16.6 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Η Oracle Hellas γιορτάζει 30 χρόνια και πετά στα… σύννεφα

Οι διεθνείς ημερίδες Oracle Cloud Days έχουν πλέον καθιερωθεί και πραγματοποιούνται μια φορά το χρόνο σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας. Από τη φετινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου, εκτός από τις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις στο χώρο του cloud, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το machine learning, το blockchain, τα chatbots, οι digital assistants, οι έξυπνες πόλεις κ.λπ.

Το συμπέρασμα που βγήκε από τις ομιλίες των στελεχών της Oracle ήταν ότι τόσο η υποδομή των επιχειρήσεων, αλλά και οι παραπάνω τεχνολογίες θα προσφέρονται αργά ή γρήγορα με τη μορφή cloud υπηρεσιών. Όπως, ωστόσο τόνισε ο γενικός διευθυντής της Oracle Hellas, Αντώνης Μονοκρούσος στην εναρκτήρια ομιλία του, το cloud δεν είναι αυτοσκοπός και η μετάβαση δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρόκειται για μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα σταδιακά και η Oracle είναι ήδη έτοιμη πολύ μπροστά από τον ανταγωνισμό με το πιο πλατύ και ευρύ σε λειτουργικότητα portfolio σουίτας cloud εφαρμογών στον κόσμο και πελάτες μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες σε όλους τους κλάδους (telecoms, utilities, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατασκευές, retail, αεροδιαστημική τεχνολογία, άμυνα, κ.λπ).

 

Oracle Hellas – ένα διεθνές hub τεχνογνωσίας

Το φετινό Oracle Cloud Day της Αθήνας συμπίπτει με τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Oracle Hellas. Ο κ. Μονοκρούσος στη σύντομη αναφορά του στην πορεία της εταιρείας στην Ελλάδα τόνισε ότι η Oracle Hellas έχει συμβάλει στη δημιουργία μερικών από των μεγαλύτερων data centers σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων και των τραπεζών να στηρίζονται σε τεχνολογία Oracle.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Oracle Hellas είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα των νέων ευκαιριών που δίνει η νέα οικονομία σε μία χώρα και στους επαγγελματίες της. Αποτελεί ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα και αυτό διότι παρόλες τις δυσκολίες της χώρας, μέσα στα 15 τελευταία χρόνια, η εταιρεία δεν σταμάτησε να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει προσελκύοντας τους καλύτερους Έλληνες μηχανικούς.

Από 75 άτομα προσωπικό το 2000, σήμερα η Oracle Hellas διαθέτει 250 άτομα και πλέον εξάγει τεχνογνωσία και υπηρεσίες σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Πάνω από το 50% του προσωπικού της Oracle Hellas αφορούν θέσεις εργασίας με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών εκτός Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του Oracle Cloud data center, του τμήματος Oracle Consulting που λειτουργεί ως κεντρικό hub υλοποίησης έργων ασφάλειας στο εξωτερικό, καθώς και τη μεγαλύτερη θυγατρική έργων core banking στην Ευρώπη (Oracle Financial Services Software).

 

 

Οι προβλέψεις της Oracle για το Cloud

Στη συνέχεια ο κ. Μονοκρούσος παρουσίασε τις προβλέψεις της Oracle για το cloud μέχρι το 2025. Η Oracle προβλέπει ότι οι νέας γενιάς πάροχοι υπηρεσιών cloud θα προσφέρουν 100% αντικατάσταση του data center, επιτρέποντας στις εταιρείες να κάνουν αυτό που «ονειρεύονται» από την αρχή: να λειτουργούν εξολοκλήρου στο cloud.

Επιπλέον, το 80% όλων των επιχειρησιακών workloads θα μετακινηθούν στο cloud, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χαρακτηρίζονται ως mission critical, περνώντας σταδιακά από το hybrid cloud στο full cloud operation.

Σε ότι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, η Oracle προβλέπει ότι όλες οι εφαρμογές θα ενσωματώνουν ΑΙ, αποστασιοποιούμενες όλο και πιο πολύ από τις εφαρμογές παλαιού τύπου. Είτε η AI είναι ένας περίπλοκος αλγόριθμος που βασίζεται σε deep learning που μπορεί να αναλύσει την ποιότητα ενός προϊόντος, είτε αφορά έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης ανθρώπου μηχανής με ομιλία, όραση, χειρονομίες ή αφή, η Oracle θεωρεί ότι μέχρι το 2025 η ΑΙ θα βρίσκεται στα θεμέλια όλων εφαρμογές νέας γενιάς, ενώ τόσο η τεχνητή νοημοσύνη όσο και οι αναδυόμενες τεχνολογίες (blockchain) θα διπλασιάσουν την παραγωγικότητα μας.

Καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης γίνεται όλο και πιο εξελιγμένη και σε θέση να κατανοήσει πλήρως τον άνθρωπο, το γεγονός αυτό, θα οδηγήσει μέχρι το 2025 σε πλήρως αυτοματοποιημένες αλληλεπιδράσεις πελατών με τις επιχειρήσεις σε ποσοστό που θα αγγίζει το 85%.

 

Περνώντας στο χώρο των προγραμματιστών, η Oracle προβλέπει ότι μέχρι το 2025 η κοινότητα των developers θα αυξηθεί δέκα φορές, ενώ η παραγωγικότητά τους θα αυξηθεί 400 φορές. Σε αυτό θα βοηθήσει η εντελώς αυτοματοποιημένη διαχείριση των δεδομένων. Η Oracle έχει ήδη κάνει το επόμενο βήμα στην αυτοματοποίηση παρουσιάζοντας την πρώτη αυτόνομη βάση δεδομένων. Πρόκειται για την πρώτη βάση δεδομένων του κλάδου που είναι self-driving, self-securing και self-repairin. Η Oracle προβλέπει ότι η αυτοματοποίηση θα περάσει και σε άλλες πτυχές του ΙΤ. Σε έναν κόσμο 100% managed services, το 2025 η αυτοματοποιημένη διαχείριση του κύκλου ζωής λογισμικού και hardware θα αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

 

Τέλος, τα ζητήματα ασφαλείας και οι κανονισμοί διαχείρισης προσωπικών δεδομένων θα οδηγήσουν αφενός τις επιχειρήσεις στο να χρησιμοποιούν μια ενιαία πλατφόρμα, ενώ από την άλλη η αύξηση των επιθέσεων η οποία σύμφωνα με την Oracle αναμένεται να εκατονταπλασιαστεί μέχρι το 2025, θα έχει ως αποτέλεσμα oi τεχνολογίες αυτοματισμού να αποτελούν τον πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισής τους.

 

 

Case studies και smart city

Στο πλαίσιο του Oracle Cloud Day της Αθήνας που διοργανώθηκε με την αιγίδα του ΣΕΠΕ, ο κ. Alain Ozan, Oracle EMEA & APAC Cloud Business Development VP αναφέρθηκε στις δυνατότητες της αυτόνομης βάσης δεδομένων της Oracle, ανέλυσε την υποδομή και τις υπηρεσίες cloud της Oracle, ενώ η Sheetal Vyas, Director, Disruption Practice της PwC UK εστίασε στο πώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες και τα παγκόσμια megatrends συγκρούονται και αλλάζουν τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία.

Ακόμα παρουσιάστηκαν δύο χαρακτηριστικά case studies, του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών και της κυπριακής εταιρείας επενδυτικών υπηρεσιών XM, ενώ σε ειδικό χώρο φιλοξενήθηκε μια μινιατούρα έξυπνης πόλης που διαχειρίζεται εξολοκλήρου μέσω του Oracle Cloud.

 

Σχετικά άρθρα

Apple Watch: Ολοταχώς για την αγορά των wearables

Kitriniaris

Lenovo @ IFA 2022: Νέο, πιο μεγάλο και πιο εξοπλισμένο ThinkPad X1 Fold

Giorgos Athanassiadis

Νέα διανομή από την Professional Services

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα