MWC 2014: Τablets και smartphones για τον “λαο” απο τη Microsoft

Με τη Microsoft να ανοίγει τα χαρτιά της και ουσιαστικά να δηλώνει έτοιμη για μεγάλη “επίθεση” άρχισαν χθες οι παρουσιάσεις στο πλαίσιο του Mobile World Congress, το οποίο ανοίγει επισήμως σήμερα (24/2/2014) τις πύλες του στη Fira Gran Via της Βαρκελώνης. Έτσι τα πρώτα δείγματα αναφορικά με το τι θα δούμε στο μεγαλύτερο ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας αγοράς κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να δίνονται από χθες με τις πρώτες παρουσιάσεις των μεγάλων “παικτών”. Σήμερα, βέβαια, πολλοί περιμένουν την ομιλία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook και την παρουσίαση του Galaxy S5 από τη Samsung αλλά ενδεχομένως η πλέον ενδιαφέρουσα είδηση να είναι η δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνει την εμφάνιση των δικτύων 5ης γενιάς (5G).

Η Microsoft ήταν η εταιρεία που άνοιξε χθες το χορό των παρουσιάσεων και ουσιαστικά αυτό που ανακοίνωσε ήταν πως σκοπεύει να διευρύνει τη γκάμα των φορητών συσκευών (smartphones αλλά και tablets) που θα χρησιμοποιούν τα Windows 8.1 και τα Windows Phone. Την άνοιξη αναμένεται η επόμενη αναβάθμιση των Windows 8.1 με βελτιώσεις στον τομέα της εμπειρίας για τους χρήστες προσωπικών υπολογιστών χωρίς οθόνες αφής. Όμως, η πλέον ενδιαφέρουσα ανακοίνωση είναι πως η νέα έκδοση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε tablets με 1 GB μνήμη και 16 GB αποθηκευτικό χώρο, κάτι που σημαίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δούμε Windows tablets σε τιμές που θα κινούνται σε πολύ προσιτά επίπεδα, ενδεχομένως και σε εκείνα των 100 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως το Android έγινε δημοφιλές κυρίως λόγω των φθηνών φορητών συσκευών που είναι πλέον διαθέσιμες σε όλο τον κόσμο.

Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με τα Windows Phone, με τη Microsoft να δείχνει πλέον αποφασισμένη να διευρύνει τις επιλογές των καταναλωτών. Ο αμερικανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με κατασκευαστές όπως η LG αλλά και η Foxconn, αλλά και μικρότερους “παίκτες” που δραστηριοποιούνται σε αναπτυσσόμενες αγορές με προφανή στόχο να χτυπήσει τα χαμηλά στρώματα της αγοράς όπου προς το παρόν παίζει μόνη της η Google. Μάλιστα, τα στελέχη της Microsoft υποστήριζαν ότι το 2013 ήταν μία χρονιά “δοκιμών”, αξιοποιώντας τη στρατηγική συνεργασία με τη Nokia και τώρα ήρθε η ώρα να επεκταθούν σε όλη την αγορά και ιδίως τις αναπτυσσόμενες χώρες. Έτσι, αναμένεται να δούμε πολλές νέες συσκευές μέσα στο 2014.

Βέβαια, επειδή αυτή τη στιγμή πολλοί έχουν επενδύσει στο οικοσύστημα του Android ενδεχομένως να θέλουν να κινηθούν με μία στρατηγική που να περιλαμβάνει τη χρήση δύο λειτουργικών συστημάτων σε μία συσκευή, δηλαδή και Windows Phone ή Windows 8.1 και Android. Όμως, σε ερώτηση αν η Microsoft θα υποστήριζε μία τέτοια κίνηση, τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας απέφυγαν να απαντήσουν λέγοντας ότι “δεν έχουμε κάτι να πούμε αυτή τη στιγμή”.

Firefox, LG και Huawei
Πέρυσι, στο MWC 2013 το Firefox OS είχε κάνει αισθητή την παρουσία του. Φέτος, το Mozilla Foundation δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει να υποστηρίζει το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα και η είδηση από την σχετική παρουσίαση ήταν πως ετοιμάζεται smartphone με Firefox OS και τιμή πώλησης 25 δολάρια! Μία ακόμη ένδειξη ότι στο φετινό MWC τα φθηνά smartphones είναι ένας τομέας όπου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή.

Στον τομέα των συσκευών, ανακοινώσεις νέων προϊόντων είχαμε τόσο από την LG όσο και από τη Huawei. Η LG έδειξε και επισήμως το νέο G Optimus Pro, μία συσκευή με οθόνη 5,5 ιντσών και το G2 mini στις 4,7 ίντσες. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι η λειτουργία Knock-On, η οποία εμφανίστηκε στο G2 και πλέον επεκτείνεται σε όλες τις νέες συσκευές αλλά και σε ορισμένες παλαιότερες. Πρόκειται για τη δυνατότητα ενεργοποίησης της συσκευής με το χτύπημα του δακτύλου πάνω στην οθόνη.

Αίσθηση προκάλεσε και η Huawei, η οποία πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν υπολογίσιμο “παίκτη” στην παγκόσμια αγορά των συσκευών. Φέτος, ο κινεζικός κολοσσός επικεντρώθηκε σε συσκευές που λειτουργούν σε δίκτυα LTE, ενώ παρουσίασε και την πρώτη wearable συσκευή, ένα πολύ ενδιαφέρον wristband (TalkBand M1), το οποίο προσφέρει και τη δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσεων! Ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι και το MediaPad X1, μία συσκευή που κινείται μεταξύ smartphone και tablet λόγω της οθόνης των 7 ιντσών, το οποίο, όμως, σύμφωνα με τη Huawei, χωρά μέσα στην τσέπη του σακακιού του χρήστη! Επίσης, η Huawei παρουσίασε το προσιτό Ascend G6, το 8 ιντσών tablet MediaPad M1 και ένa mobile WiFi hotspot, το Ε5786. Όλες οι συσκευές λειτουργούν σε δίκτυα LTE.

Νέα γενιά υποδομών
Ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις και από την Alcatel-Lucent, τα στελέχη της οποίας άρχισαν να κάνουν λόγο για νέα λογική στις υποδομές των δικτύων, με νέες αρχιτεκτονικές που αξιοποιούν τις δυνατότητες του virtualization και του cloud. Για να γίνουν εφικτές αυτές οι νέες υποδομές, η Alcatel-Lucent προχώρησε σε συνεργασία με την Intel. Βέβαια, οι νέες υποδομές απαιτούν και επενδύσεις και ο Μισέλ Κομπς, διευθύνων σύμβουλος της Alcatel-Lucent υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή η Αμερική προηγείται με την Ασία να ακολουθεί. Όμως, η Ευρώπη δεν έχει κάνει κάποια σημαντική κίνηση, κάτι που ενδεχομένως να αποτελεί πρόβλημα.

Πάντως, η Γηραιά Ήπειρος δείχνει έτοιμη να κάνει μία νέα προσπάθεια στοχεύοντας στην επιτάχυνση της έλευσης των δικτύων 5ης γενιάς (5G), καθώς ο στόχος της Ευρώπης είναι να αποκτήσει εκ νέου το τεχνολογικό προβάδισμα στην κινητή τηλεφωνία. Αλλά, γι’ αυτό το θέμα περισσότερο αναμένονται σήμερα στην συνέντευξη Τύπου που έχει προγραμματίσει η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Νέλι Κρουζ μαζί με εκπροσώπους των εναπομείναντων μεγάλων τεχνολογικών “παικτών” της Ευρώπης, όπως είναι η Ericsson και η NSN.

Μείνετε συντονισμένοι για ό,τι νεότερο.

Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.