17.1 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Η Oracle ενσωματώνει χαρακτηριστικά ασφαλείας στον επεξεργαστή!

Ριζοσπαστικές λύσεις όπως είναι η ενσωμάτωση χαρακτηριστικών ασφαλείας μέσα στον ίδιο τον επεξεργαστή είναι η απάντηση, σύμφωνα τουλάχιστον με την άποψη της Oracle, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων και ιδίως των cloud υποδομών.

 

«Χρειαζόμαστε καλύτερη ασφάλεια καθώς χάνουμε πολλές από τις μάχες όσον αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις» τόνισε ο ιδρυτής και γενικός διευθυντής τεχνολογίας της εταιρείας,, Larry Ellison στην δεύτερη ομιλία του στο Oracle OpenWorld 2015. «Όμως, δεν έχουμε χάσει τον πόλεμο», έσπευσε να προσθέσει για να παρουσιάσει στη συνέχεια την πρόταση της Oracle που βασίζεται στο αποκαλούμενο security on silicon (ασφάλεια στο πυρίτιο).

 

Σύμφωνα με τον Elllison, η ασφάλεια θα πρέπει να προσφέρεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη «βάση» μίας πληροφοριακής υποδομής ώστε ότι μπαίνει από πάνω να είναι ασφαλές. Και με αυτό το σκεπτικό η Oracle παρουσίασε έναν νέο επεξεργαστή, τον SPARC M7,  o οποίος διαθέτει ενσωματωμένο λογισμικό (silicon embedded software) που προσφέρει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη ασφάλεια μέσω του αποκαλούμενου security on silicon. Πρόκειται για την πρώτη φορά που είναι διαθέσιμη μία τέτοια λύση και όπως σημείωσε ο ιδρυτής της Oracle, «μέχρι στιγμής οι χάκερ δεν έχουν καταφέρει να εγκαταστήσουν λογισμικό σε επεξεργαστή. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει».

 

Επίσης, ο Ellison τόνισε ότι στην προκειμένη περίπτωση η ασφάλεια είναι μόνιμα ενεργοποιημένη, καθώς όπως ανέφερε είναι λάθος να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής αν θα είναι ενεργοποιημένη η κρυπτογράφηση ή όχι. «Η παροχή επιλογών στον πελάτη –στην προκειμένη περίπτωση- είναι μία κακή ιδέα» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα.

Η Oracle υποστηρίζει ότι ο Μ7 μπορεί να προστατεύσει μία ολόκληρη υποδομή cloud, ενώ αν υπήρχε σε υποδομές που δέχτηκαν μεγάλες επιθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν, η ζημιά θα είχε αποφευχθεί, καθώς οι λειτουργίες ασφάλειας του συγκεκριμένου επεξεργαστή (always-on memory intrusion protection) θα τις είχαν σταματήσει. Μάλιστα, υποστήριξε πως δεν είναι απαραίτητο όλοι οι επεξεργαστές σε μία cloud υποδομή να είναι M7 αλλά μόλις το 10% προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας.

 

Ασφάλεια

Γενικότερα, η ασφάλεια είναι κλειδί για το όραμα της Oracle να ηγηθεί της μετάβασης στο cloud και γι’ αυτό άλλωστε ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια να «ξαναγράφει» όλες τις εφαρμογές και λύσεις της προκειμένου να λειτουργούν σε cloud υποδομές. «Σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει αυτή την προσπάθεια» επεσήμανε ο κ. Έλισον, ενώ στελέχη της Oracle, όπως ο πρόεδρος, αρμόδιος για τις εφαρμογές, Τόμας Κούριαν, είχαν παρουσιάσει όλες τις νέες λύσεις και προϊόντα που αφορούν το κομμάτι των υποδομών ως υπηρεσία (infrastructure as a service – IaaS).

 

Σύμφωνα με τον κ. Κούριαν, η διαδικασία είναι συνεχής, ενώ πλέον μεγάλη έμφαση δίνεται και στο κομμάτι της μεταφοράς δεδομένων από τα υφιστάμενα data centers των πελατών στο cloud. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον υπάρχουν 4 τέτοιοι τρόποι μεταφοράς των δεδομένων, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν μόλις ένας!

 

Ανταπόκριση Δημήτρης Μαλλάς

 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη

Σχετικά άρθρα

Βροχή τα βραβεία καινοτομίας για την LG στη CES 2023

Giorgos Athanassiadis

Η Intracom Telecom προμηθεύει τη λύση WiBAS-OSDR στη Ν. Αφρική

Giorgos Athanassiadis

Η Trend Micro κορυφαία λύση για προστασία end point

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα