19.4 C
Athens
20/04/2024
Biztech

OTE: Μειώνει τα δάνεια, γίνεται πιο ανταγωνιστικός

«Τώρα που μειώσαμε τον δανεισμό, θα μπορέσουμε να είμαστε περισσότερο ανταγωνιστικοί σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον». Η επισήμανση αυτή του γενικού οικονομικού διευθυντή του ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπη Μαζαράκη κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου είναι ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, η διοίκηση του οποίου δείχνει διατεθειμένη να ενισχύσει τα μερίδια της στη σταθερή και να τα υπερασπιστεί στην κινητή.

Τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΤΕ ήταν καλύτερα του αναμενομένου με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 167,5 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο. Το α’ τρίμηνο του 2012 τα καθαρά κέρδη ήταν στα 308,1 εκατ. ευρώ, αλλά περιλαμβάνονταν σε αυτά και κέρδη 211,3 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στην Telekom Srbija. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ΟΤΕ παρουσίασε μείωση 11,4% στα 1,045 δισ. ευρώ με περίπου το ένα τρίτο της πτώσης να αποδίδεται στα μειωμένα τέλη τερματισμού στην κινητή τηλεφωνία σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία). Χωρίς τη μείωση των τελών τερματισμού, η πτώση θα κινείτο στο -7%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 368 εκατ. ευρώ (-12,3%).

Όμως, το σημείο – κλειδί δεν είναι άλλο από τη μείωση του δανεισμού, ο οποίος στο τέλος του α’ τριμήνου 2013 ήταν περίπου στα 2,743 δισ. ευρώ όταν στο τέλος Μαρτίου 2012 ήταν στα 4 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από την πώληση της Globul (717 εκατ. ευρώ) θα συμπεριληφθούν στα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, στο τέλος του οποίου εκτιμάται ότι ο δανεισμός του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου θα έχει πέσει σε επίπεδα μεταξύ 1,9 και 2 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας μία εντυπωσιακή μείωση αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από δύο χρόνια ήταν στα 4,3 δισ. ευρώ. Βέβαια, στο μεταξύ ο ΟΤΕ χρειάστηκε να πουλήσει τη συμμετοχή στη Σερβία, τον Hellas Sat και τη Globul και να αναχρηματοδοτήσει μέρος του δανεισμού του με επιτόκια, τα οποία, από αρκετούς, χαρακτηρίζονται ως υψηλά. Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές πόσο δύσκολες είναι οι διεθνείς αγορές και πως αντιμετωπίζει τις ελληνικές εταιρείες.

Σταθερή τηλεφωνία

Από την τηλεδιάσκεψη προέκυψε ακόμη ότι στο τέλος Μαρτίου 2013, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 1,4 δισ. ευρώ με τις περικοπές να συνεχίζονται και τις επενδύσεις να έχουν πέσει στα επίπεδα των περίπου 100 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο (102,8 εκατ. ευρώ συγκεκριμένα για το α’ τρίμηνο του 2013). Το ποσό είναι χαμηλό και θα μπορούσε πολύ εύκολα να αυξηθεί αν στον ΟΤΕ αποφασίσουν να παίξουν το χαρτί της τεχνολογικής αναβάθμισης προκειμένου να έχουν εμπορικά πλεονεκτήματα. Κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται απαραίτητο, καθώς η υλοποίηση του δικτύου 4G προχωρά και το VDSL έχει παγώσει λόγω Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Όσον αφορά το VDSL, στο α’ τρίμηνο οι συνδέσεις που έγιναν ήταν της τάξεως των 13.500. Στην τηλεδιάσκεψη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η ΕΕΤΤ είναι εκείνη που δεν δίνει το «πράσινο φως» στον ΟΤΕ για να προχωρήσει στην παροχή VDSL συνδέσεων σε περισσότερα σημεία στην Ελλάδα. Σημειωτέον πως είναι έτοιμες 1100 καμπίνες που μπορούν να εξυπηρετήσουν συνολικά περίπου 220.000 συνδρομητές.

Γενικότερα, βέβαια, στη σταθερή ο ΟΤΕ έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης. Στο ADSL, οι νέες συνδέσεις έφθασαν στις 30.800, ήτοι περίπου το 50% του συνολικού αριθμού νέων συνδέσεων, κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον και αποτελεί και μία ένδειξη ότι η σταθερή του ΟΤΕ έχει «επιστρέψει» για τα καλά. Βέβαια, η καλή πορεία να οφείλεται –σε μεγάλο βαθμό- και στο ΟΤΕ TV, οι συνδρομητές του οποίου έχουν φθάσει πλέον στις 149.000 και οι συνδυαστικές προσφορές που είδαμε τους τελευταίους μήνες ήταν ιδιαίτερα ελκυστικές, αν και οι ανταγωνιστές υποστήριζαν ότι ήταν από εκείνες που θα έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση της ρυθμιστικής αρχής και προσέφυγαν και σε αυτήν.

Ενδιαφέρον είναι ακόμη το ότι το α’ τρίμηνο του 2013, η συνολική αγορά στην Ελλάδα (ενεργοί συνδρομητές λιανικής ΟΤΕ, χονδρική εκμίσθωση γραμμών και συνδρομητές πλήρους Αδεσμοποίητης Πρόσβασης στον Τοπικό Βρόχο) κατέγραψε απώλεια 26.000 γραμμών (δ’ τρίμηνο 2012:-21.000, γ’ τρίμηνο 2012: -51.500, β’ τρίμηνο 2012: -42.700, α’ τρίμηνο 2012: -52.200). Οι καθαρές αποσυνδέσεις στη σταθερή του ΟΤΕ ανήλθαν σε 55.600  (94.100 και 62.800 το α’ και δ’ τρίμηνο του 2012 αντίστοιχα). Κάτι που σημαίνει ότι στο α’ τρίμηνο του 2013 ο ανταγωνισμός κατέγραψε 29.400 καθαρές νέες συνδέσεις.

Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ένα σχόλιο που έκανε ο κ. Μαζαράκης για ανταγωνιστή που δεν θέλησε να κατανομάσει αλλά με τις προσφορές του στην αρχή της χρονιάς, πήρε τη μεγαλύτερη μερίδα των νέων συνδέσεων. «Το μοντέλο που ακολουθεί δεν είναι βιώσιμο» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα.

Δημήτρης Μαλλάς

Σχετικά άρθρα

Συνεργασία Intertech – Ricoh με στόχο την κορυφή

Kitriniaris

Νέα προϊόντα της RSA για την προστασία του ΙΤ

Kitriniaris

Η Intersys επιβραβεύθηκε από τους πελάτες της

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα