17.9 C
Athens
26/04/2024
Biztech

Συμμαχία Vodafone και Wind για τη Forthnet

Κίνηση που αλλάζει τις υπάρχουσες ισορροπίες στη Forthnet και είναι πολύ πιθανό να επιταχύνει τις εξελίξεις στην εισηγμένη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία αποτελεί η συμφωνία που ανακοίνωσαν η Vodafone Ελλάδος και η Wind Ελλάδος.

Βάσει της συμφωνίας, η οποία υπεγράφη στις 4 Ιουνίου αλλά ανακοινώθηκε χθες (10/6/2014), η Vodafone αποκτά δικαίωμα προαίρεσης (option) για την εξαγορά μετοχών που αντιστοιχούν στο 13,25% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet και ανήκουν αυτή τη στιγμή στη Wind. Υπενθυμίζεται πως η Wind ελέγχει συνολικά το 33% της Forthnet και η Vodafone το 6,5%. Η τελευταία έχει περιθώριο ενός έτους από την υπογραφή της συμφωνίας προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης. Αν το κάνει, τότε το ποσοστό τόσο της Vodafone όσο και της Wind θα διαμορφωθεί στο 19,75%.

Εκ πρώτης όψεως, η κίνηση αποτελεί μία έκπληξη δεδομένου ότι Wind και Vodafone επιδιώκουν και οι δύο την απόκτηση της Forthnet προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους στο σύνολο της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, όπου η συγκέντρωση των “παικτών” θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης. Αντίστοιχο στόχο έχει, άλλωστε, και η προσπάθεια της Vodafone να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της hellas online με την ανακοίνωση της σχετικής συμφωνίας να αναμένεται άμεσα.

Vodafone και Wind είχαν ξεκινήσει συζητήσεις με τους ανθρώπους της ΕΙΤ, όμως οι Άραβες μέχρι τώρα, έχοντας την “άνεση” που τους δίνει το 44% που ελέγχουν, δεν έδειχναν διατεθειμένοι να κλείσουν το θέμα γρήγορα, πιέζοντας κιόλας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό προκειμένου να πουλήσουν το ποσοστό τους. Τώρα, όμως, η κατάσταση αλλάζει καθώς Vodafone και Wind δείχνουν να έχουν κοινή γραμμή και με το 39,5% έχουν πολύ διαφορετικό βάρος στις όποιες συζητήσεις.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, τα σενάρια είναι 3:
• Η ΕΙΤ να πουλήσει το μερίδιο της σε τρίτο “παίκτη” δημιουργώντας νέα δεδομένα.
• Να υπάρξει συμφωνία της ΕΙΤ με τις Vodafone και Wind και οι δύο τελευταίες να αποκτήσουν τον έλεγχο της Forthnet.
• Οι Άραβες να συνεχίσουν να κωλυσιεργούν. Σε αυτή την περίπτωση, Vodafone και Wind αναμένεται να έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους “μικρούς” μετόχους ώστε να επιδιώξουν να αποκτήσουν με αυτό τον τρόπο τον έλεγχο της Forthnet.

Τα στελέχη των δύο εταιρειών αποφεύγουν να κάνουν λόγο για “κοινή γραμμή” και συνεργασία. Αλλά αναφέρουν ότι “οι δύο εταιρείες διερευνούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην ελληνική αγορά της σταθερής τηλεφωνίας”, καθώς είναι προφανές ότι οδηγούμαστε προς ένα νέο τοπίο στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

Μάλιστα, αρκετοί παρατηρητές του κλάδου περιμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Forthnet, αν και ακόμη η β’ φάση του πλάνου που έχουν Vodafone και Wind δεν δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως οδηγούμαστε προς ένα “συνεργατικό” μοντέλο. Δηλαδή, στη δημιουργία ενός παρόχου υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και Internet με δυνατότητα να επενδύσει σε δίκτυα επόμενης γενιάς, ο οποίος θα μπορούσε να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τον ΟΤΕ. Σε αυτή την περίπτωση, μάλιστα, ο συγκεκριμένος πάροχος θα μπορούσε να παρέχει υπηρεσίες χονδρικής στη Vodafone και στη Wind προκειμένου να προωθούν τα triple play πακέτα τους. Απλώς, σε αυτό το σενάριο δεν είναι ξεκάθαρο τι μέλλει γενέσθαι με τη Nova.
Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη. 

Σχετικά άρθρα

Η Xerox Hellas παρουσιάζει το μέλλον του εργασιακού χώρου

Τα εύσημα από την Dell στους συνεργάτες

Kitriniaris

Tα δίκτυα κινητής δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των χρηστών

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα