22.7 C
Athens
25/04/2024
Biztech

Εκθετική η δημιουργία νέων hyperscale data centers

Το τρίτο τρίμηνο του 2019, οι δαπάνες για τη δημιουργία νέων data centers από τους hyperscallers ξεπέρασαν τα 31 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 8% σε ετήσια βάση. Η εταιρείες που επένδυσαν τα μεγαλύτερα κεφάλαια ήταν οι Amazon, Apple, Google, Facebook και Microsoft και καθώς φαίνεται, η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2020, με τη ζήτηση να αυξάνεται με εκθετικό ρυθμό.

Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019, η Amazon κατείχε την πρωτιά με ποσοστό 33% των συνολικών δαπανών για data center hardware και software, από 26% το 2017 και μόλις 15% το 2015. Τα τελευταία έξι χρόνια τα hyperscale data centers αυξάνονται με ιστορικό ρυθμό, με τον αριθμό τους να έχει τριπλασιαστεί από το 2013. Στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2019 λειτουργούσαν 504 hyperscale data center σε όλο τον κόσμο με περισσότερα από 150 να βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Αυτές οι hyperscale εγκαταστάσεις φιλοξενούν δεκάδες χιλιάδες servers και άλλο hardware, μαζί με εκατομμύρια εικονικές μηχανές.

 

Η Amazon που ηγείται στην αγορά του public cloud, τον περασμένο χρόνο δαπάνησε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την επέκταση της παρουσίας της στη Βόρεια Βιρτζίνια των ΗΠΑ και όπως όλα δείχνουν η επέκταση συνεχίζεται και το 2020. Συγκεκριμένα, η θυγατρική της Amazon, Amazon Data Services αγόρασε πρόσφατα 1000 στρέμματα γης προς 73 εκατομμύρια δολάρια στο Chantilly της Βιρτζίνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Βιρτζίνια φιλοξενεί το μεγαλύτερο data center του Amazon Web Services στον κόσμο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη περιοχή που βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία κοντά στην Ουάσινγκτον στεγάζει περισσότερα από 100 data center και ουσιαστικά από εκεί περνά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας κίνησης του Internet. Τα τελευταία χρόνια οι μεγάλοι πάροχοι υπηρεσιών cloud έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για αγορά γης στην περιοχή και την κατασκευή hyperscale data centers.

 

Αύξηση ζήτησης και φορολογικά κίνητρα

Η αύξηση των νέων data centers οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ζήτησης υπηρεσιών cloud, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε τα φορολογικά κίνητρα. Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσφέρουν ειδικά οικονομικά κίνητρα με σκοπό να ωθήσουν τις εταιρείες να κατασκευάσουν νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή τους με την ελπίδα να φέρουν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες στην περιοχή.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός, ο Πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith και μεταξύ άλλων συζητήθηκε η πιθανότητα το επόμενο data center της Microsoft να γίνει στην Ελλάδα.

 

Η Amazon πάντως δεν χάνει τέτοιες ευκαιρίες. Για παράδειγμα, το 2019, οι τοπικές αρχές του Όρεγκον προσέφεραν στην Amazon πλήρη απαλλαγή από τους φόρους ακίνητης περιουσίας για 15 χρόνια, προκειμένου να πείσουν την εταιρεία να κατασκευάσει ένα νέο data center στην περιοχή. Η Amazon φυσικά άδραξε την ευκαιρία και τώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει την κατασκευή του έβδομου data center της στο βορειοανατολικό Όρεγκον.

Σχετικά άρθρα

Nvidia: Εντυπωσιακή αύξηση κερδών

Kitriniaris

Ο Παναγιώτης Μακρυνιώτης στο τιμόνι της Lenovo

Giorgos Athanassiadis

HP: Χρήση των Big Data για την προστασία κρίσιμων δεδομένων

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα