17 C
Athens
26/02/2021
Biztech

Το 47% των SMB επιμένουν στα Windows 7

Άλλη μια έρευνα, αυτή τη φορά της Kaspersky έρχεται να επιβεβαιώσει ότι παρά τις καμπάνιες και τις ανακοινώσεις της Microsoft, πολλοί καταναλωτές και επιχειρήσεις εξακολουθούν να βασίζονται σε μη υποστηριζόμενα ή σε λειτουργικά συστήματα που είναι κοντά στο τέλος της ζωής τους.

Ενώ οι νεότερες εκδόσεις τέτοιων λειτουργικών συστημάτων είναι διαθέσιμες, περίπου το 41% των καταναλωτών εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ένα τέτοιο λογισμικό, όπως τα Windows XP ή τα Windows 7. Επίσης, το σημαντικό είναι ότι ούτε οι επιχειρήσεις φαίνεται να πτοούνται, μια και το 40% των πολύ μικρών επιχειρήσεων και το 48% των μικρομεσαίων αλλά και των μεγάλων επιχειρήσεων εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτά τα συστήματα, παρά τους κινδύνους που διατρέχουν από αυτή την κατάσταση.

Το τέλος του κύκλου ζωής ενός λειτουργικού συστήματος σημαίνει ότι δεν θα εκδοθούν περαιτέρω ενημερώσεις από τον προμηθευτή και αυτό περιλαμβάνει ενημερώσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή ασφάλεια. Ωστόσο, ερευνητές ασφαλείας ή hackers, ενδέχεται να ανακαλύψουν προηγουμένως άγνωστα κενά ασφαλείας στα συστήματα αυτά και να τα χρησιμοποιήσουν σε ψηφιακές επιθέσεις.

 

Έχουμε ξαναγράψει για τους λόγους που οδηγούν τους καταναλωτές και επαγγελματίες χρήστες στην αναβολή αναβάθμισης. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για το κανάλι των συνεργατών. Θυμίζουμε ότι σε λίγους μήνες η Microsoft θα τερματίσει την υποστήριξη των Windows 7, ενώ, όπως προκύπτει από την έρευνα της Kaspersky, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εξακολουθούν και το χρησιμοποιούν. Τώρα είναι η ευκαιρία για δημιουργία ευέλικτων και ελκυστικών πακέτων αναβάθμισης παρωχημένων λειτουργικών συστημάτων στα Windows 10 που μπορεί να περιλαμβάνουν και hardware, ανάλογα με τις ανάγκες, όπως επίσης και λύσεις κυβερνοασφαλείας οι οποίες είναι πλέον πιο απαραίτητες από ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, η Kaspersky συνιστά τη χρήση λύσεων ασφαλείας με τεχνολογίες πρόληψης exploits που βασίζονται στη συμπεριφορά, όπως οι Kaspersky Security Cloud, Kaspersky Endpoint Security for Business, και Kaspersky Small Business Security, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου exploits που στοχεύουν σε παρωχημένα λειτουργικά συστήματα (Windows 7 και μεταγενέστερα).

 

Επιμένουν τα Windows XP

Με στόχο να προσπαθήσουν να υπολογίσουν πόσα συστήματα που βρίσκονται σε κίνδυνο υπάρχουν προκειμένου να εκτιμήσουν την κλίμακα του κινδύνου, οι ερευνητές της Kaspersky ανέλυσαν ανώνυμα δεδομένα χρήσης λειτουργικού συστήματος που παρέχονται από χρήστες του Kaspersky Security Network (με τη συγκατάθεσή τους). Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τέσσερις στους 10 καταναλωτές εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παρωχημένα συστήματα, συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικά παλαιών, όπως τα Windows XP και τα Vista.

Εξετάζοντας τις συγκεκριμένες εκδόσεις παρωχημένου λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιούνται, το 2% των καταναλωτών και το 1% των σταθμών εργασίας που χρησιμοποιούνται από πολύ μικρές επιχειρήσεις βασίζονται στα Windows XP – ένα λειτουργικό σύστημα που δεν έχει υποστηριχθεί για περισσότερα από 10 χρόνια. Λιγότερο από το μισό τοις εκατό των καταναλωτών (0,3%) και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (0,2%) ακόμα προτιμούν τα Windows Vista, για τα οποία η βασική υποστήριξη έληξε πριν από επτά χρόνια. Αξιοσημείωτα, ορισμένοι καταναλωτές (1%) και επιχειρήσεις (0,6% των πολύ μικρών επιχειρήσεων και 0,4% των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων) έχασαν τη δωρεάν ενημέρωση στα Windows 8.1 και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τα Windows 8, τα οποία δεν υποστηρίζονται από τη Microsoft από τις 2016 Ιανουαρίου.

 

Εκδόσεις OS σε διαφορετικά τμήματα της αγοράς

Η κατανομή των εκδόσεων λειτουργικού συστήματος των Windows σε επιτραπέζιες συσκευές που χρησιμοποιούνται από καταναλωτές και επιχειρηματικούς πελάτες.

 

Εξαιρετικά δημοφιλή τα Windows 7 παρά την επερχόμενη λήξη τους

Τα Windows 7 εξακολουθούν να είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι η εκτεταμένη υποστήριξη λήγει τον Ιανουάριο του 2020. Πάνω από το ένα τρίτο (38%) των καταναλωτών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, και το 47% των ΜΜΕ και μεγάλων επιχειρήσεων, εξακολουθούν να τρέχουν το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Για τα μικρά, μεσαίου μεγέθους και εταιρικά επιχειρηματικά τμήματα, το μερίδιο των Windows 7 και η νεότερη έκδοση των Windows 10 (47% των σταθμών εργασίας λειτουργούν σε αυτό το λειτουργικό σύστημα) είναι το ίδιο.

 

«Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα σημαντικό μερίδιο των χρηστών (επιχειρήσεις αλλά και οικιακοί καταναλωτές) χρησιμοποιούν workstations που τρέχουν ένα παρωχημένο λογισμικό ή ένα λογισμικό που πλησιάζει το τέλος του κύκλου ζωής του. Η εκτεταμένη χρήση των Windows 7 είναι ανησυχητική, καθώς σε λιγότερο από έξι μήνες θα πάψουν πλέον να υποστηρίζονται. Οι λόγοι πίσω από αυτό ποικίλλουν ανάλογα με το λογισμικό που χρησιμοποιείται, το οποίο μπορεί να μην είναι σε θέση να τρέξει στις νεότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος, είτε για οικονομικούς λόγους είτε ακόμα και από συνήθεια. Ωστόσο, ένα παρωχημένο, μη ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα αποτελεί κίνδυνο για την ψηφιακή ασφάλεια – το κόστος ενός περιστατικού μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερο από το κόστος της αναβάθμισης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστούμε στους καταναλωτές να μεταβούν σε υποστηριζόμενες εκδόσεις και να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν πρόσθετα εργαλεία ασφαλείας κατά τη μεταβατική περίοδο», αναφέρει ο Alexey Pankratov, enterprise solutions manager, Kaspersky.

Σχετικά άρθρα

Δυνατό τρίμηνο για τα τεχνολογικά καταναλωτικά προϊόντα

Kitriniaris

Η iSquare στις «30 Fastest Growing Companies 2018» του Fortune

Η Google φοβάται πρόστιμο ύψους $ 5 δις από την ΕΕ

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα