11.2 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Επιβράδυνση για τις πωλήσεις smartphones

Oριστικά σε μονοψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης περνάει η παγκόσμια αγορά smartphones, με την Gartner να προβλέπει ότι για το 2016, οι πωλήσεις έξυπνων κινητών θα αυξηθούν κατά 7% και θα φτάσουν τα 1,5 δις τεμάχια. Ο αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης του 2015 ήταν 14,4%.

 

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Gartner τα smartphones έχουν πλέον καταγράψει διείσδυση της τάξης του 90% στις ανεπτυγμένες αγορές, γεγονός που καθιστά δύσκολη την διατήρηση των ρυθμών ανάπτυξης που σημείωναν οι πωλήσεις τους τα προηγούμενα έτη. Είναι ενδεικτικό ότι το 2010 οι πωλήσεις smartphones κατέγραψαν ρεκόρ ανάπτυξης με ποσοστό 73%. Την παρούσα χρονική περίοδο ο κύκλος ζωής ενός smartphone στις ανεπτυγμένες αγορές αγγίζει τα 2,5 έτη, κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Gartner. Έτσι το 2020 η παγκόσμια αγορά smartphones θα διαμορφωθεί στα 1,9 δις τεμάχια.

 

Στις αναπτυσσόμενες αγορές ο μέσος κύκλος ζωής ενός smartphone αγγίζει τα 2,2 έως 2,5 έτη, ενώ τα απλά κινητά τηλέφωνα έχουν μέσο κύκλο ζωής πάνω από τρία χρόνια. Οπότε ούτε οι συγκεκριμένες αγορές μπορούν να κάνουν την διαφορά, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στο σύνολο της παγκόσμιας αγοράς. Υπό τις συνθήκες αυτές η Gartner βλέπει την αγορά smartphones της Ινδίας ως εκείνη με τις καλύτερες προοπτικές. Ειδικότερα, το 2015 πωλήθηκαν στην Ινδία 167 εκατ. απλά κινητά τηλέφωνα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 61% του συνόλου της mobile αγοράς. Με άλλα λόγια, τα απλά κινητά συνεχίζουν να κυριαρχούν στην ινδική αγορά, έναντι των smartphones. Οπότε οι vendors που θα προσφέρουν φθηνά smartphones με επαρκείς δυνατότητες, έχουν στη διάθεσή τους μια αγορά με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Σχετικά άρθρα

Ο όμιλος Olympia επενδύει €50 εκατ. στο Public Group φέρνοντας νέες συναρπαστικές εμπειρίες

Giorgos Athanassiadis

MWC24: 11η συνεχόμενη ελληνική αποστολή, στο μεγαλύτερο συνέδριο καινοτομίας

Giorgos Athanassiadis

Thin & Light Business Laptops: Μια αγορά με…μεγάλο βάρος

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα