20.7 C
Athens
19/04/2024
Biztech

Smartphones: τέλος στην αλματώδη ανάπτυξη

Όταν το 2007, η Apple κυκλοφόρησε το iPhone, μια νέα σελίδα ξεκίνησε στο mobile computing. Το τηλέφωνο της Apple με το “οικοσύστημα” των apps που το περίβαλε δημιούργησε μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε το Internet στο δρόμο (μην ξεχνάμε ότι τα apps, ήταν και είναι ένας τρόπος να αξιοποιήσουμε την πληροφορία που υπάρχει στο Internet με έναν απλό και εύχρηστο τρόπο).

 

Τη φρενίτιδα αυτή ακολούθησαν κι άλλοι κατασκευαστές, με την τεράστια έκρηξη που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια, η οποία συμπαρέσυρε διάφορους τομείς του κλάδου, όπως οι κατασκευαστές ημιαγωγών, αισθητήρων, οθονών, ενώ και οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας αύξησαν τις ταχύτητές τους και εξέλιξαν την τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων.

Έτσι, τα αρχικά μικρά smartphones με τις οθόνες αφής των 3,5 ιντσών έγιναν τα τεράστια phablets των 5,5 και 6 ιντσών που ξέρουμε σήμερα, με RAM και επεξεργαστική ισχύ ανώτερη ακόμα κι από κάποια desktop μηχανήματα.

 

Που θα πάει όμως όλο αυτό; Πότε θα τελειώσει η φρενίτιδα; Από ότι φαίνεται σύντομα, όπως αναφέρει πρόσφατη έκθεση της IDC, η οποία επισημαίνει ότι η ανάπτυξη στον χώρο των smartphones θα παρουσιάσει άνοδο μόλις 1,9% για το 2016 με 1,46 δισεκατομμύρια τεμάχια. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2015 είχαμε άνοδο της αγοράς σε σχέση με το 2014 σε ποσοστό 10,6%.

 

Πλέον, η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι καταναλωτές δεν αλλάζουν το κινητό τους, διότι δεν υπάρχει κάτι πραγματικά καινοτομικό για να αγοράσουν, μένοντας ευχαριστημένοι για περισσότερο διάστημα με την υφιστάμενη συσκευή τους από ότι στο παρελθόν. Την ίδια στιγμή οι κατασκευαστές προσπαθούν να τους πείσουν να αναβαθμίζουν πιο νωρίς και πιο συχνά. Η Apple, έχει ανακοινώσει ένα συνδρομητικό μοντέλο αναβαθμίσεων, κάτι σαν και αυτό που κάποιοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν ξεκινήσει ήδη. Με μια συνδρομή $ 36,58 το μήνα, ο κάτοχος του iPhone, μπορεί να το αναβαθμίζει κάθε χρόνο, έχοντας στα χέρια του, πάντα την τελευταία συσκευή.

 

Το μέλλον φαντάζει ακόμα χειρότερο. Σε ανεπτυγμένες περιοχές που περιλαμβάνουν ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία και Δυτική Ευρώπη, η IDC προβλέπει ότι η αγορά θα συνεχίσει την κάθοδο. Αντίθετα η ανάπτυξη (σε αργούς ρυθμούς) θα έρθει από τον υπόλοιπο πλανήτη, εκείνες τις περιοχές που ονομάζουμε αναπτυσσόμενες.

 

 

Μερίδιο αγοράς smartphones ανά γεωγραφική περιοχή. Πρόβλεψη 2016 έως 2020. Πηγή: IDC.

 

 

Η ανάπτυξη θα έρθει από το VR

 

Παρόλες τις δυσοίωνες προβλέψεις, η IDC διαβλέπει ένα φως στο τούνελ. Χάρη στην ανάπτυξη του VR που προωθούν διάφορες εταιρείες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Samsung Gear VR ή την πλατφόρμα Google Daydream, οι οποίες απαιτούν τη συνδρομή ενός smartphone για να λειτουργήσουν (σε αντίθεση από τα Oculus Rift, PlayStation VR, HTC Vibe που περιλαμβάνουν ενσωματωμένη οθόνη), η IDC προβλέπει ότι το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση για συσκευές με μεγαλύτερη οθόνη και τεχνικά χαρακτηριστικά, ωθώντας τους καταναλωτές σε νέα αναβάθμιση των συσκευών τους.

 

Εν μέσω όλων των παραπάνω δυσάρεστων προβλέψεων για τη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας στο σύνολό της, το 2017 είναι η επέτειος των 10 χρόνων του iPhone. Ελπίζουμε, η Apple να κάνει κάποια σημαντική κίνηση για να ταρακουνήσει τα στάσιμα νερά της αγοράς και να ξαναδώσει ώθηση ανάπτυξης στο χώρο.

 

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι σε ότι αφορά τα λειτουργικά συστήματα δεν βλέπουμε μεγάλες εκπλήξεις. Το Android παραμένει στην κορυφή με 85,3% μερίδιο αγοράς. Η πιο δυσάρεστη πρόβλεψη για το 2016 έχει να κάνει με τα Windows, τα οποία θα πέσουν κατά 75% με μερίδιο αγοράς στο χώρο των smartphones της τάξης του μόλις 0,5%.

Σχετικά άρθρα

Superbrand η Lenovo για το 2016

Active – Dell EMC: Η νέα εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού

Giorgos Athanassiadis

Μονοψήφια η πτώση το 2012 στην πληροφορική

dmallas

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα