16.3 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Τι σηματοδοτεί η συμφωνία για την Intracom Telecom

Η ανακοίνωση της δεσμευτικής συμφωνίας (προσυμφώνου) για την πώληση από την Intracom Holdings του 49% που έχει στην Intracom Telecom, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην αγορά. Η αποχώρηση της Intracom από το χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ήταν κάτι αναμενόμενο και οι συζητήσεις υπήρχαν εδώ και καιρό. Και αυτή η αποχώρηση σε συνδυασμό με την επικείμενη πώληση και της συμμετοχής της στην hellas online στη Vodafone, σηματοδοτούν την απαρχή μίας νέας εποχής για τον όμιλο που ίδρυσε το 1977 ο Σωκράτης Κόκκαλης και πλέον περνά στα χέρια του γιου του, Κωνσταντίνου Κόκκαλη.

Ρώσοι, Κινέζοι και Σουηδοί
Το 49% της Intracom Telecom, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, πρόκειται να μεταβιβαστεί “σε επενδυτές στο Ντουμπάι”. Η διατύπωση είναι άκρως ενδιαφέρουσα και πολύ προσεκτική καθώς δεν κάνει λόγο για επενδυτές “από το Ντουμπάι” αλλά “στο Ντουμπάι”. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μία εταιρεία ειδικού σκοπού που θα λειτουργήσει ως στρατηγικός επενδυτής. Και δεν είναι απαραίτητο ότι οι μέτοχοι της έχουν έδρα το Ντουμπάι. Απλώς, χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη πόλη για να στήσουν την εταιρεία ειδικού σκοπού.

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε μία λεπτομέρεια πολύ σημαντική: Για το 49% στην Intracom Telecom, η Intracom Holdings ήταν σε διαπραγματεύσεις με τη ρωσική Sitronics, τον έτερο βασικό μέτοχο της πρώτης με 48%. Κάτι που σημαίνει ότι για να ανακοινώνεται η συμφωνία, τότε η Sitronics έχει συμφωνήσει επίσης. Σημειωτέον πως όταν η Sitronics αποκτούσε τον έλεγχο της Intracom Telecom (σ.σ. το 2007 είχε αγοράσει το 51% και στη συνέχεια πούλησε το 3% στην Rhydra Trading για την οποία θα πούμε παρακάτω) είχε εξαιρετικά φιλόδοξα σχέδια. Ο στόχος τότε ήταν να εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Αλλά, το σχέδιο αυτό δεν ευοδώθηκε τελικώς και από τότε αναζητείτο διέξοδος για την Intracom Telecom.

Άλλες πηγές επισημαίνουν ότι στους μετόχους του αγοραστή είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνεται κάποιος από τους μεγάλους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Τα τελευταία χρόνια, έχουν υπάρξει πληροφορίες για συζητήσεις των μετόχων της Intracom Telecom με μεγάλους κατασκευαστές για την πώληση της εταιρείας. Το πρώτο σίριαλ ήταν με την κινεζική Huawei και οι εμπλεκόμενες πλευρές βρέθηκαν πολύ κοντά σε οριστική συμφωνία. Μάλιστα, η Rhydra Trading, που συνεχίζει να έχει το 3% της Intracom Telecom, φέρεται να ελέγχεται από τη Huawei.

Όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες με τη Huawei, έκανε την εμφάνιση του έτερος Κινέζος κατασκευαστής και πιο συγκεκριμένα η ΖΤΕ. Επαφές υπήρξαν αλλά δεν προχώρησαν, αν και είναι πολύ πιθανό να δούμε τα ονόματα των ΖΤΕ και Intracom Telecom στην ίδια ανακοίνωση. Η δεύτερη έχει ένα εργοστάσιο στην Παιανία, το οποίο θα ήταν ιδανικό για τη ΖΤΕ που έχει ανακοινώσει τη δημιουργία κέντρου συντήρησης και επισκευής προϊόντων στην περιοχή της Αττικής.

Το πιο πρόσφατο – και ενδιαφέρον – σενάριο εμπλέκει τη σουηδική Ericsson. Οι σχετικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν προ μερικών μηνών και τις οποίες δημοσίευσε το Biztech, ουδέποτε διαψεύστηκαν. Και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τελικώς η Ericsson να είναι μεταξύ των μετόχων του αγοραστή του 49% της Intracom Telecom.

Όσον αφορά το τελευταίο, θα πρέπει να επισημάνουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον στην ανακοίνωση. Για πρώτη φορά απ’ όσο θυμάται ο υπογράφων γίνεται αναφορά σε δελτίο Τύπου της Intracom για τη συνεργασία της εταιρείας με την Ericsson τη δεκαετία του ’80! Από σημειολογικής απόψεως, πρόκειται για μία αναφορά που ενδεχομένως να κρύβει κάτι παραπάνω. Σημειωτέον πως ναι μεν η Intracom δεν διαφήμιζε την σχέση που είχε με την Ericsson (σ.σ. η σουηδική εταιρεία είχε πριν από πολλά χρόνια και ποσοστό στην ελληνική εταιρεία) αλλά συνεργασία υπήρχε και η πρώτη είχε αναλάβει την ανάπτυξη αρκετών εφαρμογών για λογαριασμό της δεύτερης.

Παράλληλα, θα πρέπει να επισημανθεί πως η Ericsson αναζητεί τα τελευταία χρόνια τρόπους προκειμένου να επεκτείνει τη συνεργασία της που έχει με τη ρωσική MTS, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας της Ρωσίας. Η MTS ελέγχεται από τον όμιλο Sistema, από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Ρωσίας, ο οποίος επίσης ελέγχει και τη Sitronics. Και επιπλέον η Sistema έχει επεκταθεί και στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ινδίας, η οποία παρουσιάζει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στην Ινδία, η Intracom Telecom έχει αναλάβει πολλά έργα.

Η Intracom και ο νέος επικεφαλής
Η πώληση της συμμετοχής της Intracom Telecom είναι η πρώτη κίνηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Intracom Holdings, Κωνσταντίνου Κόκκαλη, στον οποίο έχουν περάσει πλέον τα ηνία του ομίλου. Ο Κ. Κόκκαλης εμπλέκεται στα διοικητικά του ομίλου από το 2006, τα τελευταία χρόνια είχε ενεργό ρόλο στην hellas online και αποτελούσε κοινό μυστικό ότι ήταν θέμα χρόνου να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος της Intracom Holdings. Και απ’ ότι φαίνεται ο Κ. Κόκκαλης έχει αρχίσει να υλοποιεί ένα σχέδιο ανασχηματισμού του ομίλου.

Αν δούμε πάλι την ανακοίνωση η σχετική αναφορά …υπάρχει. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση για την Intracom Telecom περιλαμβάνει μία δήλωση του Κ. Κόκκαλη που αναφέρει: “Η επίτευξη μιας σημαντικής συμφωνίας με ιδιαίτερα επωφελείς όρους σηματοδοτεί ένα νέο περιβάλλον για τον όμιλο Intracom Holdings. Η δημιουργία ρευστότητας θα επιτρέψει στην εισηγμένη έναν πιο εστιασμένο στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση νέων επενδύσεων, ενώ προσβλέπουμε στη συνέχεια της στενής συνεργασίας των εταιρειών του ομίλου μας με την Intracom Telecom”.

Δύο σημεία χρήζουν προσοχής: H αναφορά στη δημιουργία ρευστότητας και εκείνη στον πιο εστιασμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Τα 47 εκατ. ευρώ που είναι η συνολική ωφέλεια από τη μεταβίβαση δεν είναι τεράστιο ποσό και επιπλέον δεν διευκρινίζεται αν η Intracom Holdings θα πάρει μόνο μετρητά ή η συμφωνία περιλαμβάνει και άλλα ανταλλάγματα. Όμως, παράλληλα, βρίσκονται σε εξελίξεις και οι συζητήσεις για την πώληση της συμμετοχής της Intracom Holdings στην hellas online με αγοραστή τη Vodafone. Όλες οι ενδείξεις αναφέρουν πως η συμφωνία έχει κλείσει και λείπουν μόνο τα τυπικά για τις ανακοινώσεις. Όσον αφορά το ποσό, μπορεί να ανέλθει σε επίπεδα 50-60 εκατ. ευρώ για το 57,3% της Intracom στην hellas online.

Τα χρήματα αυτά θα επιτρέψουν στην Intracom Holdings να επαναδιαπραγματευτεί τα δάνεια της με τις τράπεζες και να μπορέσει να πορευθεί εκ νέου, εστιάζοντας στις υπόλοιπες δραστηριότητες της. Ο όμιλος έχει ακόμη εταιρείες όπως η Intrasoft International, η Intracom Defense Electronics και η Intrakat. Ειδικά στην πληροφορική υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο και αυτές ενδεχομένως να επιδιώξει να εκμεταλλευθεί η “νέα” Intracom. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Intracom παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους και καλύτερους system integrators όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ παράλληλα η Intrasoft International έχει αναλάβει πολλά έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διαθέτει ορισμένες εξειδικευμένες λύσεις όπως π.χ. αυτή για τη διαχείριση των τελωνείων.
Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη. 
 

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το publicbusiness.gr

To Oracle Cloud πάει στη ΔΕΘ

Windows tablet από την Info Quest Technologies

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα