21.7 C
Athens
23/04/2024
Biztech

Διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης 9μήνου για τον όμιλο Quest

Πολύ θετικά εμφανίζονται τα οικονομικά αποτελέσματα για το 9μηνο του 2018 που ανακοίνωσε ο όμιλος Quest. Συγκεκριμένα, η εταιρεία πέτυχε διψήφια ανάπτυξη στις πωλήσεις +17,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, καθώς και διψήφια ανάπτυξη λειτουργικής κερδοφορίας +14,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 

Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα της μητρικής εταιρείας κατά το εννεάμηνο του 2018 ανήλθαν σε €4,35 εκατ. σε σχέση με €4,18 εκατ. την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) ανήλθαν σε €3,18 εκατ. έναντι €3,10 εκατ. πέρυσι και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε €3,13 εκατ. έναντι κερδών €2,99 εκατ. στο εννεάμηνο του 2017.

 

Τομέας πληροφορικής

Στο εννεάμηνο του 2018 ο τομέας των εταιρειών πληροφορικής (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm) πέτυχε ισχυρή διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+30,4%). Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι η επίδραση της παραπάνω αύξησης δεν απεικονίζεται στα προ φόρων κέρδη (-35%), λόγω των έκτακτων προβλέψεων ύψους €1,4 εκατ. για την ενδεχόμενη κάλυψη υποχρέωσης αναδρομικής καταβολής δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που θεσπίσθηκε στα τέλη Μαΐου 2018 με διάταξη του Ν. 4540/2018 και για την οποία η διοίκηση του ομίλου διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις ως προς τη νομική ορθότητα και τη συνταγματικότητα της επιβολής της.

Ωστόσο, η οργανική κερδοφορία του κλάδου (πριν από τις ως άνω έκτακτες προβλέψεις) είναι ισόποσα μεγαλύτερη, ενώ όλες οι επιμέρους εταιρείες αναπτύχθηκαν ταχύτερα από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης του κλάδου τους, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς.

Για το σύνολο του 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρχει ανάπτυξη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πιθανότατα όμως με χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς του εννεαμήνου. Παράλληλα εκτιμάται ότι θα υπάρχει βελτίωση της κερδοφορίας σε σχέση με το εννεάμηνο.

 

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες πληροφορικής και συγκεκριμένα τον όμιλο Unisystems, το εννεάμηνο του 2018 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5,8%, ενώ παρατηρήθηκε μείωση στα προ φόρων κέρδη (-52,3%). Η μείωση στα κέρδη προ φόρων οφείλεται σε πρόσθετες δαπάνες που απαιτήθηκαν λόγω καθυστερήσεων κατά την εκτέλεση δύο μεγάλων έργων.

Για το σύνολο του 2018 εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί η τάση του εννεαμήνου, αφενός λόγω της ύφεσης στην εγχώρια αγορά και αφετέρου εξαιτίας των εν λόγω δύο έργων.

 

Ηλεκτρονικές συναλλαγές

Ισχυρή ανάπτυξη παρουσιάζουν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές της εταιρίας Cardlink. Συγκεκριμένα ο τομέας πέτυχε διψήφια αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 11% και ακόμα υψηλότερη αύξηση στα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (+36%). Η ανάπτυξη των μεγεθών οφείλεται κυρίως στην περυσινή εγκατάσταση μεγάλου αριθμού συσκευών ηλεκτρονικών πληρωμών (POS) στους εμπόρους και στην ωρίμανση των επενδύσεων των προηγούμενων ετών.

Στο σύνολο  2018 εκτιμάται ότι θα  υπάρχει ανάπτυξη με ηπιότερους ρυθμούς.

 

Ο όμιλος Quest υλοποιεί τα επιχειρηματικά του σχέδια στοχεύοντας στην αύξηση των εσόδων, στη μείωση/συγκράτηση του λειτουργικού κόστους, στον περιορισμό των κινδύνων και στη σταθερή παραγωγή θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών.

Η πορεία του εννεαμήνου επαληθεύει προηγούμενη εκτίμηση της διοίκησης, ότι δηλαδή ο όμιλος στο σύνολό του στο 2018 θα παρουσιάσει ανάπτυξη των βασικών οικονομικών μεγεθών του στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες και θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές. Για  το σύνολο του 2018 εκτιμάται ότι θα υπάρχει  ανάπτυξη με ηπιότερους ρυθμούς σε σχέση με το εννεάμμηνο.

Σχετικά άρθρα

Άνοδος 53% για τις πωλήσεις tablets το 2013

Kitriniaris

Σφοδρές αντιδράσεις για το «ψηφιακό τέλος» 2% στα smartphones

Giorgos Athanassiadis

Σημαντικά ενισχυμένα τα μεγέθη της Byte Computer το 1ο εξάμηνο 2021

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα