24.6 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Ψηφιακή η “επόμενη μέρα” του τραπεζικού συστήματος

Στις προοπτικές που δημιουργούνται μέσα από τη συνεργασία τραπεζικών ιδρυμάτων, τηλεπικοινωνιακής αγοράς και δημοσίου και την συμβολή στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες στο Digital Banking Money Conference 2013, που πραγματοποιείται σήμερα στο Divani Caravel. Το συνέδριο διοργανώνεται από την εταιρεία Ethos Media και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

“Στο φορολογικό νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση προωθείται η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών μέσων για συναλλαγές για ποσά άνω των 500 ευρώ από 1.500 ευρώ που είναι σήμερα” με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής. Αυτό ανέφερε  ο Χάρης Θεοχάρης, Γενικός Γραμματέας Εσόδων, ο οποίος τόνισε ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες αποτελούν το μέλλον τόσο των τραπεζών όσο και της φορολογικής διοίκησης. Πρόσθεσε ότι το Σεπτέμβριο η πολιτεία θα εξετάσει το θέμα της παροχής κινήτρων για να περάσουμε από τις συναλλαγές μετρητά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το ζήτημα των αποδείξεων. 

Αναγκαία χαρακτήρισε, ο Δημήτρης Πτωχός, Επικεφαλής του Γραφείου Στρατηγικού Σχεδιασμού του πρωθυπουργού,  τη συμβολή των τραπεζικών ιδρυμάτων στις προσπάθειες της πολιτείας για α)την πιστοποίηση των πολιτών με ηλεκτρονικό τρόπο. Πρόκειται για ένα μοντέλο που εφαρμόζεται στο εξωτερικό και για το οποίο ήδη η πολιτεία είναι σε επαφή με την Ένωση Τραπεζών, β) την υλοποίηση του ηλεκτρονικού παραβόλου και γ) την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Η  Γιώτα Παπαρίδου, Β’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων  Πληροφορικής  και Επικοινωνιών Ελλάδος, ανέφερε ότι “η ψηφιακή τραπεζική αποτελεί το στυλοβάτη της πιστότητας του πελάτη και αποτελεί μονόδρομο που καθορίζεται από τις ανάγκες των χρηστών των τραπεζικών υπηρεσιών. Στην Ελλάδα 9 εκατ. άνθρωποι το 2012 αγόρασαν on line προιόντα και υπηρεσίες αξίας 2,9 δις ευρώ. Ωστόσο, ο Έλληνας καταναλωτής είναι ακόμα διστακτικός προς τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για αυτό και σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η διείσδυση του e-banking στην Ελλάδα είναι μόλις 17% όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ φτάνει το 54%”.

Εν συνεχεία ο Κωτσής Γιανναράκης, Γενικός Διευθυντής στο Σύνδεσμο Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος αναφέρθηκε στο έργο των  εταιρειών του ΣΕΚΕΕ, που αναπτύσσουν τεχνολογίες, εφαρμογές και υπηρεσίες για κινητά και μεταφέρουν αυτήν την τεχνογνωσία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Επίσης επισήμανε ότι η χρήση των υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών και συναλλαγών από το δημόσιο θα διευρύνει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Στην τάση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας, τη διείσδυση του ψηφιακού κόσμου στις τραπεζικές εργασίες και την ασφάλεια των δεδομένων που μεταφέρονται ηλεκτρονικά αναφέρθηκε ο Ray Pinaki, Senior Director Europe,Middle East & Africa της SAP. Τόνισε ότι  υπηρεσίες όπως το internet banking, mobile banking και SME banking πρέπει να είναι φιλικές προς τους πελάτες, να παρέχονται με συνέπεια, διαφάνεια και συμμόρφωση στο υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο. Η SA

Ο Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, ιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της GLOBO, ανέφερε ότι από το 1973 όπου ο Μάρτιν Κούπερ εφηύρε το κινητό τηλέφωνο έως σήμερα έχει υπάρξει τρομερή ανάπτυξη, στα κινητά. Μάλιστα σήμερα ακόμα και το Blackberry που εμφανίστηκε το 2006 έχει αρχίσει να ξεπερνιέται από την τεχνολογία. Πρόσφατη μελέτη έχει δείξει σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρακόπουλο, ότι η τάση του ”bring your own device” είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει στις επιχειρήσεις μετά την εισαγωγή των υπολογιστών στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Ο Πάνος Αδριανός, Τechnology Consultant Manager στη MEDI-BeLux, EMC, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τέσσερις παράγοντες τρέχουν αυτή τη στιγμή το ΙΤ. Είναι το mobile, το cloud, τα big data,και τα social media. Η EMC είναι περισσότερο αφοσιωμένη στο cloud και στα big data. Οι κύριες προκλήσεις που αφορούν στο κομμάτι του data center, είναι σύμφωνα με τον κ. Αδριανό το πώς θα βοηθήσει στην περικοπή των λειτουργικών εξόδων και πώς επίσης θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της επιχείρησης μέσα από τις IT λειτουργίες.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδούλου, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Πληροφορικής της Τράπεζας  και του Ομίλου Εθνική Τράπεζα αναφέρθηκε στην ενοποίηση των συστημάτων τραπεζών, επισημαίνοντας ότι το μέγεθος του ιδρύματος είναι καθοριστικός παράγοντας. “Είναι σαφώς ευκολότερο να ενοποιηθούν συστήματα μικρών τραπεζών και είναι πιο δύσκολο όταν κανείς κινείται επιλεκτικά όσον αφορά τη διασύνδεση συστημάτων”.

Στοιχεία για την εξέλιξη του full internet bank, που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην Αμερική ανέλυσε ο Νίκος Σεκούρης, Banking & Financial Sector Business Unit Director στην Uni Systems. Πρόκειται για ηλεκτρονικά καταστήματα, των οποίων η λειτουργία δε συνοδεύεται από την ύπαρξη φυσικού καταστήματος. Το κέρδος που προκύπτει από τις δαπάνες που θα υπήρχαν για το φυσικό κατάστημα επιστρέφεται στον πελάτη.

Στο discussion panel με θέμα “Η μετάβαση στις ψηφιακές πληρωμές” συμμετείχαν ο Χάρης Θεοχάρης, Γενικός Γραμματέας Εσόδων, ο Αθανάσιος Γεραμάνης, Country Manager Mastercard, ο Τάσος Πανούσης, Αναπληρωτής γενικός διευθυντής Eurobank, και ο Γιώργος Πατσής, Μέλος Δ.Σ ΣΕΚΕΕ,CEO, Obrela Security.

Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι χρειάζεται να ληφθούν αποφάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορούν στις ηλεκτρονικές πληρωμές, στην κατεύθυνση της θέσπισης υποχρέωσης στους εμπόρους να δέχονται τέτοιες κάρτες. Συγκεκριμένα είπε ότι για κάθε 8% που αυξάνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές υπάρχει 1,5% μείωση της παραοικονομίας στο ΑΕΠ. Ο κ. Πανούσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πρέπει να εφαρμοστεί μικρότερο όριο χρήσης μετρητών ώστε να «αναγκαστεί» ο κόσμος να βγάλει την κάρτα του για να πληρώσει. Μάλιστα τόνισε ότι η κάρτα αυτή δεν χρειάζεται να είναι πιστωτική, αλλά μπορεί να είναι η χρεωστική που σχεδόν όλοι έχουμε στο πορτοφόλι μας. Ο κ. Γεραμάνης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τρία χαρακτηριστικά: Χαμηλή διείσδυση ηλεκτρονικών πληρωμών, μεγάλη φοροδιαφυγή και υψηλό ΦΠΑ. “Το πρόβλημα είναι μεγάλο και γι’ αυτό χρειάζεται ριζοσπαστικές λύσεις”, τόνισε.

O κ. Πατσής μίλησε για το θέμα της ασφάλειας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τονίζοντας ότι οι τράπεζες έχουν τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα, όμως κάθε σύστημα όσο καλό και να είναι, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα αποτύχει. Σημασία έχει να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο άμεση και έγκαιρη επέμβαση στην περίπτωση αποτυχίας.  Ο Τάσος Πανούσης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ομίλου Eurobank,  μίλησε για τις ανέπαφες συναλλαγές, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη από τη χρήση τους είναι για τους εμπόρους η μείωση του κόστους της διαχείρισης των μετρητών που ανέρχεται στο 2,5% του τζίρου τους, για  τους καταναλωτές ταχύτερη εξυπηρέτηση και για το κράτος αντικατάσταση των μετρητών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών. Πρόσθεσε ότι η μέχρι τώρα υποδοχή των καρτών ανέπαφων συναλλαγών είναι θετική και στα πλάνα είναι η επέκταση σχεδόν σε όλες τις κάρτες της Eurobank.

Έρευνα για τις ψηφιακές πληρωμές  σε δείγμα 300 χρηστών στην Ελλάδα και στην Αμερική, σε συνεργασία με την Ethos Media, παρουσίασε ο Γιάννης Παπαδάκης, ιδρυτής της Pollfish. Σύμφωνα με τα στοιχεία ένας στους δύο χρήστες smartphones στην Ελλάδα και την Αμερική χρησιμοποιούν e-banking για ενημέρωση και πληρωμή λογαριασμών.   

Εν συνεχεία ο  Χάρης Καρώνης,  Διευθύνων Σύμβουλος της Viva Payments ΑΕ, παρουσίασε το VivaWallet και τις καινοτόμες υπηρεσίες πληρωμών που παρέχει.

Ο Espen Tranoy, Managing Director στην First Data Hellas μετέφερε τη διεθνή εμπειρία του για το ψηφιακό πορτοφόλι και τόνισε πως οι εταιρείες πρέπει να εστιάσουν στο marketing, στο σύστημα που θα χρησιμοποιήσουν και την τεχνολογία.

Ομιλία με θέμα “Gamification in Action” πραγματοποίησαν οι Γιώργος Αντωνιάδης, Business Development Director στην Icon Platforms και Γιώργος Βεϊνόγλου, Business Development & Sales Director.

O Σωτήρης Συρμακέζης, Γενικός Διευθυντής, Όμιλος Τράπεζα Πειραιώς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια ενοποίησης των συστημάτων της Αγροτικής στην Πειραιώς την οποία χαρακτήρισε ηρωική δίνοντας τα εύσημα στο αρμόδιο τεχνολογικό τμήμα της Τράπεζας Πειραιώς. Σε ότι αφορά το e-banking της τράπεζας ανέφερε έχει 800.000 εγγεγραμμένους χρήστες και έχει μερίδιο αγοράς 27%. Επίσης σημείωσε ότι η τράπεζα έχει 50%-60% μερίδιο στο online cards acquiring.   

Το συνέδριο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), του Συνδέσμου Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) και της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝ.ΕΙΣ.ΕΤ).
 

Σχετικά άρθρα

Τέλος υποστήριξης για τον Windows Server 2003. Πως θα προστατέψετε την υποδομή σας; Ιδού τα επόμενα βήματα!

antonyroussel

Η Alfa Glass ανανεώνει την εμπιστοσύνη της στη Regate, επιλέγοντας Regate Effective

Giorgos Athanassiadis

Toshiba: Νέα υπηρεσία cloud για την ευρωπαϊκή αγορά

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα