19.7 C
Athens
25/04/2024
Biztech

Επιστροφή στο σπίτι

Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, η ΗΡ ανακοίνωσε (στις 27/10 για την ακρίβεια) ότι δεν πρόκειται να αποσχίσει το τμήμα PSG από την υπόλοιπη εταιρεία, και πως η θέληση του πρώην CEO της, o Apotheker, θα παραμείνει ένα σχέδιο και τίποτα παραπάνω. Χμμμμ…

Με επίσημη ανακοίνωσή της, η ΗΡ εξήγησε ότι η εσωτερική αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε το τελευταίο διάστημα σχετικά με τον καλύτερο τρόπο απόσχισης του τμήματος υπολογιστών (PSG – Personal Systems Group), κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Να μην γίνει η απόσχιση!

Για την ακρίβεια, αξιολογώντας τη συμμετοχή του PSG, τόσο στα οικονομικά της εταιρείας, τις διαδικασίες του supply chain, αλλά και σε άλλους πιο ποιοτικούς τομείς όπως για παράδειγμα η αναγνωρισιμότητα και η φήμη του brand, η ΗΡ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι καλύτερο το να παραμείνει ενωμένη, ενώ ακόμη και αν προχωρούσε σε πιθανή απόσχιση, το κόστος που θα έπρεπε να δαπανηθεί ώστε τα εναπομείναντα τμήματα να διατηρήσουν τη θέση ισχύος που διαθέτουν αυτήν τη στιγμή, θα ήταν τόσο υψηλό που θα αναιρούσε οποιοδήποτε ενδεχόμενο πλεονέκτημα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η νέα επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο, Meg Whitman: “Από την ανάλυσή μας είναι φανερό ότι το να κρατήσουμε το PSG εντός της ΗΡ, είναι σωστό για τους πελάτες και τους συνεργάτες μας, ενώ είναι επίσης σωστό για τους μετόχους και τους υπαλλήλους μας. Η ΗΡ είναι προσηλωμένη στο PSG και μαζί είμαστε πιο ισχυροί”.

Οι φωνές όσων υποστήριζαν αυτήν την εξέλιξη έφτασαν από το Palo Alto στην Ελλάδα, και πραγματικά μπορούσες να ακούσεις στον αέρα εκφράσεις τους τύπου “πάλι καλά που το κατάλαβαν”, “ανακάλυψαν το προφανές” και φυσικά “I told you so”

Προσωπικά, θα ήθελα να διαφωνήσω ελαφρώς…

Κατά την άποψή μου λοιπόν, το μεγάλο πρόβλημα με την πιθανή απόσχιση του PSG δεν ήταν αυτό καθ’ αυτό το spin-off. Το πρόβλημα ήταν ο τρόπος με τον οποίο ένας παγκόσμιος γίγαντας “σύρθηκε” σε μία τέτοια επιλογή και ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε στην αγορά. Βλέπεις, είναι διαφορετικό το να βγεις και να πεις “έχω το καλύτερο και μοναδικό στο είδος του αυτοκίνητο στον κόσμο και δίνω τη δυνατότητα να το αγοράσετε”, και άλλο το μέσες-άκρες να αφήσεις να εννοηθεί ότι “αυτό το αυτοκίνητο καίει πολλά, δεν με συμφέρει, θέλω να το ξεφορτωθώ, μπας και σας περισσεύουν καμιά 50αριά δις;”

Ο πρώην CEO είχε καταφέρει να κάψει αυτήν την πώληση, πριν καν την ξεκινήσει. Ηθελημένα ή από απλή ανικανότητα, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω, και ίσως δεν το μάθουμε ποτέ. Όπως και να ‘χει όμως, το είχε καταφέρει.

Η ακύρωση του spin-off ήταν πλέον πρακτικά μονόδρομος, και πάντα κατά τη γνώμη μου, η ιδέα του spin-off δεν είναι τόσο κακή όσο αυτήν τη στιγμή παρουσιάζεται. Απλά, πλέον, είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί με συμφέροντες όρους για την ΗΡ, και αυτό θα ισχύσει και για κάποια από τα επόμενα χρόνια.

Το συμβούλιο της ΗΡ αλλά και η ίδια η Meg Whitman που σε μεγάλο βαθμό εκφράζει πλέον και τις αποφάσεις του πρώτου, βρέθηκε μπροστά σε ένα αδιέξοδο. Το να προχωρήσει στην πώληση ή στην απόσχιση του PSG υπό αυτές τις συνθήκες, θα σήμαινε τραγική απώλεια χρημάτων, τόσο για το PSG, όσο και για την υπόλοιπη ΗΡ. Το να έδινε “άκυρο” (όπως και έκανε) θα σήμαινε ότι παραδέχονταν την έλλειψη σοβαρότητας που προηγήθηκε (γαι να είμαι επιεικής) αφού όσο και αν κατηγορήσει κανείς τον Apotheker, δεν αρκεί για να καλύψει τις ευθύνες και όλων των υπολοίπων, είτε επειδή τον επέλεξαν, είτε επειδή τον ανέχθηκαν, είτε επειδή δεν εναντιώθηκαν όταν έπρεπε, είτε, είτε, είτε…

Η ακύρωση του spin-off ήταν πλέον πρακτικά μονόδρομος, και πάντα κατά τη γνώμη μου, η ιδέα του spin-off δεν είναι τόσο κακή όσο αυτήν τη στιγμή παρουσιάζεται. Απλά, πλέον, είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί με συμφέροντες όρους για την ΗΡ, και αυτό θα ισχύσει και για κάποια από τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι όποιες κινήσεις και το όποιο evaluation, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή αλλά και άκρα μυστικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Lenovo προχώρησε σε καμπάνια στρατολόγησης συνεργατών ακριβώς λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε γύρω από τις σκέψεις της ΗΡ, ενώ η Fujitsu στο πρόσφατο Forum που διοργάνωσε δήλωσε δια του επικεφαλής της στην Ευρώπη: “Χαίρομαι που βλέπω περισσότερους HP partners στο Forum μας. Βρίσκεστε πλέον στο σωστό μέρος!”.

Πρόβλημα υπήρξε επίσης με το penetration στον πελάτη για τους συνεργάτες της ΗΡ, αφού πιθανή απόσχιση του PSG θα δημιουργούσε σημαντικό “ρήγμα”. Δεν νομίζω πως ένα τέτοιο πρόβλημα λύνεται εύκολα (εάν το spin-off προχωρούσε), αλλά στο μέλλον αφενός θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ώστε να σχεδιαστεί διέξοδος και εναλλακτική για τους συνεργάτες, αφετέρου θα πρέπει να εκτιμηθεί και με οικονομικούς όρους ώστε να αποφασιστεί εάν πρόκειται για ένα ρίσκο που θα πρέπει να παρθεί ή όχι.

Θεωρώ λοιπόν πολύ πιθανό, η ΗΡ να επαναφέρει το θέμα της απόσχισης του PSG μετά από λίγα χρόνια, όταν οι συνθήκες θα έχουν ωριμάσει, και έχοντας προαποφασίσει και εκτελέσει ένα πιο ορθόδοξο πλάνο.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα