15.6 C
Athens
26/04/2024
Biztech

Η χρονιά του 8

Η νέα “σχολική” περίοδος που ξεκινά το Σεπτέμβριο σηματοδοτεί μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουμε δει να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην αγορά της πληροφορικής. Ό χι δεν πρόκειται να σας μιλήσω για τη μετά PC εποχή. Έχω την άποψη και για να είμαι πιο σαφής, την πεποίθηση, ότι το PC θα μας συνοδεύει για πάρα πολλά χρόνια ακόμη. Αλλάζει, μεταλλάσσεται αλλά σε καμιά περίπτωση δεν βγαίνει από το κάδρο. Αυτό είναι καλό να το έχουμε πάντα υπόψη μας γιατί ακούγονται πολλά από διάφορες πλευρές, ότι όλα μπορούν να γίνουν με άλλες συσκευές, όπως είναι τα tablets ή τα κινητά τηλέφωνα και ότι βρισκόμαστε ήδη στη μετά-PC εποχή και διάφορα άλλα. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική και η βιομηχανία έχει δώσει δείγματα ότι μπορεί να εξελίσσεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα notebooks, τα οποία καλώς ή κακώς είχαν αρχίσει να θεωρούνται commodity, αφού είχαν χάσει την προσωπικότητά τους και δεν είχαν κάτι να σε συναρπάσει. Η Intel επαναπροσδιόρισε το είδος με την παρουσίαση του Ultrabook, δημιουργώντας νέα δυναμική στην εν λόγω αγορά. Μπορεί σε πρώτη φάση το προϊόν να λανσάρεται ως premium, κάτι απόλυτα δικαιολογημένα, αλλά όσο προχωράει η υιοθέτηση της τεχνολογίας θα δούμε ολοένα και πιο προσιτά μοντέλα με χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν. 
Η μεγαλύτερη όμως αλλαγή που αναμένεται να συντελεστεί μέσα στους επόμενους μήνες, προέρχεται από το χώρο του software. Μιλάω βέβαια για την παρουσίαση των Windows 8, ενός λειτουργικού, το οποίο αλλάζει  για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούμε με τον υπολογιστή μας. Έχω διαβάσει δεκάδες άρθρα γύρω από τα νέα Windows, τα οποία χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση στο βασικό μου υπολογιστή από τη στιγμή που δόθηκε στην κυκλοφορία η έκδοση Consumer Preview στις 29 Φεβρουαρίου. Πέρασα στη Release Preview στα τέλη Μαΐου και έχω ξεκινήσει να χρησιμοποιώ την RTM από τις 15 Αυγούστου, που την απέκτησαν οι συνδρομητές TechNet και MSDN. Μια από τις βασικές “κατηγορίες” που έχει ακουστεί για τα Windows 8 είναι ότι έχουν διττή φύση και το λέω κομψά, γιατί σε μια αναζήτηση στο Internet θα διαβάσετε χαρακτηρισμούς του τύπου Frankenstein, Dr. Jekyll και Mr. Hyde και διάφορα άλλα γλαφυρά. Η γνώμη μου για αυτούς τους χαρακτηρισμούς είναι ότι προέρχονται από ανθρώπους που είδαν το λειτουργικό για 5 λεπτά και γίνονται απίστευτα ελαφρά την καρδία, γιατί η Microsoft μπορεί να αποτελέσει τον εύκολο στόχο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εξαιρετικά στιβαρή έκδοση των Windows, η οποία τρέχει ακόμη καλύτερα και από τα Windows 7, αφού είναι βελτιστοποιημένη να τρέχει και σε σχετικά χαμηλών προδιαγραφών hardware. Όμως η πραγματική αξία των Windows 8 δεν είναι αυτή. Η αξία τους κρύβεται στο γεγονός ότι καταφέρνουν να συνδυάσουν τα καλύτερα στοιχεία από δυο κόσμους. Ο ένας είναι αυτός των παραδοσιακών PCs, τα οποία βρίσκονται μαζί μας για πάρα πολλά χρόνια και θα μας συντροφεύουν για πολλά ακόμη. Από την άλλη είναι η εμπειρία του tablet, η οποία είναι καινούργια και είναι σίγουρο ότι θα μας συντροφεύσει για πάρα πολύ ακόμη. 
Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να μπορέσουν να συνδυαστούν αυτά τα δύο. Η Microsoft δεν είχε την πολυτέλεια να διαγράψει με μια μονοκοντυλιά τα εκατοντάδες εκατομμύρια PCs που υπάρχουν στην αγορά και θα συνεχίζουν να παράγονται για πολλά χρόνια ακόμη. Από την άλλη βέβαια δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός της αγοράς των tablets, που είναι το νέο trend της βιομηχανίας. Είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να αφήσει την Apple και τη Google να μονοπωλούν το συγκεκριμένο χώρο. Και παρουσιάζει μια εμπειρία tablet, η οποία δεν έχει προηγούμενο. Και το εννοώ ακριβώς αυτό που αναφέρω γιατί δεν αποκόπτει το χρήστη από τη δημιουργία περιεχομένου. Δεν του παρέχει μια μηχανή κατανάλωσης περιεχομένου, στερώντας του κάθε δημιουργικότητα. Ο χρήστης μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει την πιο εξελιγμένη εμπειρία tablet PC και τη στιγμή που θα το αποφασίσει να γυρίσει στο desktop και χρησιμοποιώντας ποντίκι και πληκτρολόγιο να κάνει όλες τις λειτουργίες που έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα. Ποια άλλη πλατφόρμα μπορεί να προσφέρει αυτή την ευελιξία; Η απάντηση είναι απλή, καμία. Και η δυνατότητα παραγωγής περιεχομένου, θα υπάρχει ακόμη και στην περίπτωση των Windows RT (έκδοση των Windows 8 για τα συστήματα με επεξεργαστές ARM), σε διαφορετική μορφή βέβαια αφού εκεί δεν θα υπάρχει desktop mode. Αλλά θα υπάρχει η ειδική έκδοση του Office, που θα επιτρέπει τη συγγραφή με τρόπο αντίστοιχο με αυτό που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα.
Αν βάλει κανείς όλα αυτά κάτω, θα καταλάβει γιατί τα Windows 8 αποτελούν ίσως το πιο σημαντικό release στην ιστορία της Microsoft, ξεπερνώντας ίσως ακόμη σε σημασία ακόμη και αυτό των Windows 95.  Και αυτό το λειτουργικό συνοδεύεται από μια σειρά νέων συσκευών και form factors, που κάνουν την εμπειρία αυτή ακόμη πιο μοναδική. 
Όλα καλά λοιπόν. Ε, υπάρχει ένα μικρό ζήτημα. Εγώ τόσα χρόνια προσπαθούσα να πείσω τα παιδιά μου, να μην ακουμπούν τις οθόνες των υπολογιστών. Τώρα δεν είμαι σίγουρος για το πως θα τους εξηγήσω το αντίθετο  ☺

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα