15.2 C
Athens
19/04/2024
Biztech

ΟΤΕ: καθ’ οδόν η γερμανική βοήθεια

«Έμμεση» βοήθεια στην προσπάθεια του ΟΤΕ να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις του ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενδέχεται να δώσει η Deutsche Telekom, η διοίκηση της οποίας άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο να αποκτήσει την Globul, τη θυγατρική του ελληνικού ομίλου στη Βουλγαρία, η πώληση της οποίας είναι προς εξέταση.

Τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου του ΟΤΕ που ανακοινώθηκαν χθες χαρακτηρίζονται ως ικανοποιητικά, καθώς ο ελληνικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός είδε τα κέρδη του να αυξάνονται κατά 68% στα 104,5 εκατ. ευρώ με τα ενοποιημένα έσοδα να μειώνονται κατά 5,2% στα 1.189,1 εκατ. ευρώ. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, «έχουμε πλέον αρχίσει να βλέπουμε να αποδίδουν οι προσπάθειες για μείωση του κόστους των τελευταίων ετών».

Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, Ρενέ Όμπερμαν όσο και ο γενικός οικονομικός διευθυντής, Τιμόθεους Χότγκες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις επιδόσεις του ΟΤΕ, με τον δεύτερο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του γερμανικού ομίλου, να δηλώνει πιθανή τη συμμετοχή της DT στη διαδικασία πώλησης της Globul. Ο ΟΤΕ σχεδιάζει την πώληση της Globul, η οποία έχει 4,4 εκατ. πελάτες, και του δικτύου καταστημάτων Γερμανός στη Βουλγαρία, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις του, οι οποίες, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, φθάνουν στα 3,1 δισ. ευρώ. Η DT έχει αρνηθεί στο παρελθόν να βοηθήσει άμεσα στην αναχρηματοδότηση του ΟΤΕ, καθώς μία τέτοια κίνηση θα διεύρυνε την έκθεση της στην Ελλάδα, αλλά η απόκτηση της Globul θα ήταν μία μορφή «έμμεσης» βοήθειας. Βέβαια, χθες, ο κ. Χότγκες άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο η DT να είναι εκείνη που θα χρηματοδοτήσει τον ΟΤΕ –με όρους αγοράς, φυσικά- σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες.

Εκτός της πώλησης της Globul, το πλάνο του ΟΤΕ περιλαμβάνει πάντως και μία προσπάθεια να πετύχει συμφωνία με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο νέος γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών θεμάτων του ΟΤΕ, Χαράλαμπος Μαζαράκης ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τις τράπεζες, σπεύδοντας να προσθέσει ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος, πέραν του ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο. Σημείωσε, όμως, ότι μέχρι την επόμενη τηλεδιάσκεψη στις αρχές Νοεμβρίου, ενδεχομένως και νωρίτερα, να υπάρχουν ανακοινώσεις επί του θέματος. Ο κ. Μαζαράκης ανέφερε ακόμη πως οι συζητήσεις με τις τράπεζες και η διαδικασία πώλησης της Globul γίνονται παράλληλα.

Στο πλάνο υπάρχει και η πώληση του Hellas Sat, με τον κ. Τσαμάζ σε σχετική ερώτηση να απαντά πως αυτή τη στιγμή ο ΟΤΕ προσπαθεί να πάρει τις εγκρίσεις που απαιτούνται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου. Η εκτίμηση του ήταν πως το θέμα δεν αποκλείεται να έχει λήξει εντός του 2012 ή μέσα στο α’ τρίμηνο του 2013.

 

Σημαντικές οι περικοπές

Παρά τη μείωση των εσόδων κατά 5,2% στο β’ τρίμηνο του 2012, ο ΟΤΕ πέτυχε να ενισχύσει αρκετά την κερδοφορία του. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΟΤΕ αυτό επετεύχθη κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης στα λειτουργικά έξοδα, τα οποία, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων λόγω προγραμμάτων εθελουσίας αποχώρησης, περιορίσθηκαν κατά 8,3% στα 781,3 εκατ. ευρώ στο συγκεκριμένο τρίμηνο. Το αποτέλεσμα ήταν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBIΤDA) να αυξηθούν κατά 5% στα 416,7 εκατ. ευρώ.

Η ακόμη υψηλότερη αύξηση της καθαρής κερδοφορίας (+68% στα 104,5 εκατ. ευρώ) οφείλεται εκτός και της αύξησης στο EBITDA, στη μείωση κατά 17,3 εκατ. ευρώ των χρηματοοικονομικών εξόδων, λόγω της μείωσης του δανεισμού (-17,2% στο α’ εξάμηνο στα 3,2 δισ. ευρώ) καθώς και της κερδοφόρου επαναγοράς ομολόγων από την αγορά. Επίσης, σημαντική ήταν η μείωση των επενδύσεων σε πάγια περιουσιακά στοιχεία. Συγκεκριμένα, στο β’ τρίμηνο έφθασε τα 100,9 εκατ. ευρώ (ή 8,5% των εσόδων), μειωμένες κατά 26% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2011.

Η αντεπίθεση του ΟΤΕ

Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ προκύπτουν πάντως ορισμένα στοιχεία που δείχνουν πως ο Οργανισμός έχει αρχίσει πλέον να ανακάμπτει σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. Για παράδειγμα, το β’ τρίμηνο του 2012, η απώλεια γραμμών στις δραστηριότητες του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία Ελλάδας ανήλθε σε περίπου 75.000 PSTN και ISDN γραμμές λιανικής, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με την τάση προηγούμενων τριμήνων (α’ τρίμηνο 2012: -94.000, δ’ τρίμηνο 2011: -107.000, γ’ τρίμηνο 2011: -99.000, β’ τρίμηνο 2011: -116.000). Τα στελέχη του ΟΤΕ, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο νούμερο είναι το μικρότερο της τελευταίας διετίας.

Επίσης, για πρώτη φορά από το α’ τρίμηνο του 2011, στο β’ τρίμηνο του 2012, οι συνδρομητές λιανικής ADSL του ΟΤΕ αυξήθηκαν κατά 19.000 σε σχέση με το α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς, φθάνοντας στα 1.112.379. Η εκτίμηση του ΟΤΕ είναι πως στο β’ τρίμηνο του 2012 η συνολική αγορά ADSL στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά περίπου 48.000 συνδρομητές. Εφόσον ο ΟΤΕ κατάφερε να αποκτήσει ένα μερίδιο της τάξεως περίπου του 40% όσον αφορά στις καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις είναι ένα στοιχείο το οποίο –εφόσον συνεχιστεί- εκτιμάται πως θα αλλάξει τα δεδομένα συνολικά στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας και του γρήγορου Internet.

Δημήτρης Μαλλάς

Σχετικά άρθρα

PCM: Το SugarCRM για τέταρτη χρονιά, το καλύτερο CRM

Inform Λύκος: Εκτός ΧΑ η μετοχή, εκτός Ελλάδος η έδρα!

Kitriniaris

Η LG ανακοίνωσε τις υψηλότερες τριμηνιαίες πωλήσεις

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα