19.7 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Κρυπτονομίσματα και ψηφιακό έγκλημα

H τεράστια ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων προσελκύει όχι μόνο επενδυτές, αλλά και κυβερνοεγκληματίες. Όπως αναφέρει η Kaspersky Lab οι δολοπλοκίες κοινωνικής μηχανικής κρυπτονομισμάτων βοήθησαν τους εγκληματίες να αποσπάσουν σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο χρόνο

Μάλιστα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, τα προϊόντα της Kaspersky Lab μπλόκαραν περισσότερους από εκατό χιλιάδες ενεργοποιητές που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα σε ψεύτικα συναλλάγματα και άλλες πηγές. Με κάθε απόπειρα, οι εγκληματίες προσπαθούν να εμπλέξουν όλο και περισσότερους ανυποψίαστους χρήστες σε παράνομες δραστηριότητες.

 

Το φαινόμενο των κρυπτονομισμάτων και η ανάπτυξη ενός φανατικού κοινού από ιδιοκτήτες κρυπτονομισμάτων δεν επρόκειτο ποτέ να περάσουν απαρατήρητα από τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Για να επιτύχουν τους ειδεχθείς στόχους τους, συνήθως χρησιμοποιούν κλασικές τεχνικές phishing, ωστόσο αυτές συχνά υπερβαίνουν τα «συνηθισμένα» σενάρια. Παίρνοντας έμπνευση από τις επενδύσεις ICO (Αρχική Προσφορά Κερμάτων) και την ελεύθερη διανομή κρυπτογραφικών νομισμάτων, οι κυβερνοεγκληματίες μπόρεσαν να επωφεληθούν τόσο από τους φανατικούς ιδιοκτήτες κρυπτονομισμάτων όσο και από τους νέους.

 

Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς στόχους είναι οι επενδυτές ICO, οι οποίοι επιδιώκουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε νεοσύστατες επιχειρήσεις με την ελπίδα να έχουν κέρδος στο μέλλον. Για αυτήν την ομάδα ανθρώπων, οι ψηφιακοί εγκληματίες δημιουργούν ψεύτικες ιστοσελίδες που προσομοιώνουν τις τοποθεσίες των επίσημων έργων ICO ή προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις επαφές τους, ώστε να μπορούν να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα phishing με τον αριθμό ενός e-wallet και έπειτα οι επενδυτές να στείλουν την κρυπτογράφησή τους.

Οι πιο επιτυχημένες επιθέσεις χρησιμοποιούν γνωστά έργα ICO. Για παράδειγμα, εκμεταλλευόμενοι το ICO Switcheo χρησιμοποιώντας μια πρόταση για δωρεάν διανομή νομισμάτων, οι εγκληματίες έκλεψαν ένα κρυπτονόμισμα αξίας μεγαλύτερης από 25.000 δολάρια μετά τη διάδοση του συνδέσμου μέσω ενός ψεύτικου λογαριασμού Twitter.

 

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η δημιουργία ιστότοπων phishing για το έργο ICO OmaseGo, το οποίο επέτρεψε στους απατεώνες να κερδίσουν περισσότερο από 1,1 εκατ. δολάρια  της αξίας του κρυπτονομίσματος. Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των εγκληματιών κέρδισαν οι φήμες γύρω από το Telegram ICO, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκατοντάδων πλαστών ιστοσελίδων που συγκέντρωναν «επενδύσεις».

Μια άλλη περιζήτητη τάση είναι οι απάτες κρυπτονομισμάτων τύπου giveaway. Η μέθοδος επιλογής περιλαμβάνει την απαίτηση να στέλνουν τα θύματα ένα μικρό ποσό κρυπτονομισμάτων, σε αντάλλαγμα για μια πολύ μεγαλύτερη πληρωμή του ίδιου νομίσματος στο μέλλον. Οι εγκληματίες έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη και τους λογαριασμούς κοινωνικών μέσων γνωστών ατόμων, όπως ο ιδρυτής της Tesla και της Space X Elon Musk και ο ιδρυτής του Telegram messenger Pavel Durov. Με τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών ή απαντώντας σε tweets από τους νόμιμους χρήστες μέσω ψεύτικων λογαριασμών, οι εγκληματίες είναι σε θέση να μπερδεύουν τους χρήστες του Twitter ώστε πέφτουν στην παγίδα αυτής της απάτης κάνοντας κλικ σε απαντήσεις από ψευδείς λογαριασμούς.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Kaspersky Lab, οι εγκληματίες κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερα από 21.000 ETH (κρυπτονόμισμα ETHER, το οποίο χρησιμοποιεί blockchain που παράγεται από την πλατφόρμα Ethereum) ή πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία χρησιμοποιώντας τα παραπάνω σχήματα κατά το προηγούμενο έτος. Στο ποσό αυτό δεν λαμβάνονται καν υπόψη οι κλασικές επιθέσεις phishing ή τα παραδείγματα που αφορούν τη δημιουργία ατομικών διευθύνσεων για κάθε θύμα.

Σχετικά άρθρα

Με το σταγονόμετρο οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε νέες τεχνολογίες

Kitriniaris

ΕΛΜΗ Systems και Symantec ενισχύουν τη συνεργασία τους

Kitriniaris

Η Oracle γιορτάζει τα 20 χρόνια της Java

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα