19.7 C
Athens
25/04/2024
Biztech

Malware, spam και phishing, oι απειλές που αντιμετωπίζουν συχνότερα οι εταιρείες

Οι επιθέσεις που χρησιμοποιούν μια ποικιλία κακόβουλων προγραμμάτων, οι επιθέσεις phishing και το spam παραμένουν οι ψηφιακές απειλές που συναντούν πιο συχνά οι επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή, ο όγκος των κακόβουλων επιθέσεων και των μηνυμάτων spam αυξήθηκε σημαντικά το 2013, σε σύγκριση με το 2012. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας Global Corporate IT Security Risks 2013, που πραγματοποιήθηκε από τη B2B International σε συνεργασία με την Kaspersky και στην οποία έλαβαν μέρος και στελέχη του ΙΤ από την Ελλάδα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 68% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει πλήρως εφαρμόσει anti-malware (anti-virus και anti-spyware) προστασία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 71%, σημειώνοντας μικρή βελτίωση σε σχέση με το 2012 (67%).

Το 69% των Ελλήνων στελεχών που συμμετείχε στην έρευνα ανέφερε ότι οι εταιρείες τους δέχτηκαν επιθέσεις με ιούς, worms, spyware και άλλους τύπους κακόβουλων προγραμμάτων (ο παγκόσμιος μέσος όρος ανέρχεται σε 66% για το 2013, έχοντας σημειώσει αύξηση σε σχέση με το 58% του 2012). Ο όγκος των επιθέσεων spam είναι, επίσης, μεγάλος και αναφέρθηκε από το 77% των εταιρειών (σε παγκόσμιο επίπεδο παρόμοιες επιθέσεις αναφέρθηκαν από το 61% των εταιρειών, έναντι 55% το 2012). Οι επιθέσεις phishing στοχοποίησαν το 46% των επιχειρήσεων (36% σε παγκόσμιο επίπεδο), με το phishing να παραμένει στην κορυφαία τριάδα των πιο διαδεδομένων απειλών που χρησιμοποιούνται σε εξωτερικές επιθέσεις ενάντια σε εταιρείες.

Οι κακόβουλες επιθέσεις είναι στην πραγματικότητα ο Νο 1 λόγος πίσω από τις σοβαρές διαρροές εμπιστευτικών δεδομένων — το 22% των εταιρειών παγκοσμίως και το 21% των εταιρειών στην Ελλάδα ανέφεραν ότι έχουν υποστεί διαρροές δεδομένων έπειτα από τέτοιου είδους επιθέσεις. Τις περισσότερες φορές, αυτά τα περιστατικά σημειώνονται σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις (23%), ενώ οι μεγάλες εταιρείες γίνονται στόχος των κακόβουλων επιθέσεων λιγότερο συχνά (17%).

Οι διαρροές δεδομένων είναι αποτέλεσμα επιθέσεων phishing πιο περιστασιακά, με το 5% των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο να αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά. Στην Ελλάδα, αυτό το ποσοστό είναι μόλις 3%. Ωστόσο, το ποσοστό των μεγάλων εταιρειών που έχασαν δεδομένα λόγω επιθέσεων phishing είναι λίγο υψηλότερο (6%) από το αντίστοιχο ποσοστό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (5%).

Ολόκληρη η έρευνα Global Corporate IT Security Risks 2013 είναι διαθέσιμη εδώ.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Συνεργασία ΗΟL – Δήμου Θεσσαλονίκης

Kitriniaris

Wind Web Backup για επαγγελματίες

dmallas

Η Prosvasis πιστοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ ως Πάροχος Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα