19/04/2024
Biztech

Ένα νέο σχήµα παραγωγικότητας

Καθώς η Microsoft εργάζεται για την ανανέωση των Windows Phone, ακολουθεί ταυτόχρονα και µια τελείως διαφορετική προσέγγιση, δηµιουργώντας “πυρετωδώς” νέες κορυφαίες εφαρµογές, τόσο για Android όσο και iOS.

Ναι, καλά διαβάσατε, κάτι που µέχρι πριν από 18 µήνες θα ακουγόταν ως κακόγουστο ανέκδοτο αποτελεί πλέον την καθηµερινότητα της εταιρείας, δείχνοντας ότι η Microsoft σοβαρολογεί για την ενασχόλησή της µε το mobility, έχοντας αλλάξει όµως ριζικά τον τρόπο µε τον οποίο το ορίζει, διευρύνοντας σηµαντικά το reach της. Στόχος της εταιρείας είναι, πλέον, να βρίσκεται παντού, ανεξάρτητα εάν από κάτω βρίσκεται δική της πλατφόρµα ή όχι.

Η Microsoft έχει παρουσιάσει ήδη περισσότερες από 10 εφαρµογές για Android και iOS, ανάµεσα στις οποίες βέβαια ξεχωρίζει το Office για Android Tablets, το Outlook για iOS, αλλά και το Android, όπως και δυο lock screen για Android. Ειδικότερα το Outlook, το οποίο υπενθυµίζω ότι προέκυψε από την εξαγορά της Acompli, αποτελεί το δούρειο ίππο της Microsoft στο µετασχηµατισµό της σε πρώτη επιλογή λύσεων παραγωγικότητας (σε περιβάλλον mobility), ανεξαρτήτως πλατφόρµας. Η εφαρµογή που διέθετε εξαιρετικά χαρακτηριστικά ευχρηστίας, αναβαθµίζεται συνεχώς και µε χαρακτηριστικά ασφαλείας που είναι άλλωστε ζητούμενο για το επιχειρηµατικό περιβάλλον. Ήδη η εφαρµογή έχει δεχθεί διθυραµβικές κριτικές στο iOS και στο Android και εννοείται ότι η ίδια λύση βρίσκει το δρόµο της και στα Windows 10, τόσο για PCs και tablets όσο και στα smartphones.

Αντίστοιχες εξελίξεις αναµένονται και στην περίπτωση του Sunrise, ενός απίστευτα λειτουργικού ηµερολογίου, το οποίο θα αναβαθµιστεί ακόµη περισσότερο και αναµένεται να αποτελέσει αναπόσπαστο κοµµάτι της ίδιας στρατηγικής.

Όµως δεν είναι µόνο οι εφαρµογές αυτές που έχουν προκύψει από εξαγορές. Αυτή τη στιγµή, στα app stores της Apple και της Google υπάρχουν πάνω από 100 εφαρµογές της Microsoft. Ναι καλά διαβάσατε – πάνω από 100 apps, και χωρίς σε αυτές να περιλαµβάνονται εφαρµογές που πλέον δεν υποστηρίζονται αλλά και κάποιες που έχουν εκδοθεί από διαφορετικά τµήµατα της εταιρείας, όπως είναι το Skype και το Yammer. Μπορεί να διανοηθεί κανείς µια τέτοια προσέγγιση από τη Microsoft µερικά χρόνια πριν, όπου η ύπαρξη των Windows ως πλατφόρµα ήταν απολύτως απαραίτητη για να µπορέσει να λειτουργήσει; Αυτή τη στιγµή το best of the breed των εφαρµογών της εταιρείας παρέχεται στο Android και στο iOS και έπονται και για χρήστες των Windows που µπορεί να αισθάνονται κάπως παραµεληµένοι, αλλά κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει.

Στόχος της Microsoft είναι να προσελκύσει εκατοµµύρια χρηστών που θα απολαµβάνουν τις καλύτερες mobile και cloud εµπειρίες στις δικές της υπηρεσίες

Προφανώς, η ποσότητα δεν αποτελεί σε καµία περίπτωση κριτήριο επιλογής, αλλά η ποιότητα – αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν έχει κανένα νόηµα η αναφορά σε αριθµούς των app stores. Η ποιότητα και η εστίαση είναι κρίσιµης σηµασίας, αλλά και µάλλον δεδοµένη σε αυτή την περίπτωση. Στόχος της Microsoft είναι να προσελκύσει εκατοµµύρια χρηστών που θα απολαµβάνουν τις καλύτερες mobile και cloud εµπειρίες στις δικές της υπηρεσίες.

Και, βέβαια, κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται ότι η εταιρεία έχει εγκαταλείψει τα Windows, τόσο σε επίπεδο PCs και tablets όσο και σε αυτό των smartphones. Η προσπάθεια της εταιρείας δείχνει ότι αποδίδει σε πολύ µεγάλο βαθµό όσον αφορά στα Windows 10, καθώς η Technical Preview έχει προσελκύσει εκατοµµύρια χρήστες, ενώ το ενδιαφέρον για τα Windows 10 for Phones είναι εξίσου µεγάλο. Οι χρήστες είναι δεδοµένο ότι θα απολαµβάνουν εξίσου υψηλής ποιότητας εφαρµογές, οι οποίες µάλιστα δεν θα περιορίζονται µόνο σε αυτές τις συσκευές, αλλά και στο Xbox One, όπως και στα Hololens. (Να δω Yammer και στο Xbox One, και τι στον κόσµο). Σε κάθε περίπτωση, η παραγωγικότητα µέσω των λύσεων της Microsoft θα είναι κορυφαία και µάλιστα σε όποια πλατφόρµα επιλέγει ο χρήστης ή η επιχείρηση.

Σχετικά άρθρα

ΑΙ και όποιος αντέξει!

Giorgos Athanassiadis

Πάμε γερά… Για να προκάμουμε!

Giorgos Athanassiadis

Windows 10: Μια πραγματικά ενιαία πλατφόρμα

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα