Σταθερα βηματα…

Σας καλωσορίζουμε για μια ακόμη φορά στην φιλόξενη γωνιά μας, αυτή τη φορά με πολλές ευχές για τη νέα χρονιά. Υγεία, δύναμη και δημιουργικότητα να χαρακτηρίζουν τα βήματά σας.

Και όταν λέμε “βήματα”, εννοούμε βήματα με καλύτερες επιδόσεις, περισσότερο επιχειρείν και “ανοικτούς” ορίζοντες. Παράλληλα, με εξάλειψη ή έστω περιορισμό της γκρίνιας, καθώς επίσης και κατανόηση του ρόλου που καλούνται τα μέλη της ΙΤ αγοράς να παίξουν προκειμένου να καταφέρουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Πάντοτε, με γνώμονα τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, την πρόοδο των κατοίκων αλλά και της χώρας μας.

Μπορεί η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι να χτυπά καθημερινά “κόκκινο”, ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρώ με χαρά πως αργά, αλλά σταθερά, κάνουν την εμφάνισή τους διαγωνισμοί έργων που σχετίζονται με τον ιδιωτικό τομέα και δη με επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν απολύτως εξειδικευμένες όσο και καθετοποιημένες λύσεις για τον τομέα της δραστηριοποίησής τους. Είτε έχει να κάνει με λόγους εξωστρέφειας, είτε με την εσωτερική τους αναδιοργάνωση.

Υπό αυτό το πρίσμα, επιχειρήσεις αποφασίζουν και επενδύουν στην εγκατάσταση εφαρμογών λογισμικού, μέσω του οποίου θα ενισχύσουν το δείκτη της ευφυΐας τους, ενώ ταυτόχρονα θα ανιχνεύσουν τις δυνατότητες επέκτασης ή διείσδυσής τους σε νέες αγορές ή τομείς ενδιαφέροντος.

Όπως ισχυρίζεται και μια σοφή ρήση: “Δώσε σε κάποιον ένα ψάρι μια φορά και αυτομάτως τον έχεις ταΐσει για μια ημέρα – Μάθε τον να ψαρεύει και τον έχεις ταΐσει για μια ζωή”!

Μακάρι την ίδια λογική και ζέση να επεδείκνυαν και οι “φωστήρες” που διοικούν το ελληνικό δημόσιο, οι οποίοι στο άκουσμα του όρου “πληροφορική”, θεωρούν πως πρόκειται για κάποιας μορφής ασθένειας…

Προ ημερών ρώτησα ένα επιφανές στέλεχος του εγχώριου ΙΤ Καναλιού αναφορικά με το τι νέο υπάρχει, τι κινείται, τι ακούγεται στα πέριξ. Η απάντηση ήταν, αν μη τι άλλο αφοπλιστική: “Το μόνο που φαίνεται να απασχολεί προς το παρόν τον κλάδο μας είναι πώς θα αποκτήσουμε WiFi, με ποιο τρόπο και τι είδους “τεχνάσματα” οι λιανέμποροι θα καταφέρουν να… ξεφορτωθούν το στοκ των Χριστουγέννων, καθώς επίσης και σε ποιο επίπεδο θα ανέλθουν οι πωλήσεις των tablet PCs”. Από δημιουργικότητα και πρωτοτυπία σκίζουμε…

Οι πρώτοι ήχοι… καμπάνας φαίνεται πως έφτασαν στα αυτιά του “Εγχώριου επώνυμου”, ο οποίος μέχρι τώρα στο πέρασμα του χρόνου μπορεί να βρίσκεται στο επίκεντρο ποικίλων ελέγχων, εντούτοις όμως έχει καταφέρει να εξέρχεται εξ’ αυτών δίχως να βραχεί.
Σήμερα, όμως, τα πράγματα φαίνονται περισσότερο σοβαρά παρά ποτέ. Οι έλεγχοι είναι επισταμένοι όσο και ενδελεχείς, οι δε πρωταγωνιστές αντίστοιχων περιπτώσεων έχουν οδηγηθεί στο… φρέσκο. Πόσο, μάλλον, όταν το κοινό “διψά” για αίμα!
Βέβαια, όπως συμβαίνει και με ορισμένους ακόμη ισχυρούς της ΙΤ αγοράς, η απόφαση για τυχόν “φάγωμά” τους, μόνο ως αφελής μπορεί να θεωρηθεί, καθώς συνήθως η επιρροή τους εκτείνεται σε πολλαπλά επίπεδα.
Ίδωμεν…

Τρικυμία επικρατεί τελευταία στην άλλοτε ειδυλλιακή σχέση μεταξύ του μαγαζιού του “Πρώην Πρωθυπουργού” και ενός εκ των “βαριών χαρτιών” του πορτφόλιό του. Αιτία; Ο “Γκαστόνε”, που αποφάσισε να προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις μεταξύ των προαναφερθέντων, εντάσσοντας στην “ομπρέλα” των προς διάθεση προϊόντων του, τον κατασκευαστή από την Γηραιά Αλβιώνα. Ταυτόχρονα, το μαγαζί του “Πρώην Πρωθυπουργού” δέχτηκε έτερο πλήγμα έπειτα από την απώλεια ενός ακόμη προϊοντικού στηρίγματος, αυτή τη φορά από τη χώρα του Ανατέλλοντος ηλίου. Βέβαια, η “Πρωθυπουργική αυλή” διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία πως η κίνηση ήταν σε γνώση της και μάλιστα έδωσε και τη σχετική… ευλογία!

Κίνηση “quick win” φαίνεται πως έχει στα σκαριά ο “Κίτρινος Μονοκράτορας” προκειμένου να αξιοποιήσει το μεγάλο event του καλοκαιριού. Με διττό, μάλιστα, τρόπο. Συγκεκριμένα, αφενός μεν να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδά του και αφετέρου δε να εντείνει την πίεση προς τον e-ανταγωνισμό.

Μάλιστα, οι “διαδρομιστές” κάνουν λόγο για σχεδόν έτοιμο project το οποίο αναμένεται να λάβει “σάρκα και οστά” εντός των προσεχών ημερών. Πόσο, μάλλον, από τη στιγμή κατά την οποία η… κύησή του συμπληρώνει οσονούπω τετραετία! Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία της υποθέσεως, έχουν να κάνουν με το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος της εφαρμογής του.
Αναλογιστείτε, λοιπόν, πόσος χρόνος θα απαιτηθεί να κάνουν πράξη την έτερη στρατηγική κίνηση, η οποία χρειάζεται πρωτίστως κεφάλαια. Μήπως έφτασε η στιγμή να παίξουν κανά… στοίχημα; 

Οι “Κουμπάροι”, αφού έμειναν -με δική τους- απόφαση εκτός κρατικού νυμφώνος για κάποιο χρονικό διάστημα, επιστρέφουν ιδιαίτερα ισχυροί και με αρκούντως φιλόδοξους σχεδιασμούς. Βέβαια, όταν διαλαλείς πως ετοιμάζεις δυναμικό “μπάσιμο” είσαι και κομματάκι πιο προσεκτικός στις επιλογές των προσώπων-κλειδιά. Επιπροσθέτως, αποφεύγεις να τους αναθέσεις κυρίαρχους ρόλους, όσο (πολύ) δοκιμασμένα κι εάν είναι. Βλέπετε, από την φθορά του χρόνου, ουδείς γλίτωσε μέχρι σήμερα! Πολλώ δε μάλλον κάποιοι που έχουν συνδέσει το όνομά τους με επιτυχίες σε απολύτως αποστειρωμένο περιβάλλον, αλλά και αξιοσημείωτες αποτυχίες όταν αποφάσισαν να χειριστούν ελαφρώς πολύπλοκα ζητήματα.

Εξόχως εντυπωσιακά όσο και διδακτικά αποδεικνύονται τα πολλαπλά επεισόδια της “Δυναστείας”, στην οποία κεντρικό ρόλο παίζει ο “Ωραίος Μπρουμελάκης”. Triple-play  αλλά όχι σε επίπεδο υπηρεσιών, αλλά μνηστήρων! Οσονούπω, μπορεί να συμπληρωθεί και το καρέ, ενώ ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους τα μέχρι πρότινος αφεντικά…

Κι εκεί που θεωρούσαμε πως επικρατεί άπνοια στα “Δυτικά”, έρχεται η αναφορά που κάνει λόγο για επιθυμία του “μαγαζιού” να ανέβει επίπεδο, εντάσσοντας πιο παραγωγικά τον παράγοντα του Β2Β στην εξίσωση του επιχειρείν, για να προκαλέσει τα απαραίτητα χτυποκάρδια σε μια σειρά από ανταγωνιστές. Βλέπετε, τα χρήματα (ξεχάστε τον έρωτα…) και ο βήχας δεν κρύβονται, όσο χαμηλό προφίλ και εάν έχεις επιλέξει να διατηρείς! Αυτομάτως, η συγκεκριμένη κίνηση είναι ικανή από μόνη της να αλλάξει άρδην τους συσχετισμούς δυνάμεων

Σκέψεις να… συμμετάσχουν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου περνούν από το μυαλό των επιτελικών στελεχών του “Φορητού σχιστομάτη”. Αιτία; Μα το γεγονός ότι μέχρι τότε αναμένεται να έχει ξεκινήσει η λειτουργία του logistics center του. Μια μικρή λεπτομέρεια: Ακόμη δεν(;) έχει ληφθεί η απόφαση για τον παρτενέρ που θα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου τη διαδικασία της συντήρησης, παρά το γεγονός ότι εντείνεται η φημολογία πως θα επιλέξουν τα γνώριμα εδάφη του “Κόκκινου Τιμονιέρη”. Κατ’ αυτό τον τρόπο ο τελευταίος θα… γλυκάνει και τη στεναχώρια του για το ban που δέχτηκε από τα Βόρεια (ουχί Προάστεια).

Τέλος, μιας και βρισκόμαστε σε αντίστοιχο mood, πολύ…. Ανατολή εκτιμάται πως θα παιχτεί στο κομμάτι του rural εξοπλισμού, γεγονός που δεν καλοβλέπουν ουκ ολίγοι. Το ερώτημα είναι ποια είναι τα περιθώρια της αντίδρασής τους.

Καληνύχτα (τι να κάνουμε, νύχτα τελειώνει αυτή η στήλη!) και καλή μας τύχη…