21.4 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Κινέζοι και Ευρωπαίοι

Πριν περίπου δύο εβδομάδες, το biztech.gr σας ενημέρωσε σχετικά με την κινητικότητα που υπάρχει όσον αφορά τη μελλοντική μετοχική σύνθεση της Intracom Telecom. Την περασμένη Παρασκευή, μάθατε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περίπλοκη πολύ απλά γιατί δεν μιλά μόνο η Intracom με τη ρωσική Sitronics, αλλά υπάρχει πλέον και ενδιαφέρον από την πλευρά της Ericsson. Και μέσα σε όλα τα άλλα, κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι εταιρεία συμφερόντων της Huawei έχει το 3% της Intracom Telecom και επιπλέον τις εξελίξεις παρακολουθεί με ενδιαφέρον –για να μην το προχωρήσω το θέμα- και η ΖΤΕ!

Τι έγινε ξαφνικά και υπάρχει τόσο ενδιαφέρον; Κάποιος θα μπορούσε να πει απλά ότι η Ελλάδα έχει γίνει πλέον πόλος έλξης επενδύσεων, αλλά αυτό είναι μόνο ένα σκέλος της απάντησης. Όντως, το γεγονός ότι το Grexit μοιάζει ως ένας εφιάλτης που τελείωσε, βοηθά ώστε οι ξένοι να βλέπουν με άλλο μάτι την Ελλάδα. Αλλά, η προσωπική άποψη μου είναι πως η Intracom Telecom βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, γιατί ορισμένοι ξένοι κατασκευαστές άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα έχει δύο σημαντικά ατού: γεωγραφική θέση και ανθρώπινο δυναμικό.

ΖΤΕ και Huawei έχουν αποφασίσει να φτιάξουν logistics hub στον Πειραιά. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Πειραιάς θα είναι στο εξής η πύλη της Κίνας προς την Ευρώπη. Κάτι ακούστηκε για εργοστάσιο από τη ΖΤΕ, αλλά επιπλέον οι δύο Κινέζοι ετοιμάζουν και κέντρο ανάπτυξης λογισμικού. Το δρόμο στο τελευταίο άνοιξε η NSN που ενισχύει το δικό της κέντρο. Πολύ απλά, γιατί υπάρχει καλό ανθρώπινο δυναμικό.

Πως προκύπτει η Intracom Telecom; Πολύ απλά, πρόκειται για μία εταιρεία με καλό ανθρώπινο δυναμικό, δυναμική παρουσία στο system integration στην Μέση Ανατολή και εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν εύκολα να εξελιχθούν σε σημαντικές παραγωγικές μονάδες. Άρα, μπορεί να έχει αρνητικό πρόσημο στα οικονομικά αποτελέσματα της. Προσθέστε και ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Πάτρα, στο οποίο είναι ήδη πελάτης η Ericsson και έχετε μία εικόνα. Στα συν ότι η τιμή μάλλον έχει πέσει, το κόστος του ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα δεν είναι τόσο υψηλό όσο στο παρελθόν και το γλυκό είναι έτοιμο.

Μία άλλη παράμετρος είναι και η εξής: ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να αποκτούν οι Κινέζοι τόσο εύκολα και απλά εταιρείες με παρουσία στην ΕΕ και τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι και αυτό μία σημαντική παράμετρος.

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι επόμενοι μήνες θα είναι ενδιαφέροντες. Και τολμώ να προβλέψω ότι μπορεί να δούμε και μία πώληση σπασμένη σε δύο κομμάτια. Ή και σε τρία. Πολλά σενάρια έχουμε ακούσει από Παιανία πλευρά…

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.
 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα