21.4 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Η αγορά των servers “αυγατίζει”

Με το διόλου ευκαταφρόνητο +5,1% και συνολικό τζίρο $13,4 δις έκλεισε το γ’ τρίμηνο για την παγκόσμια αγορά servers, όντας το έκτο συνεχόμενο τρίμηνο με άνοδο για τους servers. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία της IDC, η οποία μάλιστα προβλέπει ότι μακροπρόθεσμα η συγκεκριμένη αγορά θα καθοριστεί όχι από το “σίδερο” αλλά από software-defined λύσεις.

 

Σε επίπεδο τεμαχίων, το γ’ τρίμηνο πωλήθηκαν 2,49 εκατομμύρια servers, μια αύξηση 4,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Η low-end κατηγορία κινήθηκε με άνοδο 7%, ωθούμενη από την εξάπλωση των x86-based hyper-scale datacenters μαζί με το κύμα ανανέωσης που επικράτησε και το γ’ τρίμηνο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τα x-86 συστήματα. Έτσι, οι πωλήσεις για low-end συστήματα έφτασαν τα $10,8 δις. Αντιθέτως, οι πωλήσεις για midrange συστήματα μειώθηκαν κατά -5,8% στο $1,2 δις, καθώς στη συγκεκριμένη κατηγορία οι x86 servers δείχνουν να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο ανανέωσης, σύμφωνα με την IDC. Όσον αφορά τη high-end κατηγορία, εκεί η ζήτηση αυξήθηκε κατά 1,2% το γ’ τρίμηνο, με τη συνολική αξία των πωλήσεων να φτάνει το $1,4 δις. Στη συγκεκριμένη κατηγορία πρωταγωνίστησαν τα συστήματα IBM z13, η ανανέωση των οποίων ξεκίνησε το α’ τρίμηνο του 2015.

 

Βραχυπρόθεσμα, η IDC δεν βλέπει μεγάλες ευκαιρίες για την αγορά των servers ωστόσο μακροπρόθεσμα η αγορά θα προσδιοριστεί από την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών όπως τα software-defined συστήματα, αλλά και την εδραίωση του Internet of Things, εξέλιξη που θα απαιτήσει συστήματα υψηλότερων επιδόσεων αλλά και μικρότερης ενεργειακής κατανάλωσης.

 

Σε επίπεδο κατασκευαστών, ο παρακάτω πίνακας της IDC δίνει μια πλήρη εικόνα των κερδισμένων και των χαμένων, με τη Lenovo να αποτελεί πλέον μεγάλο παίκτη καθώς ολοκλήρωσε την εξαγορά του x86 business από την IBM.

idc1

Σχετικά άρθρα

Το όραμα της LG για το σπίτι του μέλλοντος στην IFA 2020

Giorgos Athanassiadis

ViewSonic M1 Pro: Μεγάλη οθόνη παντού από οποιαδήποτε γωνία

Giorgos Athanassiadis

Globo: Εμπρός μαρς για έργο ψηφιοποίησης αρχείων της υπηρεσίας Στρατού

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα