21.6 C
Athens
25/04/2024
Biztech

Συνέδριο ΕΕΤΤ: η κόντρα καλά κρατεί

Το γνωστό μοτίβο της “κόντρας” μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων παρουσιάστηκε και κατά τη διάρκεια της ενότητας στην πρώτη ημέρα (16/5) του φετινού διεθνούς συνεδρίου της ΕΕΤΤ όπου συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη των έξι μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου.

Η ενότητα είχε ως θέμα τη σύγκλιση σταθερών και κινητών επικοινωνιών, αλλά όπως αναμενόταν, η συζήτηση περιστράφηκε σε άλλα θέματα, όπως η ρύθμιση της αγοράς και το VDSL.

Ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, Ζαχαρίας Πιπερίδης υποστήριξε ότι ο όμιλος έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 170 εκατ. ευρώ για τη φετινή χρονιά όσον αφορά στο VDSL, εφόσον, όμως, του επιτραπεί από την ΕΕΤΤ. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι δυσκαμψίες που υπάρχουν από την πλευρά του ρυθμιστή εμποδίζουν τις επενδύσεις και τόνισε ότι η αγορά έχει αλλάξει σημαντικά. Επιπλέον, άφησε αιχμές κατά των εναλλακτικών παρόχων, οι οποίοι ήταν πολύ περισσότεροι στο παρελθόν, αλλά υπήρξαν πολλά θύματα στην πορεία. “Οι εύκολες λύσεις δεν είναι ούτε βιώσιμες ούτε μακροπρόθεσμες” σημείωσε ο κ. Πιπερίδης, προσθέτοντας ότι η κερδοφορία είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξουν νέες επενδύσεις, κάτι που στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο είναι απαραίτητο. Σημείωσε δε ότι “στο πάνελ είμαστε πολλοί”.

Διαφορετική προσέγγιση από τον ΟΤΕ είχαν, φυσικά, οι ανταγωνιστές του με τον Αντώνη Κεραστάρη, διευθύνοντα σύμβουλο της hellas online, να επαναφέρει στο προσκήνιο την πρόταση για λειτουργικό διαχωρισμό του ΟΤΕ. Σύμφωνα με τον κ. Κεραστάρη, είναι απαραίτητος πλέον ο διαχωρισμός των υποδομών από τις υπηρεσίες, ενώ υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις στις τηλεπικοινωνίες που έγιναν το πρώτο τρίμηνο είναι οι χαμηλότερες της δεκαετίας. Επίσης, εκτίμησε ότι η τακτική της ΕΕΤΤ όσον αφορά το VDSL δεν πέτυχε να προωθήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς οι συνδέσεις είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. “Ο ΟΤΕ έχει περίπου 22.000, ενώ όλοι οι υπόλοιποι δεν φθάνουμε τις 10.000” σημείωσε, ενώ όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης, οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν υπενοικιάσει μόλις 122 βρόχους από τον ΟΤΕ για παροχή VDSL συνδέσεων στους πελάτες τους.

Για προβλήματα στη ρύθμιση της αγοράς έκανε λόγο και ο γενικός εμπορικός διευθυντής της Wind Ελλάς, Αντώνης Τζωρτζακάκης. Στην παρέμβαση του επεσήμανε ότι «διαπιστώνουμε ότι η πίεση για επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς έχει ως αποτέλεσμα την ανεπαρκή ρύθμιση της αγοράς. Νιώθουμε ότι βιώνουμε regulatory holidays το τελευταίο διάστημα σε βάρος του επιπέδου του ανταγωνισμού που έχουμε ως τώρα επιτύχει. Εγκυμονεί ο κίνδυνος να επικρατήσουν φαινόμενα μονοπωλιακών πρακτικών και συμπίεσης περιθωρίου κέρδους που θα καταστήσουν τους παρόχους από ανταγωνιστές υποδομών, σε μεταπωλητές του δεσπόζοντα παρόχου. Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί απαιτούν αυξημένη υπευθυνότητα από τον Ρυθμιστή ώστε να μη δούμε εξελίξεις που θα είναι σε βάρος και της αγοράς και του καταναλωτή μακροπρόθεσμα».

Στο δικό του σχόλιο, ο γενικός διευθυντής της Cyta Ελλάς, Χρίστος Λιμνατίτητας επεσήμανε ότι τα περιθώρια κέρδους έχουν μειωθεί σημαντικά και όσο ο ανταγωνισμός είναι στη βάση των τιμολογιακών πολιτικών που ακολουθούν οι πάροχοι, τότε ο αριθμός τους είναι μεγάλος αυτή τη στιγμή.

Στο θέμα της απορρύθμισης της αγοράς αναφέρθηκε ο αρμόδιος για ρυθμιστικά θέματα της Vodafone, Θεμιστοκλής Γιαννακόπουλος. “Δεν νομίζω ότι η αγορά μπορεί να αυτορρυθμιστεί. Είδαμε που κατέληξε η αυτορρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Απορρύθμιση ναι, αλλά υπό προϋποθέσεις» ήταν η θέση του.

Για το ίδιο θέμα, ο γενικός διευθυντής στρατηγικής της Forthnet, Γιάννης Καβακλής, επεσήμανε ότι “δεν θα είναι δυνατή η προσέλκυση νέων επενδυτών και νέων κεφαλαίων αν με πρακτικές απορρύθμισης της αγοράς θέσουμε σε κίνδυνο τις υφιστάμενες επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ των εναλλακτικών παρόχων με την ελπίδα να προχωρήσει σε αμφιβόλου μεγέθους επενδύσεις σε ενδιάμεσες τεχνολογίες VDSL ο κυρίαρχος πάροχος”.

Οπτικές ίνες

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι πως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν έδειξαν να ασχολούνται καθόλου με το θέμα της εθνικής υποδομής οπτικών ινών που συνεχίζει να προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Μάλιστα, στην πρωϊνή ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε ότι ο φάκελος του έργου, που θα είναι σύμπραξη δημοσίου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ολοκληρώνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός ώστε στη συνέχεια να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Professional Services: Πάθος για την τεχνολογία με ολοκληρωμένες επαγγελματικές λύσεις

Giorgos Athanassiadis

Η LG ξεκινά την μαζική παραγωγή OLED TVs το 2014

Kitriniaris

Χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων Ευρώ για την DGTAL

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα