22.7 C
Athens
25/04/2024
Biztech

Επαγγελματισμός και αξία!

Αγαπητοί μας αναγνώστες σας καλωσορίζουμε για ακόμη μια φορά στη φιλόξενη στήλη μας, σας ευχαριστούμε για την προτίμηση και ελπίζουμε να εκπληρώσουμε στο ακέραιο τα “θέλω” σας για τις… “κίτρινες” εκφάνσεις και αποχρώσεις του εγχώριου ΙΤ κλάδου.

Τελευταία, πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις πως επιτέλους ο επαγγελματισμός έχει ξεκινήσει να εγκαθίσταται για τα καλά στην αγορά μας. Υπό αυτό το πρίσμα, ολοένα και περισσότερα μέλη του καναλιού της διανομής και της μεταπώλησης δείχνουν να επιλέγουν με βάση τα στοιχεία της σταθερότητας, της αναγνωρισιμότητας, αλλά φυσικά και του ποσοστού κερδοφορίας. Για αυτό και αναζητούν συνεργάτες-κατασκευαστές οι οποίοι, με τη σειρά τους, διαθέτουν αξιόπιστο και στιβαρό επιχειρηματικό μοντέλο, προσαρμοστικότητα, τόσο στις ανάγκες τους όσο και στις μεταβλητές συνθήκες της αγοράς, καθώς επίσης και ευρύ προϊοντικό πορτφόλιο, όπου εξέχουσα θέση κατέχουν οι λύσεις και οι υπηρεσίες.

Βέβαια, το… μπαλάκι πέφτει και στην πλευρά των κατασκευαστών, αφού καλούνται να κάνουν περισσότερο δυναμική “εμφάνιση” στον τομέα των πωλήσεων. Από πότε; Μα από τα πρωταρχικά στάδια της διαδικασίας πώλησης. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι διαδικασίες θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες όσο και απλές, οι αρμοδιότητες σαφείς και ο στόχος κάτι παραπάνω από ορατός: η δημιουργία κέρδους. Αποτέλεσμα; Οι συνεργάτες τους θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν και εν συνεχεία να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που θα τους δίνονται για την παροχή προστιθέμενης αξίας.

Και για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα, ως τέτοια μπορεί να νοηθεί και η tablet λύση την οποία δημιούργησε και εισήγαγε εδώ και μερικά χρόνια στην εγχώρια ΙΤ αγορά το Dynamic Duo και η οποία έχει… σαρώσει τα βραβεία. Σε διεθνές επίπεδο εννοούμε, ενώ οι εν λόγω βραβεύσεις γίνονται από κορυφαίους ΙΤ παίκτες του εξωτερικού, όπως λ.χ. η Intel.

Κατά τα λοιπά, η… Τσαρίνα “γκρινιάζει” γιατί βρίσκεται διαρκώς με μια βαλίτσα στο χέρι προκειμένου να παραβρίσκεται από γκαλά σε γκαλά. Τραβάτε με κι ας κλαίω…

Κάπως έτσι πρέπει να νιώθουν όσοι προσκαλούνται σε ουκ έστιν αριθμό συνεδρίων και ημερίδων που διοργανώνει τελευταία η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων. Ατέλειωτο “μπλα-μπλα”, ανακύκλωση θέσεων και ανυπαρξία “φρέσκων” προτάσεων συνθέτουν ένα παρωχημένο σκηνικό περασμένων δεκαετιών. Θαρρεί κανείς πως οι άμεσα εμπλεκόμενοι είναι τα… αποπαίδια προηγούμενων (νοσηρών και ξεπερασμένων) καταστάσεων, τα οποία προσπαθούν να επιπλεύσουν με κάθε τρόπο. Βλέπετε, με την Τρόϊκα πανταχού-παρούσα δεν αργεί να επέλθει και κάνα… μαχαίρι.

Κάτι παραπάνω από έντονη είναι η κινητικότητα που καταγράφεται τελευταία στην αγορά των φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, με διεθνείς επεκτάσεις. Βλέπετε, εντείνεται η φημολογία που θέλει δυο από τους πλέον αναγνωρίσιμους προμηθευτές-κατασκευαστές να εξετάζουν το ενδεχόμενο της εξόδου τους από τον εν λόγω προϊοντικό τομέα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι, ο μεν πρώτος έκτισε μια ολόκληρη φορητή φιλοσοφία γύρω από το notebook brand του, προσθέτοντας από συσκευές μέχρι και περιεχόμενο, ο δε έτερος την τελευταία διετία (και βάλε) έχει επιδοθεί σε μια δυναμική πολιτική τοποθέτησης των λύσεών του στην εγχώρια αγορά και όχι μόνο. Μάλιστα, έχει ξεκαθαρίσει πως το μοτό του είναι: “Ο πρώτος είναι τα πάντα, ο δεύτερος τίποτα”!

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, από τη μια πλευρά οι διανομείς “ψάχνονται”, και από την άλλη “αναδύονται” δυναμικά στο προσκήνιο κατασκευαστές που μένουν προσηλωμένοι στις αρχές τους, οι οποίοι διαθέτουν καινοτόμα προϊόντα και λύσεις, ενώ δεν κινούνται με βάση τον καιροσκοπισμό και τη… λεζάντα. Πόσω μάλλον, από τη στιγμή που διέπονται από τις αυστηρές γραμμές της ανατολικής φιλοσοφίας.

Ιδιαίτερη κινητικότητα συνοδευόμενη από έντονη μυστικοπάθεια παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στα “Δυτικά”. Φημολογείται πως προσεχώς (στα πολύ όμως) θα κάνουν… θόρυβο. Υπομονή.

Υπομονή, την οποία επικαλούνται και σε γνωστό τραπεζικό ίδρυμα με… δάφνες και προϊστορία στην ηλεκτρονική τραπεζική. Ο λόγος; Η πλήρης αναμόρφωση των e-υπηρεσιών τους. Πρόκειται για τις περιπτώσεις στις οποίες το αποτέλεσμα θεωρείται εκ των προτέρων καλό. Ελπίζουμε να μην μας διαψεύσουν… 

Σε “υποβρύχιες” κινήσεις έχουν επιδοθεί τελευταία στο Μέγαρο. Όχι, μην πάει ο νους σας στο πονηρό. Απλά, επιχειρούν να ξεδιπλώσουν και να εφαρμόσουν στην πράξη τα σχέδια επί χάρτου, αναφορικά με την επέκταση, αναβάθμιση και περαιτέρω αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου.

Δυναμικό (όσο και καθαρό…) comeback στο εγχώριο επιχειρηματικό προσκήνιο επιχειρεί να πραγματοποιήσει ο “Εθνικός Μιζαδόρος”. Όχι πως έφυγε ποτέ, αλλά όσο να ‘ναι το “αμαρτωλό” παρελθόν του τον στιγμάτισε και έκανε τη ζωή του δύσκολη εδώ και μερικά χρόνια. Επαγγελματικές σχέσεις διαλύθηκαν, φιλίες χάθηκαν ή ξεχάστηκαν, ενώ ούτε καν λόγος για την ανάληψη έργων.

Ωστόσο, επειδή η λήθη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χαρίσματα-αναθέματα στη χώρα μας, έτσι και ο “Εθνικός Μιζαδόρος” επιχειρεί την επανεμφάνισή του με στοχευμένες κινήσεις και προσεκτικά βήματα. Επέλεξε, λοιπόν, ως “όχημα” ένα “καθαρό” μαγαζί, αξιόπιστο, με… πρόσωπο στην αγορά. Δεν δείχνει -τουλάχιστον προς το παρόν- να ενδιαφέρεται για την… μαρίδα, αλλά στοχεύει στο “ψητό” των επαγγελματικών λύσεων. Ολόκληρου του πορτφόλιο. Αιχμή του δόρατος; Η… ενοποίηση. Απλά, να το θυμάστε.

Μιας και ο λόγος για τη μνήμη, μόλις στο προηγούμενο τεύχος σας είχαμε αναφέρει μια ιστορία με τον “Φινετσάτο Ασιάτη” και τη σχεδιαζόμενη fast track απόλυσή του “Mits-Bill”. Δυστυχώς, όχι μόνο επιβεβαιωθήκαμε, αλλά τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν ακόμη πιο αρνητική τροπή, καθώς οι ιθύνοντες του μαγαζιού είδαν και αποείδαν με τα εδώ “χαΐρια” ουκ ολίγων παρατρεχάμενών τους και αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο, παραδίδοντας τα κλειδιά στην Ιταλία.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ακολουθούν τη συγκεκριμένη διαδρομή, ωστόσο το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα καταφέρουν να ελέγχουν το day-by-day business σε μια αγορά με τις ιδιομορφίες που έχει η ελληνική. Δύσκολο το εγχείρημα. Τουλάχιστον με βάση τα “θέλω” και τα “μπορώ”.

Γιατί δεξιά και αριστερά διακηρύττουν πως οι στόχοι είναι υψηλοί, η οικογένεια των προϊόντων τους είναι πλήρως ανανεωμένη, ενώ η τιμολογιακή τους πολιτική πλήρως εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις της εποχής. Ίδωμεν.

Σε εντελώς αντίθετη τροχιά δείχνουν να κινούνται σοβαροί παίκτες με διεθνές μέγεθος και έντονο πρεστίζ στον τομέα του Service Provider Information Technology (SPIT). Τι σχέση έχει η χώρα μας; Μα, πολύ απλά, την έχουν επιλέξει για την εγκατάσταση του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης. Μάλιστα, εικάζεται πως προ ημερών δόθηκε το “πράσινο” φως για την επέκτασή του. Εις ανώτερα!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα