γάλα από την Globo Technologies

Kitriniaris

Η Lenovo ανακοίνωσε δυο νέας γενιάς Tab P11 και το πρώτο Chromebook 16 ιντσών

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα