14.4 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Μεγαλώνει η παγκόσμια αγορά συσκευών, μικραίνουν τα κέρδη

Οι παγκόσμιες πωλήσεις συσκευών (PCs, tablets, ultramobiles και mobile phones) θα αυξηθούν και το 2016 σε απόλυτους αριθμούς, για πρώτη φορά όμως η δαπάνη που θα καταβάλουν για την απόκτησή τους οι τελικοί χρήστες θα μειωθεί. Με απλά μαθηματικά, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι τιμές τους συμπιέζονται, άρα και τα κέρδη που μπορούν να αποκομίσουν οι κατασκευαστές.

 

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις προβλέψεις της Gartner σύμφωνα με τις οποίες η παγκόσμια αγορά συσκευών θα φτάσει τα 2,4 τεμάχια το 2016 (+1,9%) την ίδια στιγμή που η δαπάνη του τελικού χρήστη για την αγορά της, θα μειωθεί κατά  0,5%.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Gartner η παγκόσμια αγορά έχει γίνει περισσότερο περίπλοκη σε σύγκριση με το παρελθόν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, γεγονός που πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι κατασκευαστές. Έτσι ενώ στο παρελθόν η διάκριση μεταξύ ώριμων και αναπτυσσόμενων αγορών αρκούσε για την κατάρτιση στρατηγικής πωλήσεων, σήμερα οι κατασκευαστές οφείλουν να διαχωρίζουν τις αγορές σε τέσσερις κατηγορίες: ώριμες αγορές σε οικονομική αναταραχή, ώριμες αγορές σε σταθερότητα, αναπτυσσόμενες αγορές σε αναταραχή και αναπτυσσόμενες αγορές σε σταθερότητα.

gartner1 copy

 

Στην ίδια μελέτη η Gartner προβλέπει ότι στο τέλος του 2016 θα έχουν διατεθεί 287 εκατ. PCs, δηλαδή 1% λιγότερα από το 2015, ωστόσο εκτιμά ότι το 2017 η τάση αυτή θα έχει αντιστραφεί πλήρως και η αγορά υπολογιστών θα κινηθεί ανοδικά με ποσοστό +4%. Κινητήριος δύναμη στην αγορά υπολογιστών θα είναι ο συνδυασμός premium ultramobile συσκευών, Windows 10 και Skylake chips, όπως υποστηρίζει η Gartner. Μάλιστα αναμένει ταχύτερη υιοθέτηση των Windows 10 από τις επιχειρήσεις, σε σύγκριση με τις παλαιότερες εκδόσεις των Windows.

 

Σε ότι αφορά την αγορά κινητής τηλεφωνίας, η Gartner προβλέπει αύξηση πωλήσεων +2,6% το 2016 αλλά και αύξηση της κατά κεφαλήν δαπάνης κατά 1,2%. Στο τέλος του 2016 το 82% των πωλήσεων συσκευών κινητής τηλεφωνίας θα είναι smartphones, έναντι 70% το το 2015, καταλήγει η Gartner.

 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη

Σχετικά άρθρα

Tech Channel Partner: Διαβάστε στο 27ο τεύχος

Kitriniaris

Πάνω από € 1 δις ο τζίρος από το ηλεκτρονικό εμπόριο

Kitriniaris

Υπηρεσία “smart shop” από τη Wind

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα