16.8 C
Athens
18/04/2021
Biztech

Αύξηση παρουσιάζουν οι επιθέσεις DDoS

Το δεύτερο τρίμηνο του 2017 οι μακράς διάρκειας επιθέσεις DDoS ανέλαβαν ξανά δράση. Η μεγαλύτερη επίθεση του τριμήνου ήταν ενεργή για 277 ώρες (περισσότερο από 11 ημέρες) – μέγεθος αυξημένο κατά 131% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο. Αυτό αποτελεί μέχρι στιγμής μέγεθος ρεκόρ για το έτος, όπως αναφέρει η έκθεση της Kaspersky Lab σχετικά με τις botnet επιθέσεις DDoS για το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

 

Γεωγραφική κατανομή των επιθέσεων

 

Ωστόσο, η διάρκεια δεν ήταν το μοναδικό χαρακτηριστικό των επιθέσεων DDoS μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Υπάρχει και μία δραματική αλλαγή στη γεωγραφία των περιστατικών, καθώς το δεύτερο τρίμηνο έχουν δεχτεί επίθεση οργανισμοί με ηλεκτρονικούς πόρους σε 86 χώρες (σε σύγκριση με 72 χώρες το πρώτο τρίμηνο). Οι 10 χώρες που δέχτηκαν τις περισσότερες επιθέσεις ήταν η Κίνα, η Νότια Κορέα, οι ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Γαλλία – με την Ιταλία και την Ολλανδία να αντικαθιστούν το Βιετνάμ και τη Δανία.

 

Επίθεση σε ΜΜΕ και cryptocurrencies

 

Οι στόχοι των επιθέσεων DDoS περιλάμβαναν ένα από τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων, το Al Jazeera, τις ιστοσελίδες των εφημερίδων Le Monde και Figaro και, σύμφωνα με ισχυρισμούς, τους servers του Skype. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017, η αύξηση στις αναλογίες των cryptocurrencies οδήγησε επίσης τους ψηφιακούς εγκληματίες να προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις τιμές μέσω των DDoS. Η Bitfinex, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο συναλλαγών Bitcoin, δέχτηκε επίθεση ταυτόχρονα με την έναρξη των συναλλαγών με ένα νέο cryptocurrency, το επονομαζόμενο IOTA token. Νωρίτερα, το ανταλλακτήριο BTC-E ανέφερε επιβράδυνση λόγω ισχυρής επίθεσης DDoS.

 

Και ransom DDoS

 

Το ενδιαφέρον των διοργανωτών των επιθέσεων DDoS σε μετρητά υπερβαίνει τον χειρισμό των αναλογιών των cryptocurrencies. Η χρήση αυτού του τύπου επίθεσης για να αποσπούν χρήματα μπορεί να είναι επωφελής, όπως δείχνει και η τάση των Ransom DDoS ή RDoS. Οι ψηφιακοί εγκληματίες στέλνουν συνήθως ένα μήνυμα στο θύμα ζητώντας του λύτρα που κυμαίνονται από 5 έως 200 bitcoins. Εάν η εταιρεία αρνείται να πληρώσει, οι επιτιθέμενοι απειλούν να οργανώσουν μια επίθεση DDoS σε έναν κρίσιμο και σημαντικό διαδικτυακό πόρο του θύματος. Τέτοια μηνύματα μπορούν να συνοδεύονται από σύντομης διάρκειας επιθέσεις DDoS για να επιβεβαιώσουν ότι οι απειλές είναι όντως πραγματικές. Στα τέλη Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε μια μακράς διάρκειας επίθεση RDoS από την ομάδα Armada Collective, η οποία απαίτησε περίπου 315.000 δολάρια από επτά τράπεζες της Νότιας Κορέας.

 

Ωστόσο, υπάρχει πάντα κι ένας άλλος τρόπος, ο οποίος έγινε πιο δημοφιλής το τελευταίο τρίμηνο – οι Ransom DDoS χωρίς καθόλου DDoS. Οι απατεώνες στέλνουν απειλητικά μηνύματα σε μεγάλο αριθμό εταιρειών με την ελπίδα ότι κάποιος θα αποφασίσει να είναι ασφαλής παρά να το μετανιώσει αργότερα. Οι επιδείξεις επιθέσεων μπορεί να μην συμβούν ποτέ, αλλά αν μόνο μία εταιρεία αποφασίσει να πληρώσει, αυτό θα φέρει στους ψηφιακούς εγκληματίες κέρδος με ελάχιστη προσπάθεια.

 

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω…

 

Κλείνουμε τη σύντομη αυτή αναφορά μας στην έκθεση της Kaspersky για τις επιθέσεις DDoS αναφέροντας ότι τα θύματα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκύψουν και να πληρώσουν τα λύτρα που ζητούν οι ψηφιακοί εγκληματίες.

Αν μια εταιρεία-θύμα αποφασίσει να πληρώσει, μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά εκτός από τις άμεσες νομισματικές απώλειες. Η φήμη του «πληρωτή» εξαπλώνεται γρήγορα στον  ψηφιακό υπόκοσμο και μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιθέσεις από άλλους εγκληματίες.

Σχετικά άρθρα

Ολοκληρώθηκε η υποβολή προτάσεων για τον 3ο κύκλο του egg

Kitriniaris

Το eTime της Qualisys στο Pelagos Suites Hotel

Συνεργασία… απογείωσης για τη Retail Link

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα