21.9 C
Athens
25/04/2024
Biztech

Από το coopetition στο… competition

Όταν ο επικεφαλής παγκόσμιου κολοσσού ενημερώνει αναλυτές της Wall Street, τα πράγματα ποτέ δεν είναι απλά. Κάθε λέξη είναι προσεγμένη, κάθε υπονοούμενο είναι προσχεδιασμένο, κάθε έκφραση είναι προμελετημένη. Ο λόγος είναι απλός: Η αγορά λειτουργεί με βάση τις προσδοκίες και την ψυχολογία, πολύ περισσότερο απ’ ότι θα περιμέναμε, και ίσως ακόμη περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε.

Επομένως, σε τέτοιου είδους ενημερώσεις, δύσκολα ακούει κανείς βαρύγδουπες δηλώσεις. Ή μήπως όχι;

Στην περίπτωση της Meg Whitman (η νέα CEO της HP και αρχιτέκτονας της επιτυχίας του eBay), το αποτέλεσμα ήταν κάτι παραπάνω από “βαρύγδουπο”. Μοιάζει περισσότερο με μικρή ατομική βόμβα για την ακρίβεια!

Χωρίς περιστροφές και αφήνοντας μηδενικό περιθώριο για παρανοήσεις, η σιδηρά κυρία της HP ήταν σαφής και ξεκάθαρη: “Παραδοσιακές και κερδοφόρες αγορές για την HP βρίσκονται σε μετασχηματισμό. Οι συσκευές Wintel έχουν πλέον ανταγωνισμό από αυτές που στηρίζονται σε επεξεργαστές ARM. Βλέπουμε εξαιρετικά μεγάλες τομές στο χώρο μας. Συνεργάτες μας όπως οι Intel και Microsoft μετατρέπονται σε ξεκάθαρους ανταγωνιστές μας.

Ξέρω τι σκέφτεστε… Ότι κάτι πήγε λάθος στη μετάφραση και πως η Meg δεν το είπε ακριβώς έτσι. Αμ, δε! Ακριβώς έτσι το είπε! Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε Intel και Microsoft ως “outright competitors”, οπότε η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο των… “ανταγωνιστών”.

Για να είμαι ειλικρινής, κατανοώ γιατί η Microsoft μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστής για την HP (έστω και περιορισμένα σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον), αλλά μου είναι πολύ δύσκολο να “χωνέψω” το θέμα της Intel, η οποία δεν έφτιαχνε ποτέ τα δικά της προϊόντα. Κάποιο θέμα με το cloud και τα έτοιμα white label συστήματα servers “μυρίζομαι”, αλλά και πάλι, θα προτιμούσα μία καλύτερη εξήγηση.

Anyway, όπως έλεγαν και στο χωριό μου, δεν έχει καμία σημασία εάν η Meg Whitman έχει 50%, 75% ή 100% δίκιο (disclaimer: προσωπικά θεωρώ ότι το είπε λίγο νωρίς αλλά σταδιακά θα δικαιωθεί σε μεγάλο ποσοστό). Σημασία έχει ότι πιστεύει αυτό που λέει και οδηγεί την εταιρεία με βάση αυτήν την πεποίθηση.

Βέβαια, όσο οι “συνεργάτες” Microsoft και Intel χαρίζανε την πρωτιά στα PCs στην HP, και οι εναλλακτικές ήταν ανύπαρκτες, το “coopetition” ήταν πλήρως αποδεκτό. Τώρα… “έκοψε” λίγο η “μαγιονέζα” και δικαίως βεβαίως-βεβαίως, αφού… πως να το θέσω κομψά… οι περισσότερες μεγάλες δυνάμεις, έμειναν εκτός αγοράς στις μεγάλες αλλαγές. Από τη Nokia (ας μην μιλήσω για την BlackBerry) που βλέπει τις πλάτες των Samsung και Apple, και την Intel που παλεύει να βγάλει μετά από τόσα χρόνια επεξεργαστές για tablets και smartphones, μέχρι τη Microsoft που προσπαθεί να παρουσιάσει ανταγωνιστικό λειτουργικό για κάθε συσκευή.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι τυχαία, ούτε και θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί. Και αυτό δεν το λέω για να “δικαιολογήσω” την καθυστέρηση των προαναφερθεισών εταιρειών (και όχι μόνο). Το λέω γιατί είναι 100% αληθές και βασίζεται σε ένα πολύ απλό γεγονός: Τα μεγάλα καράβια, στρίβουν δύσκολα. Έμφαση στο “δύσκολα” αυτήν τη στιγμή, αλλά μην ξεχνάτε το “στρίβουν” για την αμέσως επόμενη.

Όταν έχεις το 65% του τζίρου σου σε client hardware, πόσο εύκολο είναι να το “αποκηρύξεις” εν μία νυκτί (την απάντηση ίσως να έχει ο Leo Apotheker 🙂 και να περιμένεις ότι δεν θα ανοίξει μύτη, ή ότι δεν θα χάσεις καμιά 50αριά δις δολάρια εφόσον το κάνεις; 

Όταν τα πάντα έχουν στηριχθεί σε αρχιτεκτονική x86, πόσο εύκολο είναι να γίνεις και εσύ ένας “me too” ARM κατασκευαστής;

Όταν η server-client αρχιτεκτονική έχει δημιουργήσει τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, πόσο εύκολο είναι να απορριφθεί για χάρη του cloud;

Αυτά τα πράγματα, απλά δεν γίνονται. Το μόνο που μπορεί να γίνει (και αυτό με πολύ μεγάλη προσπάθεια), είναι το να αγκαλιάσεις την αλλαγή και να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μία ομαλή μετάβαση σε αυτήν. Όταν ο τζίρος σου μετριέται σε δεκάδες και πλέον εκατοντάδες δις δολάρια, δεν υπάρχει διακόπτης on/off.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην αγορά, και μπορεί κάποιοι να έχουν καθυστερήσει λίγο παραπάνω, αλλά όλοι “στρίβουν”. Και στρίβουν υποχρεωτικά γιατί υπάρχει μία εταιρεία που δεν έχει τίποτα να χάσει εν αντιθέσει με τα μεγάλα καράβια. Ποια είναι αυτή; Μα… κάθε μικρό καΐκι που ξεκινάει τώρα! Δεν είναι προφανές;

Εάν ο Bill Gates, ο Andy Grove ή ο Bill Hewlett ξεκίναγαν σήμερα την επιχείρησή τους, πιστεύετε ότι θα τις έστηναν όπως τότε ή έστω όπως είναι αυτήν τη στιγμή; Όχι βέβαια!

Ετοιμαστείτε λοιπόν για τεράστιες αλλαγές, αλλά και μπόλικα κύματα. Βλέπετε, όταν ένα μεγάλο καράβι στρίβει, και μόνον τα απόνερά του είναι επικίνδυνα. Τόσο για τα μικρά καΐκια, όσο και για τους… λουόμενους!
 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα