22.5 C
Athens
16/04/2024
Biztech

Η Cosmos Business Systems μπροστά τις προκλήσεις της «Ψηφιακής Βίβλου»

Στις 26 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Cosmos Business Systems κου Δημήτρη Δάφνη, σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού και κλαδικού τεχνολογικού τύπου.

Ο όμιλος Cosmos είναι ένας από τους μεγαλύτερους  Systems Integrators στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχει ιδρυθεί πριν από 33 χρόνια και αποτελείται από 3 εταιρείες τεχνολογίας (Cosmos Business Systems ΑΕΒΕ, Cosmos Consulting AEBE και CBS IT Systems Cyprus Ltd), έχει γραφεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λευκωσία Κύπρου, απασχολεί 200 άτομα προσωπικό και είχε κύκλο εργασιών το 2020 ύψους 40 εκ, κατά 23% περισσότερο από το 2019. Στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας από το έτος 2000, συμμετέχουν οι Δημήτρης Δάφνης (65%) , η Vodafone AEET (17%) και η Infoquest AEBE (16%).

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης, η οποία ήταν εφ’ όλης της ύλης κάλυψαν  την ανάλυση της αγοράς και των εξελίξεων στον όμιλο της Cosmos, επεκτάθηκαν στην ανάλυση των ευκαιριών που παρουσιάζονται από το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης με την ονομασία «Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού» ύψους 10 δις, την δομή και τα θέματα που ανακύπτουν από το πρώτο κύμα των διαγωνισμών που έχουν προκηρυχθεί, τις προτάσεις της εταιρείας για την οργάνωση των επιχειρήσεων που θα αναλάβουν τα δημόσια έργα, αλλά και τις στρατηγικές κινήσεις του ομίλου για την διεκδίκηση έργων σε ύψος 2 δις €.

Παράλληλα αναλύθηκαν οι στόχοι και οι στρατηγικές του ομίλου για την επόμενη πενταετία και η στόχευση για αύξηση των  πωλήσεων και κερδοφορίας, μαζί με το επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί, ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εταιρεία τέλος έδωσε την υπόσχεση για τακτικές συναντήσεις και ενημέρωση των εκπροσώπων του τύπου, στα πλαίσια της εκστρατείας ενημέρωσης που έχει εκπονήσει.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις από τους εκπροσώπους του τύπου.

Τα κύρια σημεία της κεντρικής παρουσίασης που αφορούσαν τον όμιλο ήταν:

Η πανδημία έφερε ανατροπές που δεν είχαν ποτέ προβλεφθεί, αλλά λειτούργησε ως επιταχυντής μετάβασης στην νέα εποχή. Πολλές νέες «συνήθειες», η νέα κανονικότητα,  θα μείνουν μόνιμα και μετά την πανδημία, αλλάζοντας τον τρόπο που ζούσαμε μέχρι σήμερα.

Ο κλάδος όσο και η εταιρεία στάθηκαν σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ετοιμότητας

Ο όμιλος πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα από την ίδρυσή του φθάνοντας στα 40 εκ €, με την μητρική εταιρεία να φτάνει στα 35 εκ €, με την κερδοφορία προ φόρων να αυξάνει κατά 25%!

Παράλληλα αύξησε την απασχόληση από 165 άτομα το 2019 στα 200 στο τέλος του 2020

Παρ’ όλες τις δυσκολίες λόγω των διαρκών lock-down και τον περιορισμό των μετακινήσεων η εταιρεία πέτυχε να ολοκληρώσει, μεταξύ των άλλων, 10 εμβληματικά έργα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (συνολικά 1.300 την τελευταία 10ετία), σε Ελλάδα και Κύπρο όπου δραστηριοποιείται την τελευταία 15ετια. Οι πωλήσεις μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα αναμένονται να κινηθούν στο 50/50, απεικονίζοντας την ιδιαίτερη έμφαση του ομίλου τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, ισόρροπα.

Μεταξύ των σημαντικών έργων συγκαταλέχονται τα δίκτυα τεχνολογίας SD-WAN στην Alpha Bank και στην Κωτσόβολος/Dixons, το έργο του High Performance Computing (HPC) στο Cyprus Institute (το 4ο που εγκαθιστά σε Ελλάδα και Κύπρο, μαζί με τα 2 στο ΕΔΥΤΕ και 1 στο Πολυτεχνείο Κρήτης), το Cyprus Post – Ταχυδρομεία της Κύπρου (αυτόματες θυρίδες και αυτόματο κέντρο διαλογής δεμάτων), το έργο της ΔΙΔΑΠ της Ελληνικής Αστυνομίας, το έργο της Ναυτιλιακής Θυρίδας στο Υπουργείο Ναυτιλίας, του Συστήματος Περιορισμού Επικοινωνιών (Jammers) των Φυλακών Κύπρου και το έργο των σταθμών πρώτων βοηθειών στην Καβάλα και τις πύλες εισόδου στο Λιμάνι της Λήμνου.

Για την επόμενη περίοδο, συνεχίζει τις επενδύσεις σε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό, στοχεύει να ανέβει στα 50 εκατομμύρια ευρώ το 2024, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή λογισμικού μέσω της θυγατρικής Cosmos Consulting, τα δίκτυα και την ασφάλεια, τις συνεργασίες με τους εξειδικευμένους οίκους που αντιπροσωπεύει την NVIDIA στον τομέα HPC, την γερμανική Brucker (ασφάλεια αεροδρομίων) και την  Stromasys (εξομοιωτές legacy συστημάτων πύργων ελέγχου αεροδρομίων).

Ο κ. Δάφνης αναφέρθηκε επίσης στις πολυετείς στρατηγικές συνεργασίες με όλους τους σημαντικούς οίκους του εξωτερικού όπως IBM, Hewlett Packard, Dell, Lenovo, Cisco, Oracle, Microsoft και τις πολλά υποσχόμενες συνεργασίες με την Huawei και την Amazon Web Services (AWS) στον τομέα του cloud.

Τέλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη συγκρότησης ευρύτερων σχημάτων που θα μπορούν να υλοποιήσουν τα έργα που προετοιμάζονται και αναφέρθηκε στην εξαιρετικά  σημαντική σημασία της συνεργασίας της Cosmos με τους μετόχους της, την Vodafone και την Infoquest, αλλά και άλλες εξειδικευμένες εταιρείες, που μαζί με την θυγατρική της εταιρεία παραγωγής λογισμικού Cosmos Consulting, θα αποτελέσουν έναν από τους πλέον ισχυρούς πόλους της διεκδίκησης έργων, άνω των 2 δις €.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Business Systmes κ. Δημήτρης Δάφνης

Σχετικά με την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού (ΒΨΜ) και τους διαγωνισμούς δημοσίου τα κύρια σημεία στα οποία επικεντρώθηκε ο κ. Δάφνης ήταν τα εξής:

  1. Η ΒΨΜ είναι ένα τεράστιο και απαιτητικό πρόγραμμα ύψους από 6 έως 10 δις, αν συνυπολογιστούν και άλλες δράσεις πληροφορικής και επικοινωνιών, που θα αλλάξει την θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη
  2. Έχει 470 ονοματισμένα έργα σε 10 ενότητες ανά κλάδο δραστηριότητας της κυβέρνησης
  3. Θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς και εγχώριους πόρους και το Ταμείο Ανάκαμψης
  4. Υπάρχουν πολλά θέματα για να απαντηθούν τόσο σε επίπεδο ετοιμότητας των επιχειρήσεων, για παράδειγμα κεφάλαια, χρηματοδότηση, διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης για παράδειγμα στην δυνατότητα σύνταξης των τευχών, εγκρίσεων, συγκρότησης εξειδικευμένων επιτροπών, ταχύτητας διεκπεραίωσης των σταδίων αξιολόγησης , κατακύρωσης και παρακολούθησης.
  5. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε θέματα αστοχιών του πρώτου κύματος διαγωνισμών τόσο σε επίπεδο προκήρυξης, όσο και σε επίπεδο διαδικασίας ανάθεσης και κατακύρωσης, με αποτέλεσμα ακυρώσεις, καθυστερήσεις και προσφυγές.
  6. Τέλος υπάρχουν ζητήματα που πρέπει ο κλάδος της τεχνολογίας στην Ελλάδα να θέσει και να επιλύσει όπως οι διαφορετικοί ρόλοι του μελετητή έργων και του εργολάβου (όπως και στα τεχνικά έργα), των συντηρήσεων που δεν «προβλέπονται» από τους προϋπολογισμούς του κράτους, και άλλων θεσμικών θεμάτων, για τα οποία θα πρέπει συντεταγμένα να αναλυθούν, συμφωνηθούν και προταθούν στην πολιτεία, ώστε να αποκτηθεί επιτέλους μια δομή μακράς πνοής για την χώρα και να ευνοηθούν οι επενδύσεις προστιθέμενης αξίας.

Για τον λόγο αυτό η Cosmos θα αναλάβει πρωτοβουλίες στα κλαδικά όργανα που συμμετέχει, αλλά και adhoc, ώστε να πραγματοποιηθεί μια ημερίδα όπου θα αναλυθούν τα θέματα και θα αναδειχθούν οι συλλογικές προτάσεις προς την κυβέρνηση, αλλά και να δημιουργηθεί  ένα «παρατηρητήριο» παρακολούθησης της υλοποίησης το οποίο θα συνεισφέρει με τις παρατηρήσεις των μελών, στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη απορρόφηση των πόρων του μεγαλύτερου προγράμματος τεχνολογίας και εκσυγχρονισμού που υπήρξε ποτέ στην χώρα.

Σχετικά άρθρα

H Comsys στο συνέδριο Contact Center World στην Βιέννη

Giorgos Athanassiadis

Η SoftOne αυτοματοποιεί τη διαχείριση υπερωριών

Η Randstad Hellas επέλεξε το ScanHRMS της Epsilon HR

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα