17.1 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Καλύτερη χρονιά σε όλους!

Για ακόμη μια φορά βρισκόμαστε στη φιλόξενη γωνιά, ευχόμενοι καλό μήνα. Και τι μήνας! “Ορόσημο” για την επόμενη ημέρα, καθώς γεφυρώνει το “κουρασμένο” χτες με το ελπιδοφόρο σήμερα.
Ως “αχτίδα” αισιοδοξίας μπορεί να εκληφθούν δύο-τρείς διαπιστώσεις, οι οποίες κάθε άλλο από αυθαίρετες θεωρούνται, καθώς στηρίζονται σε δεδομένα.

Κατ’ αρχήν, η επαρχία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, εν συγκρίσει με την κατακερματισμένη όσο και “κορεσμένη” πρωτεύουσα.
Μια σειρά από νέες επιχειρήσεις κάνουν την εμφάνισή τους, βοηθούμενες και από ένα μίνι (προς το παρόν) ρεύμα εσωτερικής μετανάστευσης, αλλά και από την αναγκαιότητα κάλυψης των σημαντικών κενών που γεννήθηκαν ελέω της (βίαιης, εν πολλοίς) αποχώρησης παρωχημένων σχημάτων.
Όπως, τονίζουν, στελέχη της εγχώριας ΙΤ αγοράς και δη του καναλιού, το ερώτημα που προκύπτει είναι με ποιο τρόπο θα καταφέρουν αφενός μεν να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τα μεγαθήρια του λιανεμπορίου και αφετέρου δε να εμφανίσουν ένα σχέδιο με μακρόπνοο ορίζοντα.
Δύσκολη εποχή για πρίγκιπες, αλλά και συναρπαστική συνάμα!

Ένα ακόμη θετικό γεγονός είναι τα οικονομικά αποτελέσματα που εμφανίζουν εταιρείες του ΙΤ κλάδου στη χώρα μας.
Κρίση-κρίση, ωστόσο δηλώνουν σαφώς ενισχυμένα μεγέθη με το κοντινό παρελθόν. Μάλιστα, ουκ ολίγες από αυτές, έχουν επιστρέψει και σε κερδοφορία. Κάτι η διαδικασία εξορθολογισμού των οικονομικών τους δεδομένων, κάτι η ανάπτυξη προϊόντων και λύσεων που απευθύνονται είτε σε καθετοποιημένες αγορές είτε σε απολύτως εξειδικευμένες ανάγκες, κάτι η ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους, κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους. Και εις ανώτερα!

Εντύπωση έχει προκαλέσει η “σπουδή” που επιδεικνύει το Dynamic Duo στα δικτυακά προϊόντα, καθώς τελευταία έχουν ενισχύσει σε σημείο… παρεξηγήσεως (μεταξύ των ίδιων των κατασκευαστών τους) το πορτφόλιό τους στο συγκεκριμένο τομέα.
Λέτε να έπεσαν… θύματα της πρόσφατης δέσμευσης περί “Internet παντού και για όλους”; Χιούμορ, Watson, χιούμορ.

Ο… κακός χαμός γίνεται από πλευράς ενδιαφερομένων “γαμπρών” για την “πολύφερνη νύφη”, λέγε με και rural broadband. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, τέσσερις είναι οι telcos που επιθυμούν να δηλώσουν “παρόν”, ενώ μην εκπλαγείτε εάν στην πορεία κάνουν την εμφάνισή τους και ακόμη δυο-τρεις. Α, σημειώστε πως έπεται και το Σύζευξις ΙΙ. Μην σπρώχνεστε, για όλους έχει! Ούτε η Πηνελόπη δεν είχε τόσους μνηστήρες…

Ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου… υποκύπτουν στη γοητεία των tablet PCs, εντάσσοντάς τα στο product mix τους. Βλέπετε, το κόστος είναι εξαιρετικά διαχειρίσιμο, τα μοντέλα ανανεώνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς, ενώ η διείσδυση που επιτυγχάνουν στις αλυσίδες (όχι απαραιτήτως εξειδικευμένες) είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη. Σε λίγο μέχρι και τα υπερμάρκετ θα λανσάρουν τα δικά τους μοντέλα. Μην βιαστείτε να γελάσετε…

Στο μεταξύ ανησυχητική ησυχία έχει πέσει τελευταία στα… Δυτικά. Έπειτα από την πλήρη ανασυγκρότηση του εσωτερικού μηχανισμού και της ανάπτυξης μιας νέας στρατηγικής προσέγγισης της εγχώριας αγοράς, ξαφνικά καταγράφεται… σιγή ασυρμάτου. Λέτε να φταίει ένας νέος γύρος δημιουργικού οργασμού ή μήπως τα “καύσιμα” στέρεψαν; Κοντός ψαλμός αλληλούϊα!

Δεν έχουν περάσει δα και τόσα χρόνια από την εποχή κατά την οποία η ΙΤ ασφάλεια θεωρούταν από τις επιχειρήσεις -περίπου- ως δευτερεύουσας σημασίας προτεραιότητα είτε ακόμη και ως… αναγκαίο κακό!

Όχι, πλέον, καθώς αναγνωρίζεται ο ρόλος και η σημασία της ΙΤ ασφάλειας για την εύρυθμη καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης, ανεξαρτήτως κλάδου και τομέα δραστηριοποίησης. Μάλιστα, πρόσφατα οι “Κιτρινόμαυροι” έσπευσαν να εκμεταλλευτούν παλαιότερες συμμαχίες και γνωριμίες και κατάφεραν να αποσπάσουν το πολυπόθητο “yes” από την εγχώρια αντιπροσωπεία πασίγνωστου πολυεθνικού παίκτη. Χαρές και πανηγύρια έστω και στα “δανεικά” γραφεία. Όχι, αντί για σαμπάνιες προτίμησαν… αναψυκτικό. Ευγενική χορηγία του νέου πελάτη! Πως αλλάζουν οι εποχές.

Μια ρήση ισχυρίζεται πως “τα καλά παιδιά πάνε στον παράδεισο, ενώ τα κακά παντού…”. Κι εκεί που σκέφτεσαι να “αγιάσεις” ελέω και του εορταστικού κλίματος, έρχεται ένα νέο και αλλάζει άρδην το mode…
Πόσο, μάλλον, όταν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ο επονομαζόμενος και “Αμαρτωλός Αγιορείτης”, διαθέτει… ειδίκευση σε μια σειρά από -τουλάχιστον- περίεργες υποθέσεις, ενώ βρίσκεται συχνά-πυκνά στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών. Και δη σε μια εξ’ αυτών που… έριξε μέχρι και κυβέρνηση.
Βέβαια, στην πλέον πρόσφατη υπόθεση που αναφερόμαστε, αποτελεί το θύμα και όχι τον θύτη, όπως συνήθως κατηγορείται!
Συγκεκριμένα, άσκησε αγωγή μέσω της οποίας και ζητά ως αποζημίωση ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό, αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους “Ωτακουστές”, με τους οποίους και μέχρι πρότινος διέθετε στενότατη όσο και πολυετή συνεργασία, σε επίπεδο ανάπτυξης δικτύου δικαιόχρησης στη χώρα μας.
Όπως υποστηρίζει ο “Αμαρτωλός Αγιορείτης”, οι “Ωτακουστές” φρόντισαν να του κάνουν τη ζωή δύσκολη με μια σειρά από τρικ. Μια του ακύρωναν την αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων, την άλλη τερμάτιζαν την συμφωνία για τη παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης, ενώ έφτασαν ακόμη και στο σημείο να εμποδίσουν την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο!
Αποτέλεσμα; Η εν λόγω επιχείρηση του “Αμαρτωλού Αγιορείτη” να τερματίσει άδοξα την μακρόχρονη εμπορική συνεργασία με τους “Ωτακουστές” και ουσιαστικά να τεθεί στο περιθώριο. Μπορεί ακόμη να μην έχει βάλει “λουκέτο”, ωστόσο υπολειτουργεί. Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται ο ενάγων, απώτερος σκοπός των “Ωτακουστών” ήταν να αποκτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησής του σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.
Αλήθεια, πόσες φορές δεν έχουμε τονίσει πως η στατιστική αποτελεί τον πλέον επιστημονικό τρόπο να λέει κανείς ψέματα; Ουκ έστιν αριθμός. Πόσο, μάλλον, όταν το ζήτημα αφορά το πρώην αγαπημένο “παιδί” του “Ελικοπτεράκια”, το οποίο προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αποδείξει τη βιωσιμότητά του στις τράπεζες, έτσι ώστε να καταφέρει να αποσπάσει κάποιας μορφής ρευστότητα.
Υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες και παρά το γεγονός ότι το σύνολο -σχεδόν- των σημαντικών δεικτών (λ.χ. πωλήσεις, ζημιές προ φόρων, ίδια κεφάλαια), κινούνται στη ζώνη του λυκόφωτος, εντούτοις όμως βρήκε τρόπο να… πανηγυρίσει για το θετικό EBITDA. Το γεγονός πως ο δανεισμός είναι τουλάχιστον τριπλάσιος από τον κύκλο εργασιών, ούτε που μας απασχολεί…

Σε αντίστοιχο “μαγικό” επίπεδο κινούνται τα οικονομικά μεγέθη εννεαμήνου μιας ακόμη “πολυτάραχης” εισηγμένης εταιρείας, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετείχε κορυφαίος παράγοντας της εγχώριας ΙΤ αγοράς, ο οποίος πλέον έχει εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο.

Πως αλλιώς να χαρακτηρίσουμε τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποίησε πρόσφατα, όταν ένα νέο έργο που μόλις ανέλαβε να υλοποιήσει ανέρχεται στο ήμισυ του συνολικού κύκλου εργασιών της;

Ευχόμαστε από τα βάθη της καρδιάς μας καλές γιορτές, καλή νέα χρονιά, με υγεία, πωλήσεις, έργα, συνεργασίες, επιχειρηματικό πνεύμα και όσα σας στέρησε ο χρόνος που έφυγε, να σας τα επιστρέψει φέτος στο πολλαπλάσιο.
Του χρόνου πάλι!
 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα