15 C
Athens
26/04/2024
Biztech

Η CES 2021 άνοιξε τις ψηφιακές πύλες της

Για πρώτη φορά στα 50 χρόνια της ιστορίας της, η διεθνής έκθεση CES 2021 πραγματοποιείται και αυτή όπως και τόσες άλλες σε ψηφιακή μορφή. Η all-digital, όπως αναφέρεται, CES 2021 άνοιξε τις ψηφιακές πύλες της στις 11 Ιανουαρίου 2021 και για τέσσερις ημέρες θα υποδεχθεί εικονικά επισκέπτες και εκθέτες από κάθε σημείο του πλανήτη.

«Εν μέσω της πανδημίας και των αυξανόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια υγεία σχετικά με την εξάπλωση του COVID-19, δεν είναι δυνατόν να προσκαλέσουμε με ασφάλεια δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Λας Βέγκας για να συναντηθούμε αυτοπροσώπως όπως κάναμε τα προηγούμενα χρόνια», είχε δηλώσει το περασμένο καλοκαίρι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CTA, Gary Shapiro. «Η τεχνολογία μάς βοηθά όλους να εργαζόμαστε, να μαθαίνουμε και να επικοινωνούμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας – και με αυτόν τον τρόπο θα επαναπροσδιορίσουμε τη CES 2021 για να φέρουμε κοντά την τεχνολογική κοινότητα με ουσιαστικό τρόπο. Η τεχνολογία θα μας δώσει τη δυνατότητα να προσφέρουμε μια μοναδική εμπειρία που θα βοηθήσει τους εκθέτες μας να συνδεθούν με τους πελάτες τους».

Ψηφιακή αλλά μισή σε μέγεθος

Συνήθως, η CES είναι ένα τεράστιο φυσικό event με εκθεσιακούς χώρους πάνω από 200.000 τμ. Πέρυσι τη CES είχαν παρακολουθήσει δια ζώσεις πάνω από 170.000 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων και 6.500 δημοσιογράφων.

Το φετινό ψηφιακό event θα είναι μικρότερο, με περισσότερους από 1.000 εκθέτες από όλο τον κόσμο που θα παρουσιάσουν τις τελευταίες τάσεις και την καινοτομία στην τεχνητή νοημοσύνη, το 5G, την ψηφιακή υγεία, τις έξυπνες πόλεις, την τεχνολογία οχημάτων και όχι μόνο. Ανάμεσα στους εκθέτες περιλαμβάνονται τεχνολογικοί γίγαντες όπως Bosch, Canon, IBM, Intel, Lenovo, LG Electronics, Panasonic, Philips, Samsung Electronics, TCL, καθώς και μη παραδοσιακές τεχνολογικές εταιρείες από το χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και της υγείας.

Πάντως από τη φετινή έκθεση λάμπουν διά της απουσίας τους μεγάλα ονόματα όπως Google, Amazon, Facebook και άλλες. Οι 1.000 εκθέτες που ανακοινώθηκαν είναι σχεδόν το 1/4 αυτών που είχαν λάβει μέρος πέρυσι. Επιπλέον, αν και το γεγονός ότι πρόκειται για μια ψηφιακή έκθεση που σημαίνει ότι θεωρητικά θα μπορούσαν να την παρακολουθήσουν περισσότεροι άνθρωποι, μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των registrations.

Οι επισκέπτες θα βιώσουν τη CES 2021 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας «CES Digital Venue» που δημιούργησε ειδικά για την περίσταση η Microsoft που αποτελεί και τον τεχνολογικό συνεργάτη της φετινής έκθεσης. Μέσω της πλατφόρμας ο επισκέπτης μπορεί να φτιάξει τη δική του προσωπική σελίδα με ομιλίες που θέλει να παρακολουθήσει, να προγραμματίσει εικονικές συναντήσεις με ανθρώπους της αγοράς αν είναι επαγγελματίας, ή να πραγματοποιήσει συνεντεύξεις εάν είναι δημοσιογράφος, αλλά και να επισκεφθεί τα εικονικά περίπτερα των εκθετών.

5G: Το πιο σημαντικό τεχνολογικό trend της χρονιάς

Το πιο σημαντικό trend της φετινής έκθεσης δεν είναι άλλο από το 5G. Αν και οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphones θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστές εκδηλώσεις κάποια στιγμή μέσα στο 2021, όπως άλλωστε κάνουν εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, ορισμένες από τις ανακοινώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια ή γύρω από τη CES θα υποδείξουν τις τάσεις της χρονιάς.

Φέτος, πιθανότατα κάθε κατασκευαστής τηλεφώνου να ανακοινώσει μια συσκευή 5G σε τιμή κάτω των 400 $, ενώ η Qualcomm μόλις ανακοίνωσε την υποστήριξη 5G στο Snapdragon 480 που απευθύνεται σε συσκευές χαμηλού κόστους.

Άλλες τεχνολογίες όπως αναδιπλούμενες ή τυλιγόμενες οθόνες, οι πρώτες συσκευές με το νέο SoC Snapdragon 888, υποστήριξη για το νέο πρότυπο Wi-Fi 6E, ακόμα πιο υψηλά ποσοστά, ανανέωσης οθόνης κ.ά. θα είναι ανάμεσα στις τεχνολογίες που θα δούμε, αν όχι στην CES 2021, σίγουρα μέσα στο έτος.

Τηλεοράσεις: Micro LED, 8K και άλλα

Ό,τι δεν δούμε στο χώρο των κινητών θα τον δούμε στις τηλεοράσεις, μια και η CES είναι παραδοσιακά ο χώρος όπου οι κατασκευαστές παρουσιάζουν νέα μοντέλα και τεχνολογίες. Τα τρία μεγαλύτερα βήματα για τις τηλεοράσεις το 2021 είναι περισσότερα μοντέλα 8Κ, περισσότερα OLED panel και, όπως συνέβαινε πάντα, μεγαλύτερες διαστάσεις. Τα mini και micro-LED panel φαίνεται να αμφισβητούν την υπεροχή του OLED με τεχνολογία προβολής που μπορεί να ανταγωνιστεί την αναπαραγωγή χρωμάτων, αλλά προσφέρει μια φωτεινότερη συνολική εικόνα σε πιο προσιτή τιμή.

Εκτός από τις μεγαλύτερες και φωτεινότερες οθόνες, οι τηλεοράσεις του 2021 θα έχουν σε μεγαλύτερο βαθμό ΑΙ και ενσωμάτωση ψηφιακών βοηθών.

«Έχουμε επαναπροσδιορίσει πλήρως την εμπειρία της CES 2021, δημιουργώντας μια ψηφιακή πλατφόρμα που θα εμπνεύσει και θα τροφοδοτήσει το μέλλον της παγκόσμιας τεχνολογίας βιομηχανίας. Από τα εικονικά περίπτερα με τις παρουσιάσεις των νέων καινοτόμων προϊόντων έως τα συνέδρια με ομιλητές ηγέτες από κάθε κλάδο, η φετινή CES θα αποτελεί μια εντελώς εξατομικευμένη εμπειρία πέρα από οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν. Είμαστε ενθουσιασμένοι που γράφουμε ιστορία με την πρώτη ψηφιακή CES και παρέχουμε έναν ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο για να φέρουμε τη βιομηχανία μας μαζί» ανέφερε ο Gary Shapiro με αφορμή την έναρξη της έκθεσης.

Σχετικά άρθρα

Ήρθαν τα νέα Wi-Fi 6 repeater της devolo

Προς μείωση των τελών για το roaming στην ΕΕ

Kitriniaris

Ο ΟΠΑΠ επέλεξε SuccessFactors της SAP

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα