22.8 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Εν όψει καλοκαιρινών διακοπών…

Αγαπητοί μας αναγνώστες καλωσορίσατε για ακόμη μια φορά στη φιλόξενη γωνιά του “Κιτρινιάρη”.

Με τις καλοκαιρινές διακοπές -για τους περισσότερους τουλάχιστον- να βρίσκονται προ των πυλών, το μυαλό είναι λογικό να “τρέχει” σε… άλλη γη στα πέρα μέρη, όπως λένε και οι στίχοι του τραγουδιού.

Βέβαια, επειδή οι υποχρεώσεις και οι ανάγκες δεν σταματούν ποτέ, αυτονόητο είναι πως η συγκεκριμένη χρονική περίοδος προσφέρεται για σκέψεις, εκτιμήσεις, απολογισμούς και φυσικά για σχεδιασμούς της επόμενης ημέρας. Μην ξεχνάτε πως για πολλούς η (ημερολογιακή) έναρξη του φθινοπώρου, νοείται ως έναρξη μιας νέας χρονιάς. Κάτι σαν την έναρξη των σχολικών μαθημάτων…

Το θετικό είναι πως τα πράγματα δείχνουν να σταθεροποιούνται σε πρώτη ανάγνωση, προετοιμάζοντας ένα σαφώς περισσότερο ευοίωνο μέλλον. Όχι, δεν κάνουμε λόγο για τίποτε “τραβηγμένα” πράγματα, αλλά τουλάχιστον για ορισμένες κινήσεις που εμπεριέχουν λογική. Γιατί, η αλήθεια είναι πως “χορτάσαμε” από υπερβολές, οι οποίες δεν μας οδήγησαν και στη… Γη της Επαγγελίας. Οπότε, μόνο ως καλοδεχούμενες μπορούν να θεωρηθούν μετρημένες κινήσεις, που στηρίζονται σε πραγματικές ανάγκες της αγοράς και όχι σε αυτές που προσπαθούν να τις δημιουργήσουν εκβιαστικά.

Τελευταία, μαθαίνουμε πως στην “Τίγρη που βρυχάται” έχουν ανακρούσει πρύμναν σε ότι αφορά την όλη τους στρατηγική. Κι αυτό, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο εξωστρέφειας και φουλ επίθεσης σε κάθε μέτωπο. Κινήσεις, που είχαν επηρεάσει αρνητικά αρκετούς παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα (είτε δεν είχαν συνηθίσει) να ακολουθήσουν. Η γνωστή λογική με το γκαζόν, την κατσίκα κ.ά. του γείτονα…

Τι μαθαίνουμε; Πως έχει ξεκινήσει το… domino effect. Όλα ξεκίνησαν από την μετακίνηση ορισμένων στελεχών, την αναβάθμιση με την ταυτόχρονη υποβάθμιση (ακόμη και απομάκρυνση κάποιων) άλλων, και ακολουθούν οι συγχωνεύσεις τμημάτων. Στο πλάνο δεν αποκλείεται αρκετός κόσμος να δει την πόρτα της εξόδου…

Εάν αναρωτιέστε, τα νούμερα μόνο ως αρνητικά δεν μπορούν να θεωρηθούν, ωστόσο μην ξεχνάτε δύο-τρεις ιδιαίτερα σημαντικές παραμέτρους: Κατ’ αρχήν, η πρωτιά θεωρείται όχι απλά επιθυμητή, αλλά ως εκ των ουκ άνευ. Όχι μόνο συνολικά, αλλά και σε κάθε τομέα! “Μα, γίνεται κάτι τέτοιο;”, ευλόγως μπορεί να σκεφτείτε. Το ζήτημα για τα στελέχη της “Τίγρης που βρυχάται” δεν είναι εάν γίνεται, αλλά το πώς. Κατά δεύτερον, εάν ένα μέρος του πλάνου μπορεί να υλοποιηθεί με σαφώς περισσότερο περιορισμένα μέσα (ανθρώπινα και υλικά), ποιος ο λόγος να ξοδευόμαστε; Τρίτον, δεν υφίσταται το one size fits all. Απαιτείται ξεχωριστή “ανάγνωση” κάθε αγοράς, η αναζήτηση των ιδιαιτεροτήτων, και τέλος η εύρεση και εφαρμογή των κατάλληλων στρατηγικών.

Ταπεινή μας άποψη; Μάλλον θα πρέπει να βάλουν νερό στο κρασί τους. Ενδεχομένως και αρκετό…

Στα θετικά νέα, η κίνηση του “Μεγάρου” να υποβάλει πρόταση επαναγοράς στους κατόχους ομολόγων με ορίζοντα λήξης τόσο τον προσεχή Φεβρουάριο, όσο και τον Μάιο του 2016. Τα εν λόγω ομόλογα (ύψους 787 και 895 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα) βαρύνονται από σχετικά υψηλό επιτόκιο. Εδώ βρίσκεται και η ουσία του ζητήματος, καθώς στο “Μέγαρο” θεωρούν πως θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν τον ακριβό δανεισμό με πολύ φθηνότερο. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι τόκοι και, ταυτόχρονα, θα βελτιωθούν αισθητά τόσο οι ταμειακές ροές όσο και εν τέλει η κερδοφορία!

Αποτέλεσμα; Ένας διαφορετικός (και προς το ακόμη θετικότερο) ισολογισμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται η δυνατότητα προγραμματισμού των επερχόμενων επενδυτικών κινήσεων. Κι αυτό, με “γεμάτα” ταμεία!

Στο λιμάνι, οι εταιρείες του ευρύτερου κλάδου μας, διαγκωνίζονται σχετικά με το ποια θα προλάβει να κλείσει θέση στα βαγόνια, προκειμένου να προωθήσει τα “καλούδια” της στη λοιπή ηπειρωτική Ευρώπη.

Τελευταία, πληροφορούμαστε πως ο “Σαμουράϊ” κάνει… “χοντρό” παιχνίδι, καταφέρνοντας να μεταφέρει τεράστιες ποσότητες εμπορευμάτων, οι οποίες μπορεί και να ξεπερνούν αντίστοιχες που αφορούν επιχειρήσεις που πρωτοστάτησαν στην καθιέρωση της συγκεκριμένης γραμμής! Φημολογείται δε, πως στο λιμάνι σύντομα θα κατευθυνθούν και οι “Κινέζοι με αμερικανικές καταβολές”. Πόσω μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία αφενός μεν εμπλουτίζουν διαρκώς την προϊοντική τους γκάμα και αφετέρου δε επιχειρούν να ενισχύσουν το “αποτύπωμά” τους στη Γηραιά Ήπειρο.

Της… καθυστέρησης δείχνει να λαμβάνει χώρα στο πολύκροτο τηλε-ζήτημα που απασχολεί την αγορά μας τελευταία.

Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η δυναμική είσοδος του “Μεγάρου” στο όλο παιχνίδι; Παρόλα αυτά, η εν λόγω κίνηση μάλλον αποτελεί προσπάθεια διασποράς περισσότερων εμποδίων στη διαδικασία, καθώς μπορεί το προσφερόμενο τίμημα για τη συνδρομητική τηλεόραση να θεωρείται ως ιδιαίτερα ελκυστικό, ωστόσο το παν δεν είναι τα χρήματα. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί τι θα κάνουν οι Άραβες με τη σταθερή τηλεφωνία που θα τους μείνει… αμανάτι, καθώς το “ζευγάρι” δεν δείχνει ενδιαφέρον να την αποκτήσει “σκέτη”, αλλά επιδιώκουν μια λύση-πακέτο; Τέλος, στην εξίσωση δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει και ο παράγοντας της έγκρισης από την πλευρά της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όχι τόσο της εγχώριας, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

Όπως ισχυρίζεται και ο πλέον έγκριτος συνάδελφος περί των τηλεπικοινωνιών (και όχι μόνο) θεμάτων στη χώρα μας, κατά πως φαίνεται οδηγούμαστε σε ένα πολύμηνο σίριαλ με πολλά επεισόδια.

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση δείχνουν να κινούνται οι “Τηλε-κουμπάροι”, καθώς τα πάντα κινούνται βάσει σχεδίου, σύμφωνα με όσα διαλαλούν. Μια πρώτη, όσο και “χορταστική”, γεύση αποτελεί και η αντιμετώπιση των νησίδων τηλεπικοινωνιών των έργων πληροφορικής, όπου δεν άφησαν τίποτε να τους ξεφύγει, “χτυπώντας” οτιδήποτε υπήρχε! Ακόμη και την κινητή τηλεφωνία, καθώς ξεκίνησαν το πιλοτικό για το MVNO, όπου για πρώτη φορά χρησιμοποιούν εξοπλισμό που προέρχεται κατευθείαν από την Shenzhen. Παράλληλα, εντός του Σεπτεμβρίου οι “Τηλε-κουμπάροι” αναμένεται να σημάνουν γενική επίθεση και στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας.

Ο… πόλεμος δείχνει να κορυφώνεται!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα