16.3 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Δυναμική επιστροφή στα… θρανία

Αγαπητοί μας αναγνώστες καλώς ορίσατε και πάλι στη φιλόξενη στήλη μας.

Πέρασε καιρός από τότε που τα είπαμε για τελευταία φορά, καθώς μεσολάβησαν οι καλοκαιρινές διακοπές και η απαιτούμενη… σιγή ασυρμάτου!

Βέβαια, κάτι τέτοιο ίσχυσε μόνο στα λόγια, καθώς η θερινή ραστώνη αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ουκ ολίγες επιχειρήσεις να καταστρώσουν τα σχέδιά τους για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, πραγματοποιώντας ποικίλες επαφές. Πολλώ δε μάλλον που η απουσία του κόσμου από το κλεινόν άστυ θεωρήθηκε ως ιδανικό σκηνικό έτσι ώστε να μην μας δουν πολλά ζευγάρια μάτια…

Βλέπετε, αρκετοί στην εγχώρια ΙΤ αγορά αντιμετωπίζουν τον Σεπτέμβριο ως την έναρξη της νέας χρονιάς και για αυτό προς τα μέσα του καλοκαιριού “πυκνώνουν” τις συναντήσεις τους με στελέχη άλλων επιχειρήσεων προκειμένου να επιτύχουν τα κατάλληλα deals, με βάση τα οποία εκτιμούν πως θα διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό, θα καρπωθούν μεγαλύτερο μέρος της “πίτας” που ονομάζεται αγορά, θα καταφέρουν να επιτύχουν τα νούμερα που έχουν προϋπολογίσει κ.ο.κ.

Για παράδειγμα, το καλοκαίρι που μόλις πέρασε, το παγκόσμιο πρωτάθλημαποδοσφαίρου, λέγε με και Μουντιάλ, συνέβαλε σε καταλυτικό βαθμό στην -κάτι παραπάνω- από σημαντική ενίσχυση των πωλήσεων της λιανικής ηλεκτρονικών συσκευών. “Ζεστάθηκαν” κομματάκι τα ταμεία των αλυσίδων, αλλά και ολόκληρου του δικτύου της διανομής. Όπως ισχυρίζεται και ο θυμόσοφος λαός, “Μαζί με τη γλάστρα ποτίζεται και ο βασιλικός…”.

Δυστυχώς, σε ακριβώς αντίθετη πορεία κινήθηκαν οι πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, καθώς φαίνεται πως αφενός μεν οι συσκευές έχουν “χτυπήσει” ταβάνι και αφετέρου οι καταναλωτές επιλέγουν με μεγαλύτερο βαθμό σύνεσης την ιεράρχηση όσο και την ικανοποίηση των αναγκών τους. Προσθέστε, παράλληλα, πως τηρούν στάση αναμονής για τα επερχόμενα νέα μοντέλα και έχετε ανάγλυφα την εικόνα που επικρατεί στον εν λόγω τομέα της εγχώριας ΙΤ αγοράς.   

Συνηθισμένοι να μην προβαίνουν σε καμία… διαρροή και συνήθως να ακολουθούν την οδό μιας επίσημης, όσο και ολιγόλογης, ανακοίνωσης την τελευταία στιγμή και αφότου έχει ήδη ολοκληρωθεί η σύναψη της συμφωνίας συνεργασίας, το Dynamic Duo φαίνεται πως έχει φτάσει μια “ανάσα” από την προσθήκη ενός νέου brand στο ήδη πλούσιο προϊοντικό τους portfolio. 

Πρόκειται για τους “Ασιάτες εκ Δύσης”, οι οποίοι τελευταία επιχειρούν μια δυναμική διείσδυση σε κάθε τομέα της διεθνούς αγοράς, με ένα ιδιαίτερα δυναμικό product mix, το οποίο διακρίνεται από τεχνολογία αιχμής, το value for buy, αλλά και το “κτίσιμο” ενός ανταγωνιστικού προγράμματος παροχών για τους ΙΤ διανομείς, μεταπωλητές και τους εν γένει συνεργάτες.

Αποτέλεσμα; Το Dynamic Duo να… οσμίζεται για μια ακόμη φορά ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών του, με την ταυτόχρονη παροχή μιας ολοκληρωμένης προϊοντικής γκάμας προς το δικό τους δίκτυο συνεργατών. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν εν ισχύ μια σειρά από συμφωνίες αντιπροσώπευσης, με οίκους που πάνω-κάτω κινούνται στα ίδια με τους “Ασιάτες εκ Δύσης”.

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει αβίαστα είναι εάν πρόκειται να “αποχαιρετήσουν” κάποια υφιστάμενη συμφωνία ΙΤ αντιπροσώπευσης ή αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τη λογική του “γεμάτου” ραφιού προς τους πελάτες τους, ρίχνοντάς τους ουσιαστικά το μπαλάκι να επιλέξουν αυτό που θεωρούν ως κατάλληλο ή το οποίο ανταποκρίνεται στις δικές τους εξειδικευμένες ανάγκες.

Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί και ποιοι έχουν πλέον την ανάγκη… 

Η δανειοδότηση αποτελεί έναν από τους πλέον μεγάλους “πονοκέφαλους” για κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτως τομέα δραστηριοποίησης ή μεγέθους. Όταν, λοιπόν, μια εταιρεία καταφέρνει έπειτα από προσεκτικά βήματα και “περίτεχνους” χειρισμούς να θέτει στο παρελθόν το βραχνά της δανειοδότησης, αυτομάτως αποκτά ξεχωριστή δυναμική. Ταυτόχρονα, μπορεί να χαράξει μία ξεχωριστή πορεία, ενδεχομένως στον τομέα της ολοκλήρωσης συστημάτων εντός και εκτός των συνόρων! Είδες ο… νιόπαντρος; Τελικά, οι “μικροί κύριοι” αποδεικνύονται στην πράξη θαυματουργοί, έστω κι εάν κινήθηκαν σε μια -περίπου- προδιαγεγραμμένη πορεία. Τι σόι “Κόκκινος Τιμονιέρης” θα ήταν εξάλλου;
Στο μεταξύ, ακολουθώντας τη ρήση “η ισχύς  εν τη ενώσει” και με αφορμή το Σύζευξις ΙΙ, ένα σχήμα φαίνεται πως ξεχωρίζει. Σε αυτό, συμμετέχουν το Μέγαρο, η business αιχμή του “Γκαστόνε” και το όχημα του “Κόκκινου Τιμονιέρη”. Απ’ όπου και εάν το δει κάποιος, η κάλυψη είναι δεδομένη όσο και ολοκληρωμένη.  

Μιας και ο λόγος για “δεδομένη”, τέτοια δεν θεωρείται η επόμενη ημέρα του μαγαζιού του “Ωραίου Μπρουμελ(άκη)”. Βλέπετε, τα μέρη ακόμη σχηματοποιούνται, οι μέτοχοι προσπαθούν να ενισχύσουν τα μεγέθη προκειμένου να καρπωθούν τις υπεραξίες, ενώ τα πρόσφατα deal στην εγχώρια telco αγορά, μάλλον “πάγωσαν” τις όποιες εξελίξεις, οδηγώντας σε δεύτερες (ου μην και τρίτες) σκέψεις. Πρόβλεψη; Ο χειμώνας θα είναι μακρύς…

Αναφορικά με τον μακρύ δρόμο της επιστροφής, αυτόν φαίνεται πως ακολουθεί το άλλοτε (και παντοτινό στην πραγματικότητα…) “δεξί” χέρι του “Επώνυμου”. Σκοπός της μετακίνησης; Η περαιτέρω ανάπτυξη του επενδυτικού οχήματος του “Επώνυμου” με την ταυτόχρονη αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών. Ελάτε τώρα. Πιστεύετε τη συγκεκριμένη “τυπική” όσο και δίχως ουσία επεξήγηση; Μόνο ως τυχαία κίνηση δεν μπορεί να εκληφθεί. Μάλλον το πλάνο είναι μεγάλο και απαιτεί ικανότητες από τα παλιά…

Τελευταία, η αντιπροσωπεία της “Τίγρης που βρυχάται” στη χώρα μας προσομοιάζει σε ένα αγροτικό ιατρείο. Ξέρετε, πρόκειται για ιατρεία διάσπαρτα ανά την ελληνική επικράτεια, τα οποία και εξυπηρετούν τον πρώτο βαθμό ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σε αυτά, συνήθως, υπηρετούν τη θητεία τους πρωτοδιόριστοι ιατροί, ακόμη και στρατιωτικοί ιατροί. Όπως συνηθίζεται να λέγεται, κάνουν το… αγροτικό τους. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως κάνουν τελευταία και μια σειρά από στελέχη της “Τίγρης που βρυχάται”, καθώς τους ανατίθενται αρμοδιότητες, και μόλις συμπληρωθεί ένα συγκεκριμένο -όπως αποδεικνύεται- χρονικό διάστημα, τότε ακολουθεί η μετακίνηση ή ακόμη και η αντικατάστασή τους. Βλέπετε, τα πρωτεία απαιτούν υπομονή, σχεδιασμό, κινήσεις και τύχη, ενώ οι αριθμοί σε πλείστες περιπτώσεις κάθε άλλο παρά… φιλικοί αποδεικνύονται.

Το ερώτημα είναι εάν με αυτή την τακτική η “Τίγρης που βρυχάται” θα καταφέρει να βρεθεί στον… αφρό. Κάτι, που πολύ αμφιβάλουμε, καθώς η αγορά απαιτεί μια διαφορετικού τύπου αντιμετώπιση με τον παράλληλο μετριασμό τυχόν υπερφίαλων προβλέψεων.
 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα