15.4 C
Athens
27/04/2024
Biztech

Tablet-ομανία

Ήταν αναμενόμενο ότι στη λίστα δώρων για τα Χριστούγεννα του 2013 το tablet θα ήταν σε περίοπτη θέση. Δεν ήταν μόνο οι διαφημίσεις που είδαμε απ’ όλες τις αλυσίδες ηλεκτρονικών και επικεντρώνονταν στα tablets. Ήταν η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που ήθελε τους γονείς που δεν μπορούν να αγοράσουν στα παιδιά τους έναν νέο φορητό υπολογιστή ή το PS4 να στρέφονται προς ένα φθηνό tablet. Άλλωστε, κάποια στιγμή υπήρχαν προσφορές για tablets που ξεκινούσαν από 40 ευρώ! Δεν χρειάζεται να αναφέρω αν όλα τα κομμάτια της συγκεκριμένης προσφοράς έφυγαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι μάλλον προφανές.

Όπως γενικώς έφυγαν τα tablets από τα ράφια των καταστημάτων. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πωλήσεις 100.000 tablets τον Δεκέμβριο. Ξέρετε πόσα tablets πουλήθηκαν όλο το 2012; 110.000! Ξέρετε πόσες εκτιμώνται ότι ήταν οι πωλήσεις των tablets το σύνολο του 2013; 400.000! Κάτι που σημαίνει ότι τον Δεκέμβριο του 2013 πραγματοποιήθηκαν περίπου όσες πωλήσεις έγιναν το σύνολο του 2012 και επιπλέον σε έναν μήνα έγινε το 25% των πωλήσεων όλης της χρονιάς!

Είναι προφανές ότι μιλάμε για μία tablet-ομανία, η οποία θα διαρκέσει αρκετά ακόμη. Και μάλιστα πρόκειται να αξιοποιηθεί από τους κατασκευαστές προκειμένου να προωθηθούν νέες τάσεις. Για παράδειγμα, τα Windows 8 είναι πιο εύκολο να τα προωθήσεις μέσα από ένα tablet. Άλλο, βέβαια, που τα Windows 8 tablets είναι πολύ περισσότερο υβριδικές συσκευές παρά tablets αντίστοιχα με εκείνα που βλέπουμε στο “στρατόπεδο” του Android.

Το Android κυριαρχεί και στα tablets, καθώς ακόμη τα Windows 8 tablets δεν προσφέρονται σε τιμές κάτω των 200 ευρώ. Γιατί η οικονομική κρίση, και όχι μόνο, ωθεί τους Έλληνες καταναλωτές να προτιμούν τα φθηνά tablets. “Θέλω ένα tablet να κάνει τη.. δουλειά μου” ή “θέλω ένα tablet που να το δώσω στο παιδί μου και να μη με νοιάζει και τόσο αν το χαλάσει” είναι οι δύο πιο χαρακτηριστικές ατάκες που ακούω τους τελευταίους μήνες. Και είναι προφανές ότι και οι δύο έχουν λογική.

Όμως, αυτό που καταλαβαίνουν πολλοί όταν αγοράσουν ένα φθηνό tablet είναι ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον υπολογιστή που έχουν στο σπίτι. Ο λόγος είναι γιατί τα φθηνά tablets δεν έχουν αρκετή υπολογιστική ισχύ. Ή αν την έχουν, η μπαταρία τους τελειώνει μέσα σε χρόνο dt. Γενικώς, υπάρχει ένα πρόβλημα με τις αντοχές της μπαταρίας ιδίως στα B-brands tablets που είναι και τα πιο φθηνά. Το να έχεις το tablet συνεχώς συνδεδεμένο στον φορτιστή δεν είναι και ότι πιο πρακτικό. Συν ότι ο φορτιστής σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ο κλασσικός micro-USB των smartphones.

Η μπαταρία είναι μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όσο νομίζουν πολλοί. Τα tablets έχουν περάσει στα χέρια των παιδιών, τα οποία, όπως είναι προφανές, δεν καταλαβαίνουν γιατί κάθε 2-3 ώρες θα πρέπει να το συνδέουν στον φορτιστή για να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι ή να δουν μία ταινία. Οπότε απαιτούν καλύτερο μηχάνημα. Και εκεί που ξεκίνησες με ένα tablet των 100-120 ευρώ και είπες ότι θα τη βγάλεις καθαρή μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, συνειδητοποιείς ότι το καλοκαίρι του 2014 ο γιος ή η κόρη σου είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα σου ζητήσει νέο tablet.

Γενικότερα, πάντως, έχω την αίσθηση ότι οδηγούμαστε προς μία εποχή όπου ο κάθε καταναλωτής, και στην Ελλάδα, οποιασδήποτε ηλικίας θα έχει το δικό του tablet ή μεγάλο smartphone. Αυτό θα είναι η κεντρική υπολογιστική συσκευή του που θα χρησιμοποιείται και για επικοινωνία. Και οι υπόλοιπες συσκευές θα κινούνται περιφερειακά σε αυτήν. Η κόρη μου πλέον μου ζητά να παίρνει το tablet μαζί της όπου και αν πηγαίνουμε. Και δεν θέλει τίποτα άλλο. Επιπλέον, αν δεν βρίσκουμε WiFi προκειμένου να συνδεθούμε στο Διαδίκτυο, της προκαλείται μεγάλη απορία. Για τη μικρή, η σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι κάτι αντίστοιχο με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Της φαίνεται αδιανόητο να μην υπάρχει!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα