19.8 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Εμπρός για Fiber to The Home

Vodafone και Wind ανακοινώνουν ταυτόχρονα την έναρξη της κατασκευής των ιδιόκτητων δικτύων οπτικών ινών τους τα οποία υλοποιούν το πολυπόθητο Fiber to The Home. Οι ταχύτητες έως 1Gbps που προσφέρει η συγκεκριμένη υλοποίηση απευθύνεται τόσο σε οικιακούς, όσο και σε εταιρικούς χρήστες. Ακόμα βέβαια, βρισκόμαστε στην αρχή και ελάχιστες περιοχές θα επωφεληθούν από τα σχετικά πιλοτικά προγράμματα, ενώ να πούμε ότι το Fiber to The Home είναι μεν ο απώτερος σκοπός, αλλά σε πρώτη φάση θα δούμε κυρίως Fiber to The Cabinet.

Είναι πάντως προφανές ότι υπό το πρίσμα αυτών των ταχυτήτων, το τοπίο των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών θα αλλάξει άρδην. Streaming και cloud θα είναι οι πρώτες υπηρεσίες που θα επωφεληθούν της νέας τεχνολογίας, όταν φυσικά γίνει ευρέως διαθέσιμη, κάτι που θα πάρει αρκετά χρόνια.

Για την ώρα ας δούμε τις ανακοινώσεις των δυο εταιρειών και ας φανταστούμε πως θα είναι το (γρήγορο) μέλλον μας.

 

Η κοινωνία των Gigabit της Vodafone…

 

Στη πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι στην Ελλάδα προχωρά λοιπόν η Vodafone Ελλάδας. Η υλοποίηση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου της εταιρείας για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020 σε δίκτυα νέας γενιάς σταθερής και κινητής, αναβαθμίσεις προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και αναβάθμιση του δικτύου καταστημάτων της. Το επενδυτικό σχέδιο της Vodafone Ελλάδας εγκρίθηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάθεσης περιοχών για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς με την εισαγωγή της τεχνολογίας vectoring και άλλων τεχνολογιών, όπως είναι οι οπτικές ίνες. Περιλαμβάνει επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς για την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών που διαθέτει η Vodafone με την υλοποίηση FTTH (fiber-to-the-home)  και FTTC (fiber-to-the-cabinet) σε διαφορετικές περιοχές ανά την Ελλάδα.

 

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η Vodafone διαθέτη ήδη ένα από τα μεγαλύτερα ιδιόκτητα δίκτυα οπτικών ινών στη χώρα και το επεκτείνει σε νέες περιοχές, όπως Νέα Ιωνία, Φρεαττύδα, Γηροκομείο, Παγκράτι, Βύρωνας και Νέος Κόσμος.

 

Οπτικές ίνες από τη Wind

 

Σε άμεση υλοποίηση του 3ετούς επενδυτικού της πλάνου για τις οπτικές ίνες προχωρά η WIND Ελλάς. Το γρήγορο Internet με ταχύτητες που θα φτάνουν ως και το 1 Gpbs γίνεται πραγματικότητα μέσα από ένα μεγάλο τεχνολογικό και κατασκευαστικό έργο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το 3ετές επενδυτικό πλάνο της WIND που ενέκρινε η ΕΕΤΤ, η συνολική επένδυση της εταιρείας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη (Fiber to the Home).

 

Οι περιοχές στις οποίες η WIND ξεκινάει την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, είναι: Επιλεγμένες περιοχές Αττικής & Θεσσαλονίκης, Καλαμάτα, Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης.

Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργήσει η WIND Ελλάς την επόμενη τριετία στις περιοχές κάλυψης του πλάνου της θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών (vectoring, super vectoring, G.fast & FttH) και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου της WIND Ελλάς για NGA σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. Ευρώ.

 

 

 

Τα οφέλη των δικτύων νέας γενιάς οπτικών ινών

 

Σύμφωνα με την μελέτη του Vodafone Institute “Shaping the Gigabit Society”, η αύξηση του αριθμού των συνδέσεων οπτικών ινών σε μία χώρα κατά 1% κατ’ έτος συσχετίζεται με την άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,02% και 0,04% κάθε χρόνο.

 

Η συνδρομή λοιπόν των δικτύων οπτικών ινών στην κοινωνία και την οικονομία θα είναι πραγματικά ευεργετική για σειρά επιχειρηματικών κλάδων, αλλά και το ΑΕΠ της χώρας. Με αυτό τον τρόπο τα δίκτυα οπτικών ινών μας οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον με σημαντική βελτίωση σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, η κοινωνική συνοχή, το περιβάλλον και η απασχόληση.

 

Τα πλεονεκτήματά των δικτύων οπτικών ινών είναι σημαντικά καθώς αποτελούν τη μόνη τεχνολογία που μπορεί να διασφαλίσει την ίδια ποιότητα υπηρεσίας συνεχώς σε κάθε καταναλωτή ανεξάρτητα από την απόσταση που μπορεί να έχει από τον πλησιέστερο επικοινωνιακό κόμβο, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία και ελάχιστες ανάγκες συντήρησης. Λόγω των χαρακτηριστικών αυτών, οι οπτικές ίνες εξασφαλίζουν σταθερή σύνδεση με ελάχιστη καθυστέρηση και δυναμική συμμετρία στη μεταφορά των δεδομένων, παρέχοντας έτσι την δυνατότητα για απίστευτες ταχύτητες τόσο στο download όσο και στο upload.

Σχετικά άρθρα

Συνεργασία Samsung και IBM σε λύσεις Industry 4.0

Giorgos Athanassiadis

LG UltraFine 27 MD5KL-B: Μια οθόνη σχεδιασμένη για τα προϊόντα της Apple

Giorgos Athanassiadis

Smartphones: Η αγορά ενισχύεται αλλά και διαφοροποιείται

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα