17.3 C
Athens
15/04/2021
Biztech

Και ο ΙΒΜ Watson στη μάχη κατά του COVID-19

Για την αντιμετώπιση της νέα παγκόσμιας πραγματικότητας που θέτει η πανδημία του COVID-19, η IBM αναπτύσσει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην παροχή έγκυρης και τεκμηριωμένης πληροφόρησης στους πολίτες, στη δημιουργία ανθεκτικών μοντέλων εργασίας και στην επιτάχυνση των επιστημονικών εξελίξεων.

Συγκεκριμένα, η ΙΒΜ προσφέρει δωρεάν τη λύση ΙΒΜ Watson Assistant for Citizens που διευκολύνει την άμεση και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, απελευθερώνοντας πόρους του κρατικού μηχανισμού. Με την έξαρση της πανδημίας, οι πολίτες αναζητούν απαντήσεις σχετικά με τα συμπτώματα, τα νοσοκομεία αναφοράς και τους τρόπους ελέγχου/διάγνωσης του ιού, καθώς και την τρέχουσα κατάσταση των σχολείων, των μεταφορών και άλλων δημόσιων υπηρεσιών. Αυτό προκαλεί συμφόρηση σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες και γενικότερα σε όλες τις υπηρεσίες υγείας και στα call centers που διαχειρίζονται τα εισερχόμενα  ερωτήματα.

 

Η πλατφόρμα  IBM Watson Assistant for Citizens συνδυάζει τις δυνατότητες του Watson Assistant, τις τεχνολογίες επεξεργασίας φυσικής γλώσσας του τομέα έρευνας της IBM καθώς και τις κορυφαίες τεχνολογίες αναζήτησης με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης της λύσης IBM Watson Discovery για να επιταχύνει την απόκριση σε συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τον COVID-19, εστιάζοντας στην ακρίβεια των πληροφοριών και στην αμεσότητα απόκρισης. Επιπλέον, επιτρέπει την ενσωμάτωση τρεχουσών πληροφοριών προερχόμενες από άλλους οργανισμούς, για την άμεση ενημέρωση των πολιτών. Η IBM προσφέρει τον ΙΒΜ Watson Assistant for Citizens μέσω του IBM Cloud καθώς και τις αρχικές υπηρεσίες εγκατάστασής και παραμετροποίησης του δωρεάν για 90 ημέρες. Η εγγραφή για τη δωρεάν χρήση της λύσης μπορεί να γίνει εδώ.

 

Διαθέσιμο και στην Ελλάδα

Η λύση Watson Assistant for Citizens επεξεργάζεται δεδομένα τόσο από εξωτερικές πηγές, όπως κατευθυντήριες οδηγίες από τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης των παθήσεων στις  ΗΠΑ, όσο και από τοπικές πηγές, όπως ιστοσελίδες των αρμόδιων εθνικών φορέων μιας χώρας  για να παρέχει αρτιότερη πληροφόρηση στους πολίτες. Η IBM προσφέρει την εν λόγω λύση ήδη σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, ενώ συνεργάζεται με οργανισμούς και φορείς από την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Φινλανδία και άλλες χώρες από όλο τον κόσμο για την υλοποίησή της.

 

Στην Ελλάδα, ο Watson Assistant for Citizens αξιοποιείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα ένας εικονικός βοηθός προσφέρει πληροφόρηση προς τους πολίτες σχετικά με τον COVID-19 με δυνατότητα διαδραστικής συνομιλίας για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας που εφαρμόζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση.

 

Η πλατφόρμα Watson Assistant for Citizens αυτοματοποιεί απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις που διατυπώνονται μέσω τηλεφώνου ή γραπτού μηνύματος σχετικά με τον κορωνοϊό, όπως «Ποια είναι τα συμπτώματα»; «Πώς καθαρίζω το σπίτι σωστά»; και «πώς προστατεύω τον εαυτό μου»;

Κυβερνήσεις, νοσοκομεία και άλλοι φορείς μπορούν να παραμετροποιήσουν τη λύση για να ανταποκρίνονται σε ερωτήματα όπως: «Πόσα κρούσματα υπάρχουν στην περιοχή μου»; «Πόσο καιρό θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία»; και «που μπορώ να κάνω το διαγνωστικό έλεγχο»;

Η IBM προσφέρει τη λύση  Watson Assistant for Citizens δωρεάν για τουλάχιστον 90 ημέρες ενώ βοηθά στην αρχική εγκατάσταση, η οποία ολοκληρώνεται συνήθως μέσα σε λίγες μέρες. Η αρχική λύση διατίθεται στα αγγλικά και τα ισπανικά ενώ μπορεί να προσαρμοστεί και σε 13 ακόμη γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

Η βασική προσφορά περιλαμβάνει πρόσβαση σε 15 προ-εκπαιδευμένα θέματα συζήτησης γύρω από τον κορωνοϊό. Ο Watson Assistant έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει το θέμα συζήτησης, με βάση την πληροφορία που λαμβάνει και αντίστοιχα να επιλέγει τη σωστή ροή διαλόγου ώστε να ανταποκρίνεται κατάλληλα.

Επίσης,  οι επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορούν σε συνεργασία με την IBM να συμπεριλάβουν, πέραν του βασική λύσης επιπλέον πληροφορίες που αφορούν συγκεκριμένες πόλεις και περιοχές και να την ενσωματώσουν με τα συστήματα ERP που διαθέτουν.

 

 

Δυνατότητες για νέα μοντέλα εργασίας στις επιχειρήσεις

Με τα νέα δεδομένα που θέτει ο COVID-19 στη λειτουργία των επιχειρήσεων, η IBM, μέσω του IBM Cloud, προσφέρει στους οργανισμούς μεγάλες δυνατότητες ευελιξίας και προσβασιμότητας παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση στην πλατφόρμα IBM Watson Media, σε IBM Cloud Virtual Servers και σε υπηρεσίες όπως IBM Aspera Cloud και ΙΒΜ Maas360.

Οι εταιρείες που θα κάνουν χρήση της υπηρεσίας Video Streaming και Enterprise Video Streaming IBM Watson Media, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν εκδηλώσεις σε δημόσια ακροατήρια με όριο τις 20.000 ώρες προβολής ή να μεταδώσουν μια εκδήλωση στην οποία θα μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 20.000 πραγματικοί χρήστες. Η εγγραφή για τη δωρεάν χρήση της σουίτας IBM Watson Media για 90 ημέρες μπορεί να γίνει, έως τις 30 Ιουνίου 2020, εδώ.

 

Επιπλέον, για να διατηρήσουν την επιχειρησιακή συνέχεια και αξιοποιώντας τη λύση IBM Cloud Virtual Servers, οι εταιρείες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε virtual servers και σε περιβάλλοντα virtual private cloud, αξίας έως 500 δολάρια, για μια περίοδο τριών μηνών, σε επιλεγμένα Data Center σε όλο τον κόσμο. Η εγγραφή για τη συγκεκριμένη παροχή μπορεί να γίνει εδώ.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση της λύσης IBM Aspera Cloud, που επιτρέπει την αποστολή αρχείων και μεγάλων σετ δεδομένων με ταχύτητα και ασφάλεια. Για τη χρήση της υπηρεσίας δεν απαιτείται η ανάπτυξη συγκεκριμένης υποδομής ούτε η διαμόρφωση ειδικού δικτύου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στο IBM Aspera Cloud έως τις 30 Απριλίου 2020, εδώ.

Τέλος, στο νευραλγικό τομέα της ασφάλειας και για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των δημόσιων οργανισμών για εργασία από το σπίτι, η ΙΒΜ προσφέρει την πλατφόρμα IBM Maas360  χωρίς χρέωση για 90 ημέρες. Η πλατφόρμα ΙΒΜ Maas360 υποστηρίζει την ασφαλή χρήση και πρόσβαση για smartphones, tablets και laptops. Η εγγραφή για τη συγκεκριμένη παροχή μπορεί να γίνει εδώ.

 

Η IBM στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η ΙΒΜ συνεργάζεται στενά με τις κυβερνήσεις για να βρεθούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές ώστε η τεχνολογία αλλά και η τεχνογνωσία της να επιταχύνει τη διαδικασία εύρεσης θεραπείας βοηθώντας την επιστημονική και ιατρική κοινότητα. Η IBM κατανοώντας τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, διέθεσε τον IBM Summit, τον ταχύτερο υπερυπολογιστή του κόσμου, για ερευνητικούς σκοπούς συμβάλλοντας στις προσπάθειες για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Ο υπερυπολογιστής της εταιρείας πραγματοποίησε χιλιάδες προσομοιώσεις για να εντοπίσει ποιες χημικές ενώσεις θα μπορούσαν να σταματήσουν αποτελεσματικά τον ιό, ταυτοποιώντας 77 από αυτές. Τα σχετικά αποτελέσματα των ερευνών, που πραγματοποιήθηκαν στο Oak Ridge National Laboratory του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκαν στον εξειδικευμένο ιστότοπο ChemRxiv.

Επιπλέον, η ΙΒΜ σε συνεργασία με τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δημιούργησε κοινοπραξία για το συντονισμό ενός δικτύου High Performance Computing, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ερευνητών σε τεράστια και εκθετική υπολογιστική ισχύ, με στόχο την επιτάχυνση των επιστημονικών ανακαλύψεων που μπορούν να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του ιού.

Επίσης, θέλοντας να υποστηρίξει το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελεί η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως, καλεί τους developers σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία 2020 Call for Code Global Challenge και να δημιουργήσουν λύσεις ανοικτού κώδικα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Σχετικά άρθρα

Καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 65,9% για την Πλαίσιο

Kitriniaris

Η ωρίμανση των τάσεων (και της αγοράς)

Kitriniaris

H Westcon Ελλάδας και Κύπρου «συστήνεται» μέσω ενός διαδραστικού webinar

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα