21.4 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Είναι πολλά τα λεφτά, Βιτόριο…

Στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ όταν ένας προπονητής έχει πολλές επιλογές, η φράση κλισέ που συνήθως χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι είναι πως έχει “ευχάριστο πονοκέφαλο”. Τώρα, δεν είμαι και τόσο βέβαιος αν θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το ίδιο κλισέ αναφορικά με το τι θα κάνει ο Βιτόριο Κολάο, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, με τα $ 58,9 δις που θα εισρεύσουν στα ταμεία του βρετανικού ομίλου από την πώληση του 45% της Verizon Wireless.

Δεν έχω κάνει λάθος στο νούμερο που γράφω. Η αξία της συμφωνίας είναι μεν $ 130 δις αλλά σε ρευστό η Vodafone θα πάρει περίπου τα μισά. Τα υπόλοιπα είναι σε μετοχές της Verizon και $ 10-11 δις αφορούν άλλες συναλλαγές, όπως π.χ. το 23,1% της Vodafone Italy που έχουν οι Αμερικανοί και θα οδεύσει προς Βρετανία μεριά.

Και πάλι τα χρήματα είναι πολλά. Τόσα πολλά που δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του κ. Κολάο. Κατ’ αρχήν, γιατί θα δεχτεί τρελή πίεση από τους μετόχους της Vodafone να δώσει όσο μεγαλύτερο κομμάτι σε επιστροφή κεφαλαίου. Μια λεπτομέρεια: Η Vodafone δεν έχει μεγαλομέτοχο αλλά funds και τράπεζες με ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 7-8%.

Από την άλλη πλευρά, οι μέτοχοι γνωρίζουν καλά ότι η Vodafone πρέπει να κάνει κινήσεις στην Ευρώπη αν θέλει να μπορέσει να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα μεγάλα “παιδιά”, ήτοι την Telefonica, την Orange και τη Deutsche Telekom. Η Vodafone έχει μεν δραστηριότητες εκτός Ευρώπης, αλλά η Γηραιά Ήπειρος είναι ο πυρήνας της. Και το πρόβλημα είναι πως ο ανταγωνισμός εδώ έχει πολύ δυνατά χαρτιά και στις ευρυζωνικές συνδέσεις και στη σταθερή τηλεφωνία, έχοντας τη δυνατότητα να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στους καταναλωτές.

Η Vodafone το γνωρίζει αυτό το μειονέκτημα γι’ αυτό και έσπευσε να αγοράσει την Kabel Deutschland, τον μεγαλύτερο πάροχο καλωδιακών συνδέσεων της Γερμανίας, δίνοντας $ 7,7 δις. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται και άλλα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία.

Επιπλέον, ο βρετανικός όμιλος έχει μείνει λίγο στην ανάπτυξη των δικτύων 4G σε σχέση με ορισμένους ανταγωνιστές του. Με την διακίνηση δεδομένων μέσω κινητής να αυξάνει με εντυπωσιακούς ρυθμούς, το 4G είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για να “επιβιώσει” μία εταιρεία του κλάδου.

Τέλος, υπάρχει και το ενδεχόμενο των εξαγορών. Λόγω κρίσης, οι αποτιμήσεις δεν είναι στα προ 10 ετών επίπεδα, η Κομισιόν δείχνει πιο χαλαρή απέναντι στις “συγκεντρώσεις” και γενικότερα όλοι περιμένουν έναν νέο γύρο consolidation. Και η Vodafone έχει πλέον τα κεφάλαια για να παίξει καλή “μπάλα”.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η επιλογή της διοίκησης της Vodafone θα είναι να καλύψει όλες τις ανάγκες: Ένα μέρος των κεφαλαίων από την πώληση θα οδεύσουν για την επιστροφή κεφαλαίου, ένα μεγάλο κομμάτι για την επιτάχυνση της υλοποίησης των δικτύων 4G σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται και ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό θα χρησιμοποιηθεί για εξαγορές στρατηγικής σημασίας. Χωρίς να αποκλείονται και μικρότερες εξαγορές σε αγορές όπως η Ελλάδα.
 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα