19/04/2024
Biztech

VDSL: βάλλουν κατά της ΕΕΤΤ

Την ανησυχία τους ότι υπάρχει κίνδυνος στρέβλωσης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και συμπίεσης του ανταγωνισμού έχουν αρχίζει να εκφράζουν οι εναλλακτικοί τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT) για τη διάθεση υπηρεσιών VDSL στο ευρύ κοινό από τον ΟΤΕ. Το ενδιαφέρον είναι πως η απόφαση της ΕΕΤΤ έχει προκαλέσει την αντίδραση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών σε σημείο που να μην είναι βέβαιο ότι η παροχή υπηρεσιών θα ξεκινήσει τελικώς στο τέλος Νοεμβρίου όπως είναι ο υπάρχον «σχεδιασμός».

Το VDSL αποτελεί το «διάδοχο» του ADSL και προσφέρει τη δυνατότητα για ευρυζωνικές συνδέσεις όπου οι ταχύτητες φθάνουν μέχρι τα 50 Mbps. Η ΕΕΤΤ αποφάσισε πρόσφατα να εγκρίνει τα πακέτα του ΟΤΕ που ξεκινούν από τα 36,90 ευρώ το μήνα –για διάστημα 6 μηνών και ταχύτητα έως 30 Mbps- υπό προϋποθέσεις όπως είναι η ταυτόχρονη παροχή υπηρεσιών χονδρικής και με την επιφύλαξη της αναθεώρησης της απόφασης της μετά από διάστημα 6 μηνών.

Στελέχη της Wind Ελλάς υποστήριζαν πως για πρώτη φορά έχουν έγκριση κυκλοφορίας προϊόντων του παρόχου με δεσπόζουσα θέση (δηλ. του ΟΤΕ) χωρίς να έχει προηγηθεί έλεγχος συμπίεσης περιθωρίου (χονδρική προς λιανική) και χωρίς να έχει εκτελεστεί κοστολογικός έλεγχος της χονδρικής υπηρεσίας. Το ζήτημα, σύμφωνα με την άποψη των εναλλακτικών παρόχων, είναι ότι η ΕΕΤΤ επικαλούμενη την ενθάρρυνση των επενδύσεων και λόγους δημοσίου συμφέροντος, τους οποίους, όμως, δεν εξήγησε και δεν έχουν νομική στήριξη, καταργεί στην προκειμένη περίπτωση την εκ προοιμίου (ex ante) ρύθμιση. Επιπλέον, η ΕΕΤΤ, υποστηρίζοντας ότι θα επανέλθει αργότερα επί του θέματος για να προβεί εφόσον χρειαστεί σε ρύθμιση (ex post), δημιουργεί ρυθμιστικό προηγούμενο, το οποίο κάλλιστα μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες αγορές. Όπως επεσήμαιναν στελέχη της Wind, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο φαινόμενο εμπορικής διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών από τον πάροχο με δεσπόζουσα θέση χωρίς να έχει ουσιαστικά προηγηθεί έλεγχος από τη ρυθμιστική αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράπονα υπάρχουν και από τον ΟΤΕ για το γεγονός ότι η ΕΕΤΤ επιφυλάσσεται να επανέλθει στο θέμα των τιμολογίων και ζητά από τον ΟΤΕ ουσιαστικά να κάνει τον έλεγχο για τα περιθώρια κέρδους και να μπορέσει στη συνέχεια η ρυθμιστική αρχή να αποφασίσει αν τα αρχικά εγκριθέντα τιμολόγια είναι σωστά. «Αυτή είναι δουλειά της ΕΕΤΤ» υποστήριζε χθες στην «Η» στέλεχος του ΟΤΕ.

Επίσης, οι εναλλακτικοί θέτουν ζήτημα συμπίεσης των περιθωρίων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα φαινόμενα μονοπωλίου και ουσιαστικά θεωρούν και αυτοί ότι η ΕΕΤΤ στην προκειμένη περίπτωση κινήθηκε λανθασμένα. Μάλιστα, υποστηρίζεται πως τα περιθώρια –ακόμη και μετά τη μείωση κατά 3 ευρώ της χονδρικής τιμής διάθεσης που προσέφερε ο ΟΤΕ- είναι τέτοια που οι εναλλακτικοί θα προσφέρουν υπηρεσίες VDSL με ζημία. Κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για «έξοδο» σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο ορισμένων παρόχων, ιδίως εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητα, από την αγορά. Από την πλευρά του ο ΟΤΕ στο συγκεκριμένο θέμα υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιθώρια για τους εναλλακτικούς και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Δημήτρης Μαλλάς

Σχετικά άρθρα

Play: μία ελληνική επιτυχία στην Πολωνία

dmallas

Η Βικτωρία Λουπάκου, νέα marketing manager της Lenovo για Ελλάδα και Κύπρο

Giorgos Athanassiadis

Cosmos Business Systems: Ημερίδα i4Sea και Hackathon Boosting Blue Economy 2021

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα