14.4 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Η Google είναι η νέα Microsoft

Η ατάκα του τίτλου δεν είναι δικό μου ευφυολόγημα αλλά δήλωση του Έρικ Σμιντ, νυν προέδρου και πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Google σε πρόσφατη συνέντευξη του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σμιντ υποστήριξε πως η Google έχει κερδίσει τη «μάχη» των φορητών συσκευών απέναντι στην Apple, δεδομένου πως το μερίδιο του Android διευρύνεται διαρκώς αυξάνοντας τη διαφορά σε σχέση με το iOS. Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, με αυτό που έγινε τη δεκαετία του ’90 με τα Windows και το MacOS. Έτσι, προκύπτει ότι η Google είναι η νέα Microsoft.

Προσωπικά, δεν θα διαφωνήσω με αυτή την άποψη του κ. Σμιντ. Αλλά θεωρώ ότι η Google είναι η νέα Microsoft σε πολύ περισσότερους τομείς από εκείνον που ανέφερε ο πρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού. Πολύ απλά, γιατί όπως η Microsoft από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ήταν στο στόχαστρο όλων, έτσι και τώρα η Google αποτελεί τον κολοσσό που όλοι φοβούνται, αλλά δεν μπορούν παρά να συνεργαστούν μαζί του.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Google είναι η κυριαρχία της στις μηχανές αναζήτησης που την έχει βοηθήσει να πάρει το πάνω χέρι και στα online διαφημιστικά έσοδα. Κάτι που την έχει φέρει απέναντι στα «παραδοσιακά» μέσα ενημέρωσης και τους εκδότες που στρέφονται μεν προς τα ψηφιακά μέσα αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις διαφημιστικές απώλειες στα έντυπα, επειδή η Google –και τώρα τελευταία και το Facebook- παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από τις online διαφημίσεις. Αλλά, μπορείς να μην έχεις συνεργασία με τη Google; Όχι βέβαια.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις φορητές συσκευές. Η Samsung προσπάθησε να δημιουργήσει το δικό της λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές, αλλά το Bada OS απέτυχε παταγωδώς. Υπήρχε μία υπόνοια ότι το Bada OS θα χρησιμοποιηθεί εκτενώς στις τηλεοράσεις του κορεατικού κολοσσού, αλλά τα στελέχη της Samsung δεν το παραδέχονται ευθέως ότι οι smart τηλεοράσεις τους «τρέχουν» Bada. Αλλά πόσο απίθανο είναι στη CES ή στην IFA να ανακοινωθεί η πρώτη Samsung τηλεόραση με Google TV; Καθόλου απίθανο. Μένοντας στη Samsung, το γεγονός ότι ετοιμάζει smartphones με Windows Phone 8, ίσως να αποτελεί και μία κίνηση άμυνας απέναντι στη Google.

Μία άλλη ομοιότητα της Microsoft στις αρχές του 21ου αιώνα με τη σημερινή Google είναι το «κυνήγι» από τις κυβερνήσεις. Επιπλέον, η Google έχει εκμεταλλευτεί και διάφορα φορολογικά «παράθυρα» και αυτό δεν άρεσε και πολύ σε ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως αυτή της Γαλλίας. Και γενικότερα, η Google είναι στο στόχαστρο της Κομισιόν.

Επειδή η ιστορία έχει τάσεις επανάληψης δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο η πίεση που θα δεχθεί στο προσεχές μέλλον η Google από τους υπόλοιπους «παίκτες» να την υποχρεώσουν να αναδιπλωθεί. Σίγουρα, θα παραμείνει πολύ υψηλά, αλλά αν δεν προσέξει και «χάσει» 1-2 τάσεις, όπως την «πάτησε» η Microsoft με τα smartphones, τότε η σημερινή της αίγλη θα έχει περιορισθεί. Μέχρι τότε, βέβαια, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η ιστορία της Microsoft με την Apple στους προσωπικούς υπολογιστές επαναληφθεί με πρωταγωνιστές –αυτή τη φορά- τη Google και την Apple και στις φορητές συσκευές. Αν και η Apple δείχνει να έχει καλύτερες βάσεις και περισσότερα «όπλα» σε σχέση με τη δεκαετία του ’90.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα