19.7 C
Athens
25/04/2024
Biztech

Απεξάρτηση από τους αμερικανικούς cloud providers στην Ευρώπη

Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τους αμερικανικούς public cloud providers, Γερμανία και Γαλλία ανακοίνωσαν από κοινού το GAIA-X Foundation. Πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία βρίσκονται 22 γαλλικές και γερμανικές εταιρείες, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πλατφόρμα cloud computing GAIA-X έχει καταχωριστεί ως ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα με έδρα το Βέλγιο. Το project θα διασφαλίσει ότι οι εταιρείες μέλη θα τηρούν τους στόχους της κυριαρχίας, διαθεσιμότητας, διαλειτουργικότητας, φορητότητας, διαφάνειας και δίκαιης συμμετοχής στα δεδομένα.
Ο μεγάλος system integrator από τη Γαλλία, Atos συγκαταλέγεται μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης κολοσσοί όπως η SAP, η Deutsche Telekom, η Siemens και η Bosch.

Επιπλέον, στην «κοινοπραξία» συγκαταλέγεται και ο μοναδικός ευρωπαϊκός hyperscaler OVHcloud. Πέρυσι, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Michel Paulin είχε δηλώσει ότι η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από την επιθυμία των ευρωπαίων πελατών που θέλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στα data τους και τόνισε ότι η πραγματική κυριαρχία πάνω στα δεδομένα είναι αδύνατη χωρίς ένα «αξιόπιστο» ευρωπαϊκό οικοσύστημα cloud.

Αυξημένη ανησυχία για τα ευρωπαϊκά data

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία στην ευρωπαϊκή αγορά η οποία βλέπει τους παρόχους cloud των ΗΠΑ – AWS, Azure και Google Cloud – και τον κινέζο παίκτη Alibaba Cloud, να έχουν υπερβολική πρόσβαση στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Ακόμα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2018 οι ΗΠΑ ψήφισαν τον νόμο για το cloud, US Cloud Act, ο οποίος παρέχει μεγαλύτερη πρόσβαση στις αρχές των ΗΠΑ στα δεδομένα. Ο νόμος αυτός επιτρέπει στις ΗΠΑ να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες με άλλα κράτη, έτσι ώστε οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και από τις δύο πλευρές να μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην άλλη χώρα στο πλαίσιο ποινικών ερευνών.

Την ίδια στιγμή πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να εμπιστευτούν την IP και τα δεδομένα τους στο Alibaba Cloud για να αποφύγουν κινδύνους κατασκοπείας ή παραβίασης δεδομένων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και οι εταιρείες public cloud των ΗΠΑ μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο GAIA-X, αρκεί να δεσμευτούν για τις αρχές που το διέπει. Η Microsoft έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή της για το συγκεκριμένο project.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, η πλατφόρμα cloud GAIA-X αναμένεται να είναι έτοιμη να ξεκινήσει στις αρχές του 2021.

Σχετικά άρθρα

H ACE-Hellas διανομέας της CSI για Ελλάδα και Κύπρο

Kitriniaris

Το 45% των επιχειρήσεων της ΕΕ επένδυσαν στο cloud το 2023. Που βρίσκεται η Ελλάδα;

Giorgos Athanassiadis

“Τσεκούρι” και από την Toshiba στο PC business

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα