8.8 C
Athens
02/03/2021
Biztech

Στην HPE η κατασκευή του νέου ευρωπαϊκού υπερυπολογιστή

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε την ανάθεση συμβολαίου που ξεπερνά τα $160 εκατ. από την κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων (EuroHPC JU) για την κατασκευή ενός από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο με έδρα τη Φινλανδία. Ο νέος υπερυπολογιστής, τον οποίο η EuroHPC JU  αναφέρει ως «LUMI», θα βοηθήσει τους ευρωπαίους ερευνητές και ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς να προωθήσουν σημαντικά την έρευνα κι ανάπτυξη και την καινοτομία σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η πρόγνωση του καιρού και τα AI-enabled προϊόντα.   

Ο LUMI χαρακτηρίζεται ως σύστημα «pre-exascale» που θα έχει μέγιστη θεωρητική υπολογιστική ισχύ πάνω από 550 petaflops, η οποία ισοδυναμεί με περισσότερο από μισό exaflop, μια μέτρηση που χρησιμοποιείται στo exascale computing. Είναι επίσης ισοδύναμη με την απόδοση 1,5 εκατομμυρίων φορητών υπολογιστών σε συνδυασμό.  

Επιπλέον, μέσω της συνεργασίας της με την EuroHPC JU, η HPE επεκτείνει πόρους υπερυπολογιστών για να επιταχύνει τον ευρωπαϊκό χάρτη πορείας προς την επίτευξη του «exascale computing», το οποίο είναι το επόμενο σημαντικό άλμα στο supercomputing που αναμένεται να προσφέρει 5-10 φορές ταχύτερη απόδοση από τα σημερινά συστήματα.

«Μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχουμε επιλεγεί για τον LUMI και καλούμαστε να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες της εποχής του exascale για να ‘χτίσουμε’ έναν από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στον πλανήτη», δήλωσε ο Peter Ungaro, ανώτερος αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής, High Performance Computing (HPC) και Mission Critical Solutions (MCS) στην HPE. «Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την EuroHPC JU και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες σε υπερυπολογιστές επόμενης γενιάς με στόχο να ενισχύσουμε την Ε&Α στην επιστήμη, να προωθήσουμε την καινοτομία και να ‘ξεκλειδώσουμε’ την οικονομική ανάπτυξη. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την EuroHPC JU και μέσω της συνεργασίας μας με την AMD αξιοποιούμε τις μοναδικές δυνατότητές μας σε υπολογιστές, δίκτυα υψηλής απόδοσης, αποθήκευση και λογισμικό για να συμβάλλουμε στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίον οι άνθρωποι ζουν κι εργάζονται».

Σε συνεργασία με την AMD

O LUMI της EuroHPC JU θα τροφοδοτείται από υπερυπολογιστές HPE Cray EX με επεξεργαστές AMD EPYC επόμενης γενιάς και GPU AMD Instinct για να προσφέρει πρωτοφανείς επιδόσεις και στοχευμένες δυνατότητες βαθιάς μάθησης για την προώθηση του συνδυασμού μοντελοποίησης, προσομοίωσης, ανάλυσης και AI workloads για την επίλυση σύνθετης έρευνας.

Ο LUMI της EuroHPC JU θα φιλοξενηθεί CSC – IT Center for Science στο Kajaani της Φινλαδίας και θα αξιοποιηθεί από δέκα ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο της νεοσύστατης κοινοπραξίας LUMI. Η κοινοπραξία περιλαμβάνει το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Το νέο σύστημα θα είναι διαθέσιμο στα μέσα του 2021.

«Μόλις λειτουργήσει στα μέσα του 2021, ο υπερυπολογιστής LUMI θα είναι ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς και πράσινους υπερυπολογιστές στον κόσμο!», δήλωσε ο Anders Dam Jensen, εκτελεστικός διευθυντής της EuroHPC JU. «Ένα τέτοιο σύστημα, κορυφαίας κλάσης, θα υποστηρίξει τους ευρωπαίους ερευνητές, τη βιομηχανία και τον δημόσιο τομέα, στην καλύτερη κατανόηση και ανταπόκριση σε πολύπλοκες προκλήσεις και τη μετατροπή τους σε ευκαιρίες καινοτομίας σε τομείς όπως η υγεία, η πρόγνωση καιρού ή ο αστικός και αγροτικός σχεδιασμός».

«Η AMD είναι υπερήφανη που συνεργάζεται με την HPE για να τροφοδοτήσει τον επερχόμενο υπερυπολογιστή LUMI για να προωθήσει την επιστημονική έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την πρόγνωση καιρού, τις φαρμακευτικές καινοτομίες και πολλά άλλα», δήλωσε ο Forrest Norrod, ανώτερος αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής, ata center and embedded systems group, AMD. «Οι επεξεργαστές AMD EPYC επόμενης γενιάς και οι GPU AMD Instinct σε συνδυασμό με τις μοναδικές τεχνολογίες υπερυπολογιστών της HPE, τροφοδοτούν νέες δυνατότητες στον υπολογισμό υψηλής απόδοσης και είμαστε ενθουσιασμένοι που ενισχύουμε την ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα μέσω της υποστήριξής μας από την κοινή ομάδα που αναπτύσσει το LUMI».

Η HPE παρέχει ισχυρές τεχνολογίες υπερυπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για να προωθήσει την αποστολή της EuroHPC JU στην υιοθέτηση υπερυπολογιστών επόμενης γενιάς, η οποία περιλαμβάνει συστήματα pre-exascale και exascale. Ο LUMI της EuroHPC JU είναι το δεύτερο σύστημα του οποίου την κατασκευή ανέλαβε η HPE, ακολουθώντας το σύστημα Euro_I4TI για το Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών IT4Innovations στην Οστράβα που θα είναι ο πιο ισχυρός υπερυπολογιστής στην Τσεχία.

Η HPE θα επεκτείνει επίσης την αλυσίδα εφοδιασμού υπερυπολογιστών στην Ευρώπη κατασκευάζοντας υδρόψυκτους HPE Cray EX υπερυπολογιστές και συστήματα HPE Apollo από το εργοστάσιό της στην Kutná Hora της Τσεχίας. Επιπλέον, η HPE θα ιδρύσει ένα Κέντρο Αριστείας που θα παρέχει εργαλεία και τεχνογνωσία Ε&Α για την ανάπτυξη και δοκιμή εφαρμογών, προγραμματισμού, επεξεργαστών και άλλων λύσεων που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός προγράμματος ετοιμότητας exascale.

Μέσω της επένδυσης σε αυτά τα συστημάτα και τεχνολογίες, η EuroHPC JU στοχεύει στην ενίσχυση της Ε&Α και της καινοτομίας για την προώθηση της επιστήμης, την ενίσχυση της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας και τη διασφάλιση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης.

Ο LUMI της EuroHPC JU θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές HPE Cray EX, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν επίσης στα τρία επερχόμενα συστήματα exascale για το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ: Aurora στο Argonne National Laboratory, Frontier στο Oak Ridge National Laboratory και El Capitan στο Lawrence Livermore National Laboratory.

Σχετικά άρθρα

Αναβάθμιση για την υπηρεσία Orbi της Singular Logic

Kitriniaris

Και gaming περιφερειακά κυκλοφορεί πλέον η AOC

Giorgos Athanassiadis

Οι εταιρείες κινητής τραβούν το κάρο των επενδύσεων

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα