22.8 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Η Ελλάδα κέντρο τεχνολογίας; Γιατί όχι;

Οι διακοπές είναι μία ευκαιρία να μιλήσεις με αρκετούς ανθρώπους που δεν κινούνται στον ίδιο χώρο με εσένα και η αίσθηση που έχουν για διάφορα πράγματα είναι εντελώς διαφορετική από τη δική σου. Έτσι, μάλλον δεν θα έπρεπε να μου προκαλέσει εντύπωση ότι κάθε φορά που σε μία συζήτηση ανέφερα την περίπτωση ο χώρος των ψηφιακών τεχνολογιών να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες για την επανάκαμψη της οικονομίας της Ελλάδας, οι υπόλοιποι συνομιλητές με κοίταζαν με απορία. Μπορεί η Ελλάδα να γίνει η Silicon Valley της περιοχής;

Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει μία μικρή Silicon Valley, ξέρω, όμως, ότι υπάρχουν οι δυνατότητες. Και για να είμαι ειλικρινής, μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι στη συνάντηση της επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού, Ginni Rometty, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός επισήμανε προς την CEO της IBM ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καταστεί σταδιακά η Ελλάδα κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή. Σημειωτέον πως ο κ. Σαμαράς έχει κάνει την ίδια επισήμανση και σε άλλη ομιλία του στο παρελθόν, αλλά οι πολιτικοί συντάκτες μάλλον δεν θεώρησαν σκόπιμο να την αναδείξουν.

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα πουν πως επειδή το είπε ο πρωθυπουργός δεν έγινε και τίποτα. Άλλωτσε  έχουμε ακούσει πολλά ευχολόγια όχι μόνο για τον τεχνολογικό κλάδο αλλά για πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Και τίποτα δεν έγινε.

Από την άλλη πλευρά, θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι επιτέλους κάποιοι πολιτικοί –όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και σε τοπικό επίπεδο- θα καταλάβουν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο χώρος των ψηφιακών τεχνολογιών. Μάλιστα, οι τοπικοί φορείς είναι ακόμη πιο σημαντικό να κατανοήσουν τι μπορεί να αποκομίσει μία περιοχή από τη δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης.

Ήδη γίνονται κάποιες κινήσεις. Προς το παρόν, σε Αθήνα και Πάτρα έχουμε τις πιο σοβαρές προσπάθειες. Από εκεί και πέρα, βλέπουμε πολλά startups και πολύ hype γύρω από τη νέα επιχειρηματικότητα, αλλά εκεί υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Κυρίως μέχρι να γίνει κατανοητό ότι startup δεν είναι μόνο μία εταιρεία που κάνει apps για smartphones. Αλλά και μέχρι να καταλάβουν οι επίδοξοι επιχειρηματίες ότι η αποτυχία είναι απαραίτητο συστατικό της επιτυχίας.

Πίσω, όμως, στην φιλοδοξία για την εξέλιξη της Ελλάδας σε κέντρο τεχνολογίας. Προσωπικά, πιστεύω πως είναι εφικτό. Ωστόσο απαιτείται εργώδης προσπάθεια. Σίγουρα, θα ήταν καλό η κυβέρνηση να δώσει κίνητρα και να φτιάξει υποδομές (σ.σ. η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Κορίνθου – Πατρών έχει μεγαλύτερη σημασία στο συγκεκριμένο θέμα απ’ όσο νομίζουν πολλοί).  Επίσης χρειάζεται η στήριξη από φορείς όπως είναι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οι κλαδικοί σύνδεσμοι. Και για μία φορά θα πρέπει να ξεπεραστούν οι μικροπολιτικές παράμετροι που διέπουν τις αποφάσεις που λαμβάνονται ώστε να παρουσιάσουμε κάτι ενδιαφέρον.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο τεχνολογίας. Απλά, πρέπει να αποφασίσουμε ότι αυτό θέλουμε να κάνουμε…

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα