17.9 C
Athens
06/03/2021
Biztech

Αύξηση κερδοφορίας για τον όμιλο Quest

Ο όμιλος Quest ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων και κερδών για το 2018. Ο κύκλος εργασιών άγγιξε τα €500 εκατ. πετυχαίνοντας 14% αύξηση. Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου διαμορφώθηκαν σε €25,7 εκατ., έναντι -€4,5 εκατ. της προηγούμενης χρήσης. Η θετική μεταβολή οφείλεται στις θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές καθώς και στη σημαντική βελτίωση της διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.

 

Quest Συμμετοχών

Τα έσοδα της μητρικής εταιρείας κατά το 2018 ανήλθαν σε €5 εκατ. αυξημένα κατά περίπου €0,5 εκατ. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €3,5 εκατ. έναντι €3,3 εκατ. το 2017, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €0,5 εκατ. έναντι €2,2 εκατ. και τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε €0,4 εκατ. έναντι €2 εκατ. στο 2017. Τα έσοδα από μερίσματα ανήλθαν σε €3,4 εκατ. έναντι €3,3 εκατ. στο 2017.

 

Κλάδος πληροφορικής

Ο κλάδος πληροφορικής της Quest περιλαμβάνει τις εταιρείες Info Quest Technologies, Quest on Line (you.gr), iSquare και iStorm. Ο κλάδος παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 25,6% το 2018. Τα κέρδη προ φόρων επηρεάστηκαν αρνητικά κατά €1,4 εκατ. λόγω έκτακτων προβλέψεων για την ενδεχόμενη αναδρομική καταβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που θεσπίσθηκε στα τέλη Μαΐου 2018 με διάταξη του Ν. 4540/2018. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Quest, η νέα νομοθετική ρύθμιση κατήργησε την ανωτέρω παράλογη διάταξη, βάσει του άρ.104 του ν. 4605/2019 και οι εν λόγω προβλέψεις  θα αντιστραφούν στην χρήση του 2019 με ισόποση θετική επίδραση.

Κατά το 2019 εκτιμάται μικρή αύξηση εσόδων που θα προέλθει κυρίως από νέες κατηγορίες προϊόντων και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) καθώς και βελτίωση της κερδοφορίας.

 

Υπηρεσίες πληροφορικής (Unisystems)

Η Unisystems παρουσίασε μικρή αύξηση των πωλήσεων κατά το 2018, που προήλθε κυρίως από το εξωτερικό (έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που πλέον αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών εσόδων), ενώ υπήρξε επιδείνωση των κερδών που προήλθε κυρίως από την καθυστέρηση δύο σημαντικών έργων software. Τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) του 2018 επηρεάστηκαν επίσης αρνητικά κατά €0,75 εκατ. λόγω απομείωσης αξίας ακινήτων.

Για το 2019 εκτιμάται μικρή αύξηση των εσόδων προερχόμενη κυρίως από το εξωτερικό και βελτίωση της κερδοφορίας της εταιρείας, λόγω της επίλυσης των προβλημάτων στα έργα software που έχουν καθυστερήσει.

 

Ηλεκτρονικές συναλλαγές (Cardlink)

Κατά το 2018 η εν λόγω δραστηριότητα (μετά την σημαντική ανάπτυξη του 2017) παρουσίασε ωρίμανση στα μέσα του έτους και κάμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο. Παράλληλα η νέα συμφωνία με τις τράπεζες είχε αρνητική επίδραση τόσο στα έσοδα κατά €7,5 εκατ., όσο και στο EBITDA κατά περίπου €13,4 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων (EBT) δεν επηρεάστηκα καθώς περιλαμβάνουν θετικές προβλέψεις συνολικού ύψους €13,5 εκατ. που αφορούν στην αντιστροφή παλαιότερης πρόβλεψης για το μεταβλητό τίμημα εξαγοράς της εταιρείας, που καταργήθηκε. Η εν λόγω συμφωνία παρότι οδηγεί σε χαμηλότερα μεγέθη εσόδων και κερδών, ήταν απολύτως απαραίτητη, αφού διασφαλίζει προοπτική πρόσθετης 6ετούς συνεργασίας της εταιρείας με τους βασικούς της πελάτες και της επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξή της. Επιπρόσθετα κατά το 2018 περιορίστηκαν σημαντικά οι επενδύσεις, ενώ η εγκατεστημένη βάση POS διαμορφώθηκε στα 230 χιλ. POS, λόγω κλεισιμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του έτους.

Στο 2019 εκτιμάται ότι θα υπάρξει σταθερότητα ή/και μικρή μείωση στις πωλήσεις σε σχέση με το 2018, προερχόμενη κυρίως από τη νέα συμφωνία με τις τράπεζες, ενώ παράλληλα αναμένεται διψήφια αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς η πλειονότητα των POS έχει ήδη εγκατασταθεί. Το περιθώριο κέρδους ΕΒΤ αναμένεται να μειωθεί  σε 10-12% επί των πωλήσεων

 

Ταχυδρομικές υπηρεσίες/ενέργεια

To 2018 υπήρξε αύξηση περίπου 4% στα έσοδα της ACS Courer, προερχομένη από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών, αλλά και μείωση στις υπηρεσίες απλού ταχυδρομείου. Παράλληλα επιτεύχθηκε αύξηση της κερδοφορίας. Το 2019 εκτιμάται ότι θα υπάρχει μικρή ανάπτυξη προερχόμενη κυρίως από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών (λόγω του e-commerce).

Ο όμιλος Quest δραστηριοποιείται και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με την εταιρεία Quest Energy. Το 2018 υπήρξε ανάπτυξη της δραστηριότητας που οφείλεται στην απόκτηση 2 φωτοβολταϊκών πάρκων στα μέσα του 2017. Προς τα τέλη  του 2018, αποκτήθηκαν 7 νέα πάρκα έναντι περίπου €16 εκατ. και η συνολική εγκατεστημένη βάση έφτασε στα 12,7ΜW. Το 2019 εκτιμάται ανάπτυξη προερχόμενη από τις επενδύσεις του 2018, όσο κι από σταδιακή υλοποίηση νέων επενδύσεων για την αύξηση της εγκατεστημένης βάσης φωτοβολταϊκών.

Σχετικά άρθρα

Ολοκλήρωση έργου από την Optronics

Kitriniaris

Η Digimark στο «HPE Annual Channel Event»

Η κινητή τηλεφωνία μόχλος ανάπτυξης στην Ελλάδα

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα