Στον αστερισμο της Κινας η Microsoft

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά επτά συμφωνίες που θα της επιτρέψουν να μεγαλώσει το μερίδιο της σε όλους τους τεχνολογικούς τομείς στην τεράστια κινεζική αγορά, υπέγραψε η Microsoft. Οι συμφωνίες αυτές ακολούθησαν την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στις ΗΠΑ πριν λίγες ημέρες, μια επίσκεψη που σηματοδοτεί την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών μετά από δύο χρόνια εκατέρωθεν κατηγοριών περί κυβερνοκατασκοπείας. Η Microsoft είναι μία μόνο από τις αμερικανικές εταιρείες που έσπευσαν να επωφεληθούν των εξελίξεων και οι συμφωνίες που υπέγραψε είναι σίγουρα κρίσιμες για το μέλλον της στην Κίνα.

 

Καταρχήν υπογράφηκε συμφωνία με τον cloud partner της στο Πεκίνο Beijing, τη 21Vianet,  και την εταιρεία  Unisplendour, προκειμένου από κοινού να προσφέρουν custom hybrid cloud λύσεις και υπηρεσίες σε κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας. Πρόκειται για συμφωνία στρατηγικής σημασίας καθώς από τη μια ενισχύει την πολιτική cloud first της Microsoft, από την άλλη δίνει το πράσινο φως στην αμερικανική εταιρεία να παρέχει υπηρεσίες στον κινεζικό δημόσιο, κάτι που δεν είναι αυτονόητο για μη κινεζικές εταιρείες.

 

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της διείσδυσης των Windows υπογράφηκαν επίσης δύο ακόμα συμφωνίες:  η κρατική China Electronics Technology Group θα φροντίσει για την ομαλή ανάπτυξη και υποστήριξη των Windows 10 σε κρίσιμες κυβερνητικές υπηρεσίες και παράλληλα η Baidu θα γίνει η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης για τους Κινέζους χρήστες των Windows 10, που χρησιμοποιούν τον Microsoft Edge browser.

 

Ο κατάλογος συμπληρώνεται με άλλες τέσσερις συμφωνίες που καλύπτουν business από τα big data έως τις υποδομές κρατικών φορέων.