23 C
Athens
24/04/2024
Biztech

Πολυάριθμα ερωτήματα για το σενάριο ΟΤΕ – Forthnet

Το σενάριο που θέλει τον ΟΤΕ να ενδιαφέρεται για τη Nova είναι αρκετά παλιό. Και ενδεχομένως το ενδιαφέρον να συνεχίζει να υφίσταται καθώς δεν είναι εύκολο σε μία αγορά όπως η ελληνική αγορά, να υπάρχουν δύο πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης. Οπότε το γεγονός ότι το σενάριο αυτό επανήλθε στο προσκήνιο δεν αποτελεί έκπληξη. Αυτό που ήταν έκπληξη ήταν το χρονικό σημείο που το θέμα ήρθε πάλι στην επιφάνεια: Tο πρωί της γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ που σήμαινε ότι θα υπήρχε ερώτηση είτε από μετόχους είτε από τους δημοσιογράφους και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μιχάλης Τσαμάζ, θα έπρεπε να απαντήσει.

Η ερώτηση έγινε τελικώς από μικρομέτοχο και η απάντηση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως έμμεση επιβεβαίωση: “Οι τηλεπικοινωνίες είναι μία δυναμική αγορά που εξελίσσεται συνεχώς. Προφανώς κι εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν θα κάναμε την δουλειά μας καλά, εάν δεν διερευνούσαμε και τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων. Σε αυτά τα πλαίσια αξιολογούμε και κάνουμε επαφές με διαφορετικούς παράγοντες της αγοράς, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε, να συγκεκριμενοποιήσουμε και να δούμε τι σημαίνει αυτό για εμάς”, δήλωσε ο κ. Τσαμάζ. Ο τελευταίος δεν επιβεβαίωσε ευθέως ότι υπάρχουν συζητήσεις με τη Forthnet αλλά από την άλλη πλευρά υποστήριξε ότι ο ΟΤΕ δεν θα μείνει αμέτοχος στο παιχνίδι της συγκέντρωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Άλλωστε, λίγο νωρίτερα, ο κ. Τσαμάζ είχε υποστηρίξει ότι η ελληνική αγορά μπορεί να υποστηρίξει 2-3 ισχυρά σχήματα.

Πριν τη γενική συνέλευση, υπήρξαν δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ακόμη και για συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο ΟΤΕ – Forthnet. Οι πληροφορίες από την αγορά υποστηρίζουν ότι έχει υπάρξει τέτοια συνάντηση στις αρχές του 2014 και με τη Forthnet να είναι εκείνη που το ζήτησε. Αντικείμενο της συζήτησης η πώληση της Nova. Το θέμα δεν προχώρησε για πολλούς και διάφορους λόγους, τόσο τεχνικούς όσο και οικονομικούς.

Όμως, ήρθε η προ δύο εβδομάδων περίπου “συνεργασία” Vodafone και Wind προκειμένου να δοθεί μία λύση στο θέμα της Forthnet. Οι δύο εταιρείες, ελέγχουν συνολικά 39,5% της Forthnet και πρακτικά έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν πολλές αποφάσεις μεταξύ των οποίων θα ήταν και η πώληση της Nova στον ΟΤΕ. Η συνεργασία δημιούργησε πίεση προς τον βασικό μέτοχο, την Emirates International Telecommunications από το Ντουμπάι, η οποία μπορεί να τηρεί σιγή ιχθύος αλλά είναι βέβαιο ότι κατανοεί ότι η κατάσταση στη Forthnet δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεδομένου ότι την τελευταία διετία δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον τραπεζικό δανεισμό της.

Η επανεμφάνιση του ΟΤΕ, όμως, στο προσκήνιο εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα μέσο πίεσης προς Vodafone – Wind σε αυτό το “παιχνίδι” που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εμπόδια
Μία ενδεχόμενη προσπάθεια εξαγοράς ολόκληρης της Forthnet ή μόνο της Nova από την πλευρά του ΟΤΕ θα είχε να αντιμετωπίσει μία σειρά από εμπόδια κανονιστικής, εμπορικής αλλά και οικονομικής φύσεως. Στα οποία περιλαμβάνονται:

• Vodafone και Wind θα προσπαθούσαν να τη μπλοκάρουν και έχοντας καταστατική μειοψηφία ενδεχομένως και να το μπορούσαν.
• Ο υψηλός δανεισμός της Forthnet (πάνω από €330 εκατ.) συν ένα ποσό για τις μετοχές της ΕΙΤ “εκτοξεύει” το κόστος στα €400 εκατομμύρια. Ποσό στο οποίο δεν είναι βέβαιο ότι θα συμφωνούσε η Deutsche Telekom, ιδίως σε μία περίοδο που η οικονομική κατάσταση του ΟΤΕ έχει βελτιωθεί σημαντικά.
• Οι ρυθμιστικές αρχές σε Ελλάδα και Ευρώπη δύσκολα θα έδιναν το “πράσινο φως” για να εξαγοράσει ένα παλιό κρατικό μονοπώλιο (incumbent) τον μεγαλύτερο εναλλακτικό πάροχο. Αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά. Από την άλλη πλευρά, η εξαγορά μόνο της Nova μάλλον θα περνούσε, δεδομένου ότι η τελευταία μέχρι πρόσφατα ήταν μονοπώλιο ούτως ή άλλως.
• Αν η εξαγορά αφορούσε μόνο τη Nova, αποτελεί ερωτηματικό πως θα “σπάσουν” τα υπάρχοντα συμβόλαια triple play της Forthnet που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Άλλωστε, αυτό το συνδυαστικό πακέτο είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η Forthnet κερδίζει τη μερίδα του λέοντος σε νέους πελάτες. Επιπλέον, όταν η Wind είχε καταθέσει πρόταση μόνο για τη σταθερή τηλεφωνία και τις υπηρεσίες Διαδικτύου της Forthnet, η απάντηση που πήρε ήταν ότι δεν γίνεται να “σπάσει” η εταιρεία στα δύο.

Υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς ΟΤΕ για τη Nova; Υπάρχει, αλλά στη λογική ότι αν είναι να την αποκτήσουν οι άλλοι δύο “παίκτες” σε πολύ χαμηλή τιμή, γιατί να μην το κάνει και ο ΟΤΕ. Ουσιαστικά, ο ΟΤΕ θέλει το πελατολόγιο της Nova και αν καταφέρει να μείνει μόνος στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, να μπορέσει να μειώσει το κόστος απόκτησης των δικαιωμάτων, ιδίως των αθλητικών. Αν και ορισμένες πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι στους επόμενους μήνες θα δούμε τον ΟΤΕ να αποκτά ακόμη περισσότερο αθλητικό περιεχόμενο και μάλιστα “σούπερ” επιπέδου.

Από την άλλη πλευρά, η εμπλοκή του ΟΤΕ ενδέχεται να καθυστερήσει τις εξελίξεις στη Forthnet. Αν και κάποιοι επιμένουν ότι η κατάσταση είναι τέτοια που δεν θα αργήσουν να δούμε κάποιες σχετικές ανακοινώσεις από τους εμπλεκόμενους.
Δημήτρης Μαλλάς
 

Σχετικά άρθρα

Whitepaper: Πως θα υποστηρίξετε το Cloud στην επιχείρησή σας

antonyroussel

Easley: Η νέα εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης της Netcompany

Giorgos Athanassiadis

Cloud Computing: Το δεύτερο κεφάλαιο

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα