19.7 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Η Microsoft στην εποχή των συσκευών

Ποιος περίμενε πριν από πέντε χρόνια ότι η Nokia (ή “έστω” το τμήμα της κινητής τηλεφωνίας) θα εξαγοραζόταν και μάλιστα από τη Microsoft, μια εταιρεία που μέχρι πριν περίπου 14 μήνες ασχολούνταν σχεδόν αποκλειστικά με το software και η οποία μετασχηματίζεται με πρωτόγνωρους – για τα δεδομένα της – ρυθμούς σε μια εταιρεία Devices and Services.

Η κίνηση αυτή μοιάζει παράτολμη από πολλούς, κυρίως διάφορους σε ρόλο Κασσάνδρας, οι οποίοι έσπευσαν να αναφέρουν ότι όλοι οι κατασκευαστές θα φύγουν από το τραίνο των Windows Phone.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι κανείς άλλος πέρα από τη Nokia δεν είχε ανέβει σε αυτό το τραίνο! Μπορεί η Microsoft να προσπάθησε να πουσάρει την HTC σε πολύ μεγάλο βαθμό στην παρουσίαση των Windows Phone 8, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν φάνηκε να αποδίδει καθώς η HTC παραμένει ακόμη και σήμερα δεμένη στο άρμα του Android. Ειρήσθω εν παρόδω, το εν λόγω άρμα δείχνει να την οδηγεί στον αφανισμό παρά τις προσπάθειες της εταιρείας, οι οποίες δεν δείχνουν ακόμη και σήμερα να έχουν κάποιο αποτέλεσμα ενάντια στην επέλαση της Samsung που κυριαρχεί.

Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η Microsoft και τα Windows Phone δεν είχαν να περιμένουν τίποτα από τη Samsung, η οποία παρουσίασε μεν συσκευές, αλλά σχεδόν από… υποχρέωση. Άλλωστε, τα Windows Phone δεν αφήνουν δυνατότητες για να πραγματοποιηθεί marketing του τύπου “οκταπύρηνος επεξεργαστής με 3GB μνήμης”, αφού δεν υποστηρίζουν τεχνολογίες αυτού του τύπου – προς το παρόν βέβαια. Το γεγονός ότι το λειτουργικό δουλεύει εξαιρετικά καλά σε διπύρηνους επεξεργαστές δεν δείχνει να απασχολεί κανέναν βέβαια.

Η Huawei είναι μια ακόμη εταιρεία, η οποία έχει παρουσιάσει μια entry-level συσκευή με Windows Phone και η οποία ανακοίνωσε ότι η κίνηση της Microsoft δεν την επηρεάζει και θα συνεχίζει να παρουσιάζει συσκευές για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Βέβαια, με αυτόν τον ρυθμό και πάλι δεν μιλάμε για σοβαρή υποστήριξη. Οπότε, ούτως ή άλλως η Microsoft είχε μείνει μόνο με τη Nokia.

Τώρα όσον αφορά κάποιους αναλυτές-παρατηρητές που αναφέρουν ότι η Nokia είχε έτοιμο κάποιο Android τηλέφωνο και αυτός είναι ο λόγος που η Microsoft προχώρησε στην εξαγορά της, θα ήθελα να σκεφτούν τι θα κέρδιζε η Nokia αν έμπαινε αυτή τη στιγμή στην αγορά του Android.

Είναι μια αγορά που είναι εξαιρετικά κορεσμένη σε επίπεδο offerings και μπορεί το brand να είχε κάποια δυναμική, αλλά το να μπει τελευταία στον χώρο δεν πιστεύω ότι θα την ωφελούσε σε τίποτα. Πιθανότατα, η προοπτική μιας τύχης αντίστοιχης με αυτήν της BlackBerry, να ώθησε κάπως περισσότερο τα πράγματα, αλλά αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι συζητήσεις είχαν ξεκινήσει ήδη από καιρό (άλλωστε μια τέτοια συμφωνία δεν κλείνει από τη μία στιγμή στην άλλη). Η εξαγορά άλλωστε ταιριάζει κουτί στη στρατηγική που έχει αναπτυχθεί από τον Steve Ballmer για τη μετατροπή της Microsoft σε εταιρεία Devices and Services.

Με την εξαγορά του τμήματος της Nokia και την αδειοδότηση των IPs, η Microsoft αποκτά ένα ιδιαίτερα ισχυρό τμήμα, στο οποίο έχει τον έλεγχο όλων των σταδίων παραγωγής. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μεγάλο κομμάτι του marketing και των Windows Phone εστίαζαν στη διαφορετικότητα των συσκευών της Nokia και στις δυνατότητές της στο κομμάτι της φωτογραφίας. Αυτά όντως αποτελούν στοιχεία διαφοροποίησης σε επίπεδο συσκευών, αλλά δεν μπορούν να στηρίξουν ένα λειτουργικό σύστημα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να λύσει σύντομα η Microsoft. Άλλωστε, έρχεται τρίτη στον χώρο των mobile λειτουργικών συστημάτων, κάτι που αποτελεί αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, είτε μιλάμε για λάθος επιλογές, είτε για υποτίμηση της επίδρασης που θα είχε το iPhone στην αγορά της κινητής κ.α.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε ότι μαζί με τα κινητά, η Microsoft αποκτά και τον Stephen Elop, o οποίος ακούγεται από πολλούς ως ο πλέον ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του Steve Ballmer, αν και τα παπούτσια στα οποία θα μπει θεωρούνται μεγαλύτερα από το νούμερό του

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα