16.3 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Απαραίτητη η τεχνολογία στον μετα-COVID εργασιακό χώρο λέει η IDC

Η νέα κανονικότητα η οποία θα σηματοδοτεί ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας θα απαιτήσει από όλες τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν λύσεις τεχνολογίας προκειμένου να διασφαλίσουν αφενός την υγεία των εργαζομένων στο γραφείο και αφετέρου να προσφέρουν ασφαλή εξ αποστάσεως εργασία.

Η International Data Corporation (IDC) κυκλοφόρησε δύο white papers τα οποία στοχεύουν να βοηθήσουν επιχειρήσεις να κατανοήσουν και να προσαρμοστούν στη «νέα κανονικότητα» του χώρου εργασίας του γραφείου.

Η μελέτη της IDC «COVID-19 Response in Western Europe Brings the Future of the Workplace Closer» προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες από επιχειρήσεις στη Δυτική Ευρώπη σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει για να επιτρέψουν στο προσωπικό να εργάζεται από το σπίτι κατά τη διάρκεια της καραντίνας που επέβαλε η πανδημία του COVID-19 και σε ποιο βαθμό αναμένεται να διατηρηθούν αυτά τα μέτρα μακροπρόθεσμα.

Το πρόσφατο lockdown έχει αναγκάσει τις επιχειρήσεις να κινηθούν προς ένα υβριδικό μοντέλο στο χώρο εργασίας που επιτρέπει σε ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων να λειτουργούν εξ αποστάσεως. Σε αυτήν τη μετάβαση, οι εταιρείες αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις, όπως ανεπαρκείς και μη ασφαλείς διαδικτυακές συνδέσεις στο σπίτι και θέματα εκπαίδευσης προσωπικού για εργασία από το σπίτι.

Έχοντας περάσει από την καμπύλη μάθησης, οι εταιρείες προτίθενται σαφώς να διατηρήσουν ένα υβριδικό μοντέλο και στην μετά-COVID εποχή.

Από την έρευνα της IDC προκύπτει ότι:

  • Πάνω από το 60% των επιχειρήσεων στην Δυτική Ευρώπη θα διατηρήσουν ορισμένες από τις πρόσφατα εφαρμοζόμενες πολιτικές για την εργασία από το σπίτι.
  • Κατά συνέπεια, πάνω από το 40% αναμένεται να μειώσει το χώρο των γραφείων τους.

Σε αυτό το σενάριο, ωστόσο, οι υπεύθυνοι των εταιρειών αντιμετωπίζουν το δύσκολο καθήκον να επιτρέψουν την ασφαλή επιστροφή στο γραφείο. Η μελέτη της IDC με τίτλο «COVID-19: Can Smart Workplace Solutions Enable a Safe Return to the Office?» δείχνει με ποιον τρόπο μεγάλες επιχειρήσεις σε Ιταλία και Ισπανία, δύο από τις χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες από την πανδημία και από τις πρώτες που επέβαλαν lockdown στην Δυτική Ευρώπη, δρομολογούν πολιτικές επιστροφής στο γραφείο.

Σε γενικές γραμμές, η IDC εντοπίζει τρεις ενδιαφέρουσες ομάδες λύσεων με κάθε μία να αντιμετωπίζει ένα διαφορετικό σύνολο προκλήσεων:

  • Οι λύσεις διαχείρισης της συμμετοχής του προσωπικού βοηθούν τις εταιρείες να ελέγχουν ποιοι υπάλληλοι έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και να χαρτογραφούν τον τρόπο με τον οποίο κινούνται σε ολόκληρη την επιχείρηση. Αυτός ο τομέας έχει λάβει τεράστια προσοχή μετά από πρόσφατα νέα σχετικά με τη διαλειτουργικότητα των συσκευών Android και Apple για εφαρμογές υγείας.
  • Οι λύσεις κοινωνικής αποστασιοποίησης βοηθούν το προσωπικό να διατηρήσει την παραγωγικότητα και την αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους, ενώ συμμορφώνεται με τις πολλές συστάσεις των οργανώσεων υγείας.
  • Άλλες λύσεις περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση και μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων στα γραφεία, όπως τον φωτισμό UV και τις ανέπαφες τεχνολογίες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το υβριδικό μοντέλο θα γίνει ο κανόνας στο μέλλον – αυτό που έκανε η πανδημία ήταν να επιταχύνει αυτή την αλλαγή», δήλωσε ο Mick Heys, αντιπρόεδρος, Future of Workspace and Imaging στην IDC. «Ο φυσικός χώρος του γραφείου παραμένει ένα σημαντικό αλλά μειωμένο τμήμα του μελλοντικού εργασιακού χώρου».

Ο Mario Lombardo, αναπληρωτής σύμβουλος της IDC, δήλωσε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, το γραφείο θα συνεχίσει να διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στο μέλλον των επιχειρήσεων. Ο φυσικός χώρος μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο να εμπνεύσει το προσωπικό και να δώσει τη δυνατότητα στις εταιρείες να αποτυπώνουν τις μοναδικές τους αξίες. Δημιουργεί ‘ανθρώπινες συγκρούσεις’ και εταιρική συνεργασία με έναν μοναδικό τρόπο που είναι ακόμα δύσκολο να αναπαραχθεί σε έναν ψηφιακό χώρο εργασίας. Καθώς αυτές οι πτυχές θα συνεχίσουν να είναι θεμελιώδεις για τους οργανισμούς, είναι σημαντικό να στοχεύσουμε σε ισορροπημένες προσεγγίσεις που συνεχίζουν να εκτιμούν τη φυσική εμπειρία».

Σχετικά άρθρα

Δεσµεύσεις… αξίας από την Konica Minolta!

Channel-Manager

Χρυσό τρίμηνο για τα smartphones

Channel-Manager

Έρευνα SAP: Η πολυκαναλική αντιμετώπιση της λιανικής

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα