24.6 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Smart Home: Η αγορά του μέλλοντος, “χτίζεται” στο παρόν!

 

Πολλά ακούμε στις μέρες μας για “Smart Home”, “eHome” ή “Smart Living” και γενικά για αυτό που αποκαλούμε “Έξυπνο Σπίτι”. Πρόκειται για ένα trend που διαθέτει μεγάλη δυναμική και αυτό αποδεικνύεται με δύο τρόπους: Αφενός από την ανάπτυξη της αγοράς που αναμένεται να αγγίξει τα 150 δις δολάρια σε αξία ως το 2020 και, αφετέρου, από το γεγονός πως εταιρείες-κολοσσοί (Google, Samsung, Amazon, Bosch ανάμεσα σε άλλους) επενδύουν σημαντικά ποσά, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες που υπόσχονται απρόσκοπτη διασύνδεση και ενσωμάτωση του φυσικού με τον ψηφιακό κόσμο στα σπίτια μας (αλλά και στα αυτοκίνητά μας). Πρόκειται επομένως για μια πολύ υποσχόμενη αγορά που θα προσφέρει στο δίκτυο των συνεργατών ένα πεδίο δράσης με πολλές προοπτικές, σημαντικές δυνατότητες after sales, αλλά και υποστήριξης των αναγκών των πελατών με υπηρεσίες και προϊόντα. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα τι ακριβώς είναι το Smart Home, ποιες υπηρεσίες περιλαμβάνει και ποια είναι η κατάσταση της αγοράς του.

 

 

Το Smart Home είναι σίγουρα… έξυπνο. Πώς θα μπορούσε εξάλλου να μην είναι, όταν διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό από συνδεδεμένες ηλεκτρονικές συσκευές και οικιακό εξοπλισμό που ελέγχεται και προγραμματίζεται για να επιτελεί συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να βοηθήσει τους διαβιούντες σε αυτό να εξοικονομήσουν χρήματα, χρόνο, ενέργεια και ανθρώπινο δυναμικό. Το σύστημα που λειτουργεί στο παρασκήνιο και είναι υπεύθυνο για όλες αυτές τις ενέργειες αποκαλείται home automation και βρίσκεται ήδη σε χρήση ήδη εδώ και δεκαετίες (στη βασική του μορφή) σε αρκετά σύγχρονα σπίτια. Κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό ενός φούρνου μικροκυμάτων για συγκεκριμένο χρόνο και θερμοκρασία ή το αυτοματοποιημένο άνοιγμα της πόρτας του γκαράζ με ένα remote control.

 

Βέβαια, τα συστήματα οικιακού αυτοματισμού της εποχής μας είναι πολύ πιο εξελιγμένα. Επιτρέπουν την ενσωμάτωση μιας ποικιλίας έξυπνων συσκευών και τον έλεγχό τους από ένα κεντρικό panel, ενώ προσφέρεται συνήθως και απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω του Internet. Μπορούμε να αναζητήσουμε την απαρχή της τεχνολογίας αυτή στο Internet of Things: Ένα τεράστιο δίκτυο έξυπνων αντικειμένων που συνεργάζονται προκειμένου να συλλέξουν και να αναλύσουν δεδομένα, εκτελώντας αυτόνομα στη συνέχεια συγκεκριμένες ενέργειες. Η τεχνολογία που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών συσκευών ονομάζεται machine-to-machine communication (M2M).

 

Ένα πρώιμο παράδειγμα αυτής είναι το σύστημα συναγερμού που χρησιμοποιεί αισθητήρες για την ανίχνευση κίνησης στο σπίτι και την παραβίαση πορτών ή παραθύρων. Αυτό που θα κάνει το Smart Home είναι να ενσωματώσει το σύστημα συναγερμού σε ένα πολύ πιο περίπλοκο υπερ-σύστημα, στο οποίο εκτελούνται παράλληλα και άλλες ενέργειες, όπως το μπλοκάρισμα της εξόδου ή η παροχή πρόσβασης στο βίντεο παρακολούθησης μέσω Internet. Επιπρόσθετα, το Smart Home μπορεί να προγραμματιστεί για την ενεργοποίηση φωτισμού, τηλεόρασης, ραδιοφώνου, ώστε να αποτραπούν οι διαρρήξεις. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να ενσωματώσουν στο σύστημα alarms για μονοξείδιο του άνθρακα ή διαρροή νερού, ανίχνευση φωτιάς κ.ο.κ.

 

Υπάρχουν βέβαια και άλλα features στο Smart Home που είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν άνεση και όχι μόνο ασφάλεια. Το σύστημα εικόνας και ήχου μέσω ηχείων και οθονών σε όλο το σπίτι μπορεί να ελεγχθεί μέσω μιας κεντρικής μονάδας, όπως είναι το smartphone ή ένα tablet PC. Ο χρήστης τους μπορεί να προγραμματίσει το σύστημα για να παίζει μουσική ή να ενεργοποιείται η τηλεόραση όποτε μπαίνει στο σπίτι, ή ακόμα και σε προκαθορισμένες ώρες της ημέρας. Το ίδιο ισχύει και με τη μουσική επένδυση του χώρου. Επιπλέον, είναι δυνατόν να ενσωματωθούν συστήματα θέρμανσης, εξαερισμού και άρδευσης, αλλά και ένας αριθμός από οικιακές συσκευές: Από έξυπνα ψυγεία, ως ταΐστρες ζώων και έξυπνες ηλεκτρικές σκούπες.

 

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τις νέου τύπου κάμερες παρακολούθησης (surveillance cloud cams), χάρη στις οποίες ο χρήστης έχει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου του ιδιωτικού του χώρου, αλλά και των οικείων προσώπων του ανά πάσα στιγμή, από οπουδήποτε.

Η αγορά του οικιακού αυτοματισμού έχει αναπτυχθεί σημαντικά τα πρόσφατα χρόνια και επεκτείνεται σε όλους τους τύπους των κατοικιών, αλλά και στη βιομηχανία αυτοκινήτου. Εκτός από τα έξυπνα σπίτια, έχουμε και τα έξυπνα αυτοκίνητα και γραφεία, και σταδιακά τις λεγόμενες έξυπνες πόλεις (Smart Cities).

 

Η βιομηχανία του μέλλοντος και οι προκλήσεις

 

Η τεχνολογία του Smart Home μετακινείται σταδιακά από τα εργαστήρια και τις εκθέσεις στα καταστήματα λιανικής. Τα έξυπνα ψυγεία που θα μπορούν να παραγγείλουν τρόφιμα και θα μπορούμε να ελέγξουμε μέσω apps δεν αποτελούν εύρημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά πραγματικά προϊόντα. Δεν είναι τυχαίο που τεράστιου μεγέθους εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Google, Samsung, Amazon, Bosch και άλλων, επενδύουν εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που θα κάνουν πράξη το Smart Home. Η αγορά αυτή ουσιαστικά οδηγείται από την αυξημένη ανάγκη για ευκολία, εξοικονόμηση ενέργειας και τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα, καθώς και τη βασική απαίτηση για ασφάλεια.

 

Δεν είναι τυχαίο που τεράστιου μεγέθους εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Google, Samsung, Amazon, Bosch και άλλων, επενδύουν εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που θα κάνουν πράξη το Smart Home.

 

Από την άλλη, αν και πολλοί καταναλωτές έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία να επενδύσουν σε συστήματα οικιακού αυτοματισμού, η καταναλωτική ζήτηση απέχει ακόμα από το να γίνει mainstream. Οι υψηλές τιμές και η μακρά περίοδος αντικατάστασης οικιακών συσκευών είναι ανάμεσα στους βασικούς λόγους που προκαλούν τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη. Ένα ακόμα εμπόδιο είναι ο τεχνολογικός κατακερματισμός εντός του ίδιου του οικοσυστήματος του Smart Home. Επί του παρόντος, πολλοί κατασκευαστές επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά πρότυπα και δίκτυα για τα προϊόντα τους, καθιστώντας δυσχερές για τους καταναλωτές να εγκαταστήσουν, να ελέγξουν και να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά διαφορετικές συσκευές από διαφορετικές εταιρείες. Οι κατασκευαστές θα πρέπει –ιδεατά- να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ένα ενοποιημένο εργοστασιακό πρότυπο, προκειμένου να πειστούν ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές να επενδύσουν σε αυτή την αγορά.

 

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που πρέπει να έχει υπόψη του το κανάλι είναι εκείνος της ασφάλειας. Η αύξηση του cybercrime και των κλοπών ταυτότητας μέσα στα προηγούμενα χρόνια έχει κάνει τους καταναλωτές να ανησυχούν σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα τους. Μεγάλο ποσοστό φοβάται πως οι κυβερνο-εγκληματίες θα χακάρουν τα έξυπνα σπίτια τους και θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα τους εναντίον τους.

 

Από μόνη της η εγκατάσταση ενός παραδοσιακού συστήματος ασφάλειας δεν είναι αρκετή. Προκύπτει η ανάγκη νέων τεχνολογιών ασφαλείας, οι οποίες έχουν ειδικά αναπτυχθεί για έξυπνα οικιακά gadgets και συστήματα. Όλες οι συνδεδεμένες συσκευές θα πρέπει να συνοδεύονται από ισχυρή προστασία απορρήτου και δυνατότητες remote updating, υπό την άμεση ευθύνη του κατασκευαστή. Από την άλλη, οι καταναλωτές θα πρέπει να εκπαιδευτούν σχετικά με τις πιθανές απειλές ασφαλείας που πιθανώς να προκύψουν και ταυτόχρονα να είναι συνεπείς και προσεκτικοί όταν πρόκειται να ακολουθήσουν τις οδηγίες που προβλέπει ο πάροχος.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Intel, οι καταναλωτές δεν αισθάνονται ενθουσιασμό σχετικά με τις υπάρχουσες μεθόδους ασφαλείας για τα Smart Homes και τις IoT συσκευές: 4 στους 10 θεωρούν τα passwords ως βασική πηγή άγχους, ενώ το 75% ανησυχεί σχετικά με τον αριθμό των passwords που απαιτούνται για τη διαχείριση των σπιτιών τους. Μέχρι στιγμής, η βιομετρική έχει επιτύχει τα υψηλότερα ποσοστά ως εναλλακτικό μέσο ταυτοποίησης και ασφάλειας. Το 54% επέλεξε τα αποτυπώματα, το 46% επέλεξε την αναγνώριση φωνής και το 42% το σκανάρισμα των ματιών.

 

Τα πρωτόκολλα του home automation: Μια σύνοψη
Παραθέτουμε κάποιες από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες οικιακού αυτοματισμού της αγοράς. Η λογική εδώ δεν είναι “Ποια είναι η καλύτερη;”, αλλά περισσότερο προσφέρει στους συνεργάτες μια γενικότερη εικόνα των τεχνολογικών εξελίξεων.

 

UPB

Το Universal Powerline Bus είναι μια ασύρματη τεχνολογία, με στόχο της την αντικατάσταση του Χ10, προσφέροντας μεγαλύτερη αξιοπιστία. Χρησιμοποιεί το υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού, κάτι που σημαίνει μικρότερο κόστος, προκειμένου να αποστείλει σήματα που ελέγχουν τις συσκευές εντός και εκτός οικίας. Αν και το UPB είναι αξιόπιστο σύστημα, είναι δύσκολο να συνδυαστεί με τις νεότερες ασύρματες τεχνολογίες όπως το Wi-Fi, τα smartphones κ.ο.κ. Από την άλλη, προσφέρει χαμηλό bandwidth, με συνέπεια στις επιδόσεις, ενώ δεν διαθέτει κρυπτογράφηση, οπότε δεν είναι τόσο ασφαλές όπως το wireless. Τέλος, είναι αρκετά περίπλοκο στην εγκατάστασή του.

 

Insteon

Εισήχθη το 2005 και βασίζεται τόσο στο ηλεκτρικό δίκτυο όσο και στο ασύρματο για την επικοινωνία των συσκευών. Η τεχνολογία αυτή υποστηρίζει καινοτομίες οικιακού αυτοματισμού, οπότε δεν απαιτείται ιδιαίτερη τεχνογνωσία για την εγκατάσταση συσκευών στο δίκτυο. Ήδη υπάρχουν περί τις 200 διαφορετικές Insteon-enabled συσκευές οικιακού αυτοματισμού στην αγορά, οι οποίες ξεκινούν να επικοινωνούν με το οικιακό δίκτυο άμεσα με την ενεργοποίησή τους. Το δίκτυο του Insteon δεν έχει πρακτικό όριο στο μέγεθός του, οπότε μπορούν να συνδεθούν ακόμα και 400 συσκευές σε αυτό.

 

Z-Wave

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα πρωτόκολλα και τρέχει στη συχνότητα 908.42MHz, το οποίο συνεπάγεται πως δεν επηρεάζεται από παρεμβολές άλλων συσκευών και “κυκλοφοριακή συμφόρηση”. Σημαντικό πλεονέκτημα του Z-Wave είναι η διαλειτουργικότητά του: Όλες οι Z-Wave συσκευές συνομιλούν με συσκευές του τύπου αυτού, ανεξάρτητα της έκδοσης ή του brand. Επιπλέον, η διαλειτουργικότητα αυτή έχει προς τα πίσω και εμπρός συμβατότητα στο οικοσύστημα του Z-Wave. Αυτό σημαίνει πως τα προϊόντα Z-Wave που κυκλοφορούν εδώ και μια δεκαετία θα είναι συμβατά με εκείνα του μέλλοντος. Επί του παρόντος υπάρχουν πάνω από 1.200 Z-Wave συσκευές στην αγορά, οι οποίες είναι εύκολες στην εγκατάστασή τους.

 

ZigBee

Οι ομοιότητες μεταξύ του ZigBee και του Z-Wave είναι πολλές: Το ZigBee είναι ένα αποκλειστικά ασύρματο πρωτόκολλο οικιακού αυτοματισμού. Το μειονέκτημά του είναι η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ των ZigBee συσκευών, οι οποίες συχνά είναι ασύμβατες μεταξύ διαφορετικών κατασκευαστών. Από την άλλη, το ZigBee είναι οικονομική, χαμηλής κατανάλωσης επιλογή. Τρέχει στο 802.15.4 πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας και προσφέρει εξαιρετική εμβέλεια και ταχύτατη επικοινωνία μεταξύ των ZigBee συσκευών.

 

Bluetooth

Βρίσκεται στην “καρδιά” εκατοντάδων προϊόντων, από τους λαμπτήρες φωτός, στα speaker docks και στις κλειδαριές. Προσφέρει υψηλότερο bandwidth δεδομένων από τα ZigBee και Z-Wave και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από το Wi-Fi. Από την άλλη, έχει περιορισμένη εμβέλεια για αισθητήρες που απαιτούν συνεχή σύνδεση. Παρ’ όλα αυτά, η νεότερη έκδοσή του (Bluetooth Low Energy ή BLE) θα προσφέρει εκτεταμένη εμβέλεια, και αφού δεν έχει ανάγκη την παρουσία ενός κεντρικού hub, θα είναι σαφώς πιο εύχρηστη λύση. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το μερίδιο αγοράς για τις έξυπνες εφαρμογές όπως ο φωτισμός, η ασφάλεια και η διαχείριση ενέργειας που βασίζονται στο Bluetooth πρόκειται να αυξηθεί με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη ασύρματη τεχνολογία μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

 

Thread

Νέο ασύρματο πρωτόκολλο για έξυπνες οικιακές συσκευές. Το Thread Group σχηματίστηκε τον Ιούλιο του 2014 από 7 ιδρυτικά μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Nest Labs της Google και της Samsung Electronics. Περισσότερες από 250 συσκευές μπορούν να συνδεθούν σε ένα δίκτυο Thread και εξαιτίας του ότι η πλειονότητα των συσκευών που συνδέονται στο δίκτυο λειτουργούν με μπαταρίες, είναι ολιγοδάπανο από πλευράς ενέργειας. Το Thread χρησιμοποιεί την ίδια συχνότητα και radio chips με το ZigBee και είναι οικονομικό και ασφαλές. Ήδη τα Nest Learning Thermostat και Nest Protect χρησιμοποιούν μια έκδοση του Thread, ενώ ακόμα περισσότερα προϊόντα θα εμφανιστούν στην αγορά μέσα στο έτος.

 

Apple HomeKit

Αν και δεν πρόκειται για πρωτόκολλο επικοινωνίας, θα πρέπει να αναφερθεί εξαιτίας της δημοσιότητας που έχει προσελκύσει. Πρόκειται κατά βάση για ένα software framework, το οποίο επιτρέπει στους developers να κυκλοφορήσουν Smart Home συσκευές που θα συνδέονται απευθείας στο iPhone και στο iPad τους και θα ελέγχονται μέσω εξειδικευμένου app. Στην πράξη το HomeKit πρόκειται να είναι ένας “αγωγός ασύρματων τεχνολογιών. Είναι ήδη γνωστό πως οι εγκεκριμένες για το HomeKit συσκευές θα χρησιμοποιούν Wi-Fi και Bluetooth ως βασικό interface, αλλά θα εμφανιστεί και μια Z-Wave/Zig-Bee γέφυρα βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν. Επιπλέον, η Apple έχει εγκρίνει μια γέφυρα Insteon-HomeKit. Πολλοί κατασκευαστές δουλεύουν εντατικά για να ενσωματώσουν το HomeKit στα προϊόντα τους και πρόκειται για μια τεχνολογία που αξίζει να παρακολουθούμε.

 

 

Το παρόν και το μέλλον της αγοράς

 

Η αγορά του Smart Home αναμένεται να αυξηθεί από τα 25,38 δις δολάρια το 2015 στα 56,18 δις δολάρια ως το 2020, με ετήσιο ποσοστό αύξησης της τάξης του 17,2% μεταξύ 2015 και 2020. Η αγορά του Ambient Assisted Living (περιβάλλον υποβοηθούμενης διαβίωσης για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες) αναμένεται να αυξηθεί από τα 1,20 δις δολάρια το 2015, στα 3,96 δις ως το 2020.

 

Τα προϊόντα υποβοηθούμενης διαβίωσης, συγκεκριμένα, θα πρέπει συνεχώς να ελέγχονται, δημιουργώντας την ανάγκη για υπηρεσίες όπως οι συσκευές επικοινωνίας τηλε-ιατρικής ή ακόμα και προϊόντα επανόρθωσης για προβλήματα στην όραση και στην ακοή. Πρόκειται για έναν τομέα που ενδιαφέρει τους συνεργάτες, καθώς αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Η Βόρεια Αμερική αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο και να ηγηθεί στην αγορά του Smart Home και του Ambient Assisting Living μεταξύ του 2015 και του 2020. Καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης της αγοράς του Smart Home είναι η ζήτηση ενεργειακής διαχείρισης σε συνδυασμό με την αυξημένη ανάγκη για οικολογικά σπίτια. Επίσης, η Ευρωπαϊκή και η Ασιατική αγορά αναμένεται να γνωρίσουν σημαντικό ποσοστό ανάπτυξης στο διάστημα αυτό.

 

Το 2017 ουσιαστικά θα συνεχίσει το momentum που έχει ήδη δημιουργηθεί στην αγορά του Smart Home, προσφέροντας μεγαλύτερη καινοτομία, υιοθέτηση τεχνολογιών και δυναμικότερο ανταγωνισμό από ποτέ.

 

Πολλοί από τους μεγάλους παίκτες που συναγωνίζονται στην αγορά αυτή έχουν προχωρήσει σε σημαντικές κινήσεις μέσα στο χρόνο που πέρασε. Για παράδειγμα, η Apple παρουσίασε μια βελτιωμένη έκδοση του HomeKit. Η Nest ανανέωσε πλήρως τη γραμμή παραγωγής της, η Samsung παρουσίασε το νέο SmartThings hub και η Amazon έφερε το Echo στη μαζική αγορά. Μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι όπως οι Comcast και AT&T, εξάλλου, συνεχίζουν να επενδύουν σημαντικά στις πλατφόρμες τους, καταδεικνύοντας τη δυναμική τής υπό εξέταση αγοράς.

 

Στη συνέχεια, παραθέτουμε κάποιες από τις σημαντικότερες προβλέψεις για τους παράγοντες που θα καθοδηγήσουν την αγορά του Smart Market μέσα στο 2016, τους οποίους πρέπει να λάβει υπόψη του το κανάλι συνεργατών:

 

  1. Voice activation ως προτιμώμενο interface

Μετά από χρόνια καινοτομιών, οι φωνητικά ενεργοποιούμενες υπηρεσίες αναπτύχθηκαν σημαντικά μέσα στο 2015. Το Amazon Echo και η νέα Siri-powered Apple TV προσέφεραν εξοικείωση με την τεχνολογία αυτή. Οι εξελίξεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για τη χρήση των ψηφιακών βοηθών στα Smart Homes, ως συμπλήρωμα στις δυνατότητες απομακρυσμένου ελέγχου μέσω apps. Ακριβώς όπως η οθόνη αφής ήταν κρίσιμη για τη μαζική υιοθέτηση των smartphones, ο φωνητικός έλεγχος θα βοηθήσει τα Smart Homes να γίνουν mainstream.

 

  1. Η Real Intelligence στο Smart Home

Με τον όρο Real Intelligence εννοούμε την ουσιαστική κατανόηση των προτύπων συμπεριφοράς, με στόχο τη βελτίωση της διαβίωσης εντός της οικίας. Για παράδειγμα, η Real Intelligence αναγνωρίζει πότε ο ιδιοκτήτης έφυγε από το χώρο και αυτόματα ασφαλίζει το σπίτι. Η νοημοσύνη αυτή αναγνωρίζει τις ανάγκες και βελτιώνει τη συνολική εμπειρία, χωρίς ο κάτοχος να ασχολείται.

 

  1. Full-service πάροχοι ή DIY;

Η εγκατάσταση και συντήρηση προϊόντων Smart Home παραμένει μια σύνθετη διαδικασία. Επί του παρόντος, υπάρχει μια σημαντική μερίδα καταναλωτών που προτιμά τις Do It Yourself λύσεις. Καθώς όμως η αγορά ωριμάζει, οι περισσότεροι καταναλωτές θα επιλέξουν τις υπηρεσίες των full-service παρόχων. Από την άλλη πλευρά, οι πάροχοι αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν τους περιορισμούς στο customization και στην ευελιξία των ποικίλων προϊόντων στην αγορά. Οι καταναλωτές εκτιμούν τις επιλογές, ειδικότερα σε έναν ιδιωτικό χώρο όπως το σπίτι τους. Οι… έξυπνες εταιρείες θα ανταποκριθούν στην ανάγκη αυτή.

 

  1. Νέες συνεργασίες θα προκύψουν

Αν και βρισκόμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο, οι πάροχοι τεστάρουν μια ευρεία ποικιλία επιχειρηματικών μοντέλων για να καθορίσουν τι ταιριάζει περισσότερο στους δυνητικούς πελάτες. Αυτό σημαίνει πως θα προκύψουν σταδιακά νέοι τύποι συνεργασιών ως παράγωγο των πειραματισμών αυτών. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τα αποτελέσματά τους.

 

  1. Νέες χρηστικές κατηγορίες

Σε πρώτο στάδιο, τα Smart Homes κέρδισαν το κοινό χάρη στη διαχείριση ασφάλειας και ενέργειας – δύο βασικές χρηστικές κατηγορίες. Μέσα στο τρέχον έτος θα δούμε και κάποιες νεότερες που θα προσελκύσουν ακόμα περισσότερους πελάτες στο να επενδύσουν σε ένα Smart Home. Σε αυτές περιλαμβάνονται περιπτώσεις φροντίδας ηλικιωμένων, παρακολούθησης υγείας και ασφάλειας κατοικίδιων, επικοινωνίας με παιδιά και εφήβους ή και απομακρυσμένη διαχείριση θεμάτων ενοικίασης.

 

Το ερχόμενο έτος ουσιαστικά θα συνεχίσει το momentum που έχει ήδη δημιουργηθεί, προσφέροντας μεγαλύτερη καινοτομία, υιοθέτηση τεχνολογιών και μεγαλύτερο ανταγωνισμό από ποτέ. Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα το πού ακριβώς θα στραφεί η αγορά, το συμπέρασμα είναι ένα για όσους σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο αυτόν: Το 2016-2017 θα είναι ακόμα πιο καθοριστικό για την αγορά του Smart Home.

 


 

 

Άρθρο του Πέτρου Κοντζινού

Το έξυπνο σπίτι της Devolo

Σε αυτό που ονομάζουμε «έξυπνο σπίτι», όλος ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι πλήρως ενσωματωμένος και κεντρικά ελεγχόμενος, είτε μεμονωμένα είτε επιθυμητά ανά περίπτωση. Όλες οι συσκευές, από τα φώτα, μέχρι τα συστήματα ασφαλείας, αλλά και οι οικιακές συσκευές, είναι δικτυωμένες και επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τους κατοίκους του σπιτιού, είτε τοπικά είτε απομακρυσμένα.

 

Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται για τις διάφορες συνδέσεις και επικοινωνίες είναι ασύρματες ή συστήματος διαύλου. Πιο διαδεδομένο σύστημα επικοινωνίας δεν είναι άλλο από το Wi-Fi, το οποίο πάλι διαχωρίζεται σε πρότυπα και συχνότητες όπως για παράδειγμα τα WiFi 2,4GHz, ZigBee 2,4GHz, Z-Wave 800MHz κ.λπ. Το επικρατέστερο πρότυπο και αυτό που οι περισσότεροι κατασκευαστές ακολουθούν είναι το Z-Wave, το οποίο όπως προαναφέραμε είναι ασύρματο και λειτουργεί στα 800 MHz. Με βάση τα προαναφερόμενα πρωτόκολλα, όλες οι δικτυωμένες και «έξυπνες» συσκευές είναι έτοιμες να «μιλήσουν» μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας δεδομένα, αλλά δίνοντάς μας τη δυνατότητα να λάβουμε χρήσιμα δεδομένα (όπως το status τους, για παράδειγμα) σε πραγματικό χρόνο ή όχι, αλλά και να τις ελέγξουμε.

Ωστόσο, ο καταναλωτής δεν πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα για θέματα συμβατότητας. Τα διάφορα προβλήματα έχουν λυθεί και στο τέλος όλες οι συσκευές «μιλάνε την ίδια γλώσσα», διότι όλα καταλήγουν σε ένα πράγμα: Το Internet. Στο «έξυπνο σπίτι» λοιπόν, το Internet of Things βρίσκει την καλύτερη εφαρμογή του.

 

Έτοιμα kit για να ξεκινήσετε

Η devolo προσφέρει έτοιμες λύσεις, με τις οποίες ο καταναλωτής μπορεί να ξεκινήσει την πρώτη του γνωριμία με το smart home. Το Starter Kit αποτελείται από την κεντρική μονάδα, η οποία φροντίζει για την απρόσκοπτη επικοινωνία όλων των έξυπνων συσκευών του σπιτιού, μια έξυπνη πρίζα η οποία παρακολουθεί και ελέγχει τη συσκευή που έχουμε συνδέσει και μια μαγνητική παγίδα που μπορεί να τοποθετηθεί σε πόρτα ή παράθυρο. Όλα αυτά ελέγχονται από το smartphone μας, μέσω του ειδικού app.

Ο πιο έμπειρος χρήστης μπορεί να αγοράσει ξεχωριστά την κεντρική συσκευή και να εξοπλίσει το σπίτι του ανάλογα με τις ανάγκες του προσθέτοντας έξυπνες πρίζες, αισθητήρες κίνησης, διακόπτες φώτων, κ.λπ.

 

IP κάμερες και παρακολούθηση χώρου

Η παρακολούθηση χώρου, χωρίζεται σε δυο σκέλη: Το ένα σκέλος που οι περισσότεροι αναζητούν είναι η ζωντανή εικόνα από το χώρο στον οποίο έχει εγκατασταθεί η κάμερα. Αυτός ο τομέας θα μπορούσαμε να πούμε ότι «ακουμπά» στο χώρο του security.

Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με την αναζήτηση πολλαπλών δεδομένων από ένα σημείο ταυτόχρονα. Τα δεδομένα αυτά μπορεί να είναι είτε ζωντανή εικόνα από τις κάμερες, είτε στοιχεία θερμοκρασίας, υγρασίας, κατάστασης ηλεκτρικών συσκευών, φωτισμού από τους αισθητήρες και adaptors που έχουν εγκατασταθεί.

Όλα τα παραπάνω συντελούν σε αυτό που ονομάζουμε Smart Home.

 

Έξυπνες πρίζες/αισθητήρες/συσκευές

Οι έξυπνες πρίζες της devolo αποτελούν την πρώτη επαφή του καταναλωτή με το έξυπνο σπίτι. Οι πρίζες αυτές όχι μόνο μας δίνουν τη δυνατότητα ελέγχου και παρακολούθησης των ηλεκτρικών συσκευών (συμπεριλαμβανομένου και του φωτισμού) που έχουμε συνδέσει, αλλά μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε την κατανάλωση της ενέργειας, να δημιουργούμε σενάρια λειτουργίας, αλλά και να συνδυάζουμε τη χρήση τους με άλλες έξυπνες συσκευές, όπως για παράδειγμα έναν αισθητήρα κίνησης.

Οι έξυπνοι αισθητήρες της devolo, είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται όχι μόνο την κίνηση αλλά και ποιος την προκάλεσε: Άνθρωπος, αντικείμενο ή κάποιο κατοικίδιο; Επιπροσθέτως, ανάλογα με τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει, μπορεί ο αισθητήρας να δίνει εντολή να ανάψει ένα φως εάν αντιλαμβάνεται κίνηση, ή εάν νυχτώνει. Επομένως, οι έξυπνοι αισθητήρες της devolo διαθέτουν και αισθητήρα κίνησης αλλά και φωτισμού.

 

Κόστος εγκατάστασης

Οι συσκευές Smart Home της devolo εγκαθίστανται πανεύκολα από όλους. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις και αποτελούν τον ορισμό του plug and play: τις συνδέουμε και λειτουργούν αμέσως. Επίσης, μέσω του σχετικού app για το smartphone μας, μπορούμε να τις ρυθμίσουμε και να τις συνδυάσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας εύκολα και γρήγορα.

 

Χάρη στη devolo, το έξυπνο σπίτι, το οποίο σε πρώτο άκουσμα φαντάζει μια δύσκολη, πολύπλοκη και μόνο για ειδικούς έννοια, έρχεται ακόμα πιο κοντά σε όλους τους καταναλωτές.

 


 

Άρθρο εκ μέρους της D-Link

Οι λύσεις της D-Link εξασφαλίζουν «εξυπνότερα» σπίτια

Τα «έξυπνα σπίτια» αποτελούν μία πραγματικότητα που έχει ξεκινήσει να γίνεται αντιληπτή και στην Ελλάδα, γι’ αυτό οι καινοτόμες τεχνολογίες της D-Link δηλώνουν ηχηρά το “παρών” στην ελληνική αγορά, προκειμένου να κάνουν αυτή την πραγματικότητα διαθέσιμη στο μέσο Έλληνα, τόσο από οικονομική άποψη, αλλά και σε ό,τι αφορά τις τεχνικές τους δυνατότητες.

 

Η αρχή έγινε το 2012, όταν η D-Link σχεδίασε και διέθεσε πρώτη Cloud προϊόντα, μετρώντας σήμερα περισσότερους από 3 εκατομμύρια χρήστες της πλατφόρμας Cloud mydlink. Λίγο αργότερα, το 2014, η D-Link παρουσίασε για πρώτη φορά μία νέα κατηγορία προϊόντων υπό την ομπρέλα του IoT: ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα προϊόντων για το «έξυπνο σπίτι». Η βασική αντίληψη που κρύβεται πίσω από αυτή την στρατηγική κίνηση είναι ότι το σπίτι πολύ σύντομα θα μεταμορφωθεί από ένα χώρο που απλά είναι διασυνδεδεμένο, σε ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον με ουσιαστικές δυνατότητες έξυπνης διαχείρισης – μία εντελώς νέα πραγματικότητα. Η ίδια η τεχνολογία ωθεί τις εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση, με τον αριθμό «έξυπνων» συσκευών και εφαρμογών να μεγαλώνει διαρκώς: smart TV, έξυπνα set-top box, έξυπνοι λαμπτήρες, έξυπνοι θερμοστάτες, έξυπνα συστήματα οικιακής ασφάλειας και συσκευές κουζίνας καθιστούν ξεκάθαρο ότι θα υπάρξει θετική αύξηση καθώς και ενισχυμένη καταναλωτική ζήτηση για συσκευές οικιακού αυτοματισμού.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, κύριο μέλημα της εταιρίας είναι να σχεδιάζει προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα, χωρίς να απαιτείται καμία τεχνογνωσία, και έτσι να «χτίζονται» σπίτια με νοημοσύνη, πιο ασφαλή, πιο άνετα, και πιο συγχρονισμένα με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη τους, που εξοικονομούν ενέργεια και χρόνο. Σε όσους αναρωτιούνται πώς τα προϊόντα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ειδικά στην Ελλάδα, όπου η πλειοψηφία των σπιτιών δεν έχει χτιστεί με προδιαγραφές οικιακού αυτοματισμού, η D-Link απαντά με την τεχνολογία της πλατφόρμας mydlink cloud: Ο χρήστης μπορεί να ελέγχει τα πάντα από απόσταση, χωρίς να απαιτούνται ειδικές υποδομές ή πολύπλοκες διαδικασίες εγκατάστασης και διαχείρισης και, το κυριότερο, όλα αυτά είναι διαθέσιμα σε προσιτές τιμές.

 

Στο οικοσύστημα των προϊόντων mydlink Home, προϊόντα όπως οι κάμερες παρακολούθησης, οι έξυπνες πρίζες, οι αισθητήρες κίνησης, ήχου, διαρροής νερού, οι παγίδες πόρτας/παράθυρου, οι σειρήνες και οι ανιχνευτές μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα, αλλά το βασικότερο πλεονέκτημα είναι η συνδυαστική τους λειτουργία, όπου οι συσκευές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δημιουργούν ένα αυτοματοποιημένο σπίτι.

 

Οι συγκεκριμένες λύσεις αποτελούν ουσιαστικά τα πρώτα βασικά εργαλεία που θα βοηθήσουν το χρήστη να εξοικειωθεί με την έννοια του οικιακού αυτοματισμού, ενώ παράλληλα, τον προετοιμάζουν για μια νέα εποχή, στην οποία τα πάντα θα είναι πιο έξυπνα και πιο συνδεδεμένα.

Στην ελληνική αγορά η D-Link διαθέτει τα προϊόντα της σε ένα διευρυμένο ευρύ πελατολόγιο με τη στήριξη των συνεργατών της (Infoquest, Oktabit, Westnet).

 


 

Άρθρο εκ μέρους της TP-Link

Smart home: Ο ορισμός της σύγχρονης κατοικίας

Ζούμε στην εποχή του Internet of Things (IoT), όπου κάθε συσκευή γύρω μας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο δίκτυο επικοινωνίας και μεταμορφώνεται σε «έξυπνη συσκευή». Τι είναι όμως μία «έξυπνη» συσκευή; Πολύ απλά μία συσκευή η οποία μπορεί να συνδεθεί σε ένα δίκτυο τοπικό, ασύρματο ή 3G, μπορείς να τη διαχειριστείς απομακρυσμένα μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου σου και σου προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες, τις οποίες η αντίστοιχη συμβατική συσκευή δεν μπορεί. Για παράδειγμα, σου δίνει τη δυνατότητα να ελέγξεις μέσω του κινητού σου τηλεφώνου το θερμοστάτη του καλοριφέρ, το air condition, την ηλεκτρική κουζίνα κ.λπ.

 

Η επανάσταση των συσκευών ξεκίνησε! Οι προσωπικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα ήταν η αρχή. Ακολούθησαν τα «έξυπνα» τηλέφωνα, περάσαμε στην φάση των έξυπνων συσκευών, για να καταλήξουμε στις ημέρες μας στο «έξυπνο σπίτι» ή πιο συνηθισμένα στην Αγγλική γλώσσα «smart home», όπου όλο και περισσότερες συσκευές αποκτούν πλέον ενός είδος «νοημοσύνη»!

 

Ένα σπίτι χωρίς καλώδια!

Το «έξυπνο» σπίτι δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα συνηθισμένο σπίτι, παρά μόνο στις ευκολίες που παρέχει σε όσους κατοικούν σε αυτό. Ευκολίες όπως το να μπορεί να βλέπει τι συμβαίνει μέσα στο σπίτι του την ώρα που είναι στη δουλειά, να μπορεί να ανοίγει το καλοριφέρ ή το θερμοσίφωνα, ενώ βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής στο σπίτι, να ελέγχει από τον καναπέ του όλες τις πρίζες ρεύματος, καθώς και τους διακόπτες φωτισμού και πολλά άλλα. Διαβάζοντας κάποιος τα παραπάνω, ίσως να φαντάζεται ένα σπίτι γεμάτο καλώδια και έναν master της πληροφορικής να το διαχειρίζεται αλλά η πραγματικότητα απέχει πολύ, διότι ως επί το πλείστον, οι «έξυπνες» συσκευές επικοινωνούν μεταξύ τους ασύρματα, ενώ ελέγχονται από μία εφαρμογή στο κινητό ή στο tablet ή ακόμη και μέσω του προσωπικού υπολογιστή, εύκολα και γρήγορα.

 

Η προσέγγιση της TP-Link

Στην TP-Link πιστεύουμε πολύ στην ιδέα του «έξυπνου» σπιτιού, γι’ αυτό και επενδύουμε πολλά για να παράγουμε υψηλής ποιότητας και εύκολα προς τη χρήση προϊόντα προς την κατεύθυνση αυτή.

Το ερώτημα που τίθεται σε αυτό το σημείο είναι αν αξίζει κανείς να ξοδέψει χρήματα για την προσθήκη «έξυπνων» συσκευών στο σπίτι του; Η απάντηση είναι εύκολη: Ναι και οι λόγοι είναι πολλοί:

 

Χαμηλό κόστος

Κατ’ αρχήν, το κόστος των «έξυπνων» συσκευών στις ημέρες μας είναι μικρό. Για παράδειγμα, η «έξυπνη» πρίζα TP-Link HS100, η οποία συνδέεται απευθείας και εύκολα στο Wi-Fi δίκτυο, έχει ενσωματωμένο μετρητή κατανάλωσης, μπορεί να προγραμματιστεί η λειτουργία της για συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και είναι εύκολα διαχειρίσιμη μέσω του κινητού τηλεφώνου από οπουδήποτε, ενώ κοστίζει λιγότερο από €50.

 

Ευκολία & άνεση

Βρίσκεσαι στο δρόμο της επιστροφής στο σπίτι και μέσω του κινητού σου μπορείς να ανοίξεις τη θέρμανση και το θερμοσίφωνα, ώστε μόλις φτάσεις να βρεις ένα ζεστό σπίτι να σε περιμένει.

 

Ασφάλεια

Μέσα σε ένα «έξυπνο» σπίτι νιώθεις πιο ασφαλής. Με τις νέες cloud κάμερες μπορεί κανείς να βλέπει κάθε στιγμή τι συμβαίνει στο χώρο του ή στα αγαπημένα του πρόσωπα όπου και αν βρίσκεται. Με τις κορυφαίες κάμερες της TP-Link, όπως η cloud camera NC450 που προσφέρει High Definition εικόνα, μηχανισμό αυτόματης περιστροφής που καλύπτει 360ο, δυνατότητα ανίχνευσης κίνησης και δωρεάν cloud υπηρεσία για να πρόσβαση στην κάμερα από οπουδήποτε, μπορεί κάποιος να νιώθει πιο σίγουρος για το τι συμβαίνει στο χώρο του όταν λείπει.

 

Αυξημένη οικονομία

Με την χρήση «έξυπνων» πριζών μπορείς εύκολα να δεις ποιες συσκευές καταναλώνουν περισσότερο, αλλά και να απενεργοποιήσεις απομακρυσμένα οποιαδήποτε συσκευή έμεινε κατά λάθος ανοιχτή. Ακόμη, με τους νέους «έξυπνους» λαμπτήρες της TP-Link έχεις απόλυτο έλεγχο του οικιακού φωτισμού, έτσι ώστε τα φώτα να ανάβουν μόνο όποτε χρειάζεται.

 

Ο ορισμός της σύγχρονης κατοικίας “ακούει” πλέον στο όνομα smart home και η ανάπτυξή του είναι το ζωντανό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία εξελίσσεται για να κάνει την καθημερινότητά μας ευκολότερη και ποιοτικότερη.

Οι TP-Link Smart συσκευές μας έρχονται να συμπληρώσουν την επιτυχημένη πορεία των διαδικτυακών μας λύσεων, ώστε να προσφέρουμε μία ενοποιημένη λύση οικιακής διασύνδεσης.

Σχετικά άρθρα

Backup και Restore: Κατεβάστε τα Whitepapers, κερδίστε έναν δίσκο 4ΤΒ!

antonyroussel

Η Samsung κατασκευάζει εργοστάσιο ημιαγωγών στις ΗΠΑ κόστους $14 δις

Giorgos Athanassiadis

Αποκλειστική συνεργασία Lenovo και Γερμανός

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα