24.6 C
Athens
29/03/2024
Biztech

IoT: το Internet του µέλλοντός µας

Το Internet of things (IoT) είναι ένα από τα πιο καυτά θέµατα της τεχνολογικής επικαιρότητας, µιας και τελικά επηρεάζει όχι µόνο τον τρόπο που θα ζούµε αλλά και τον τρόπο που θα εργαζόµαστε. Το IoT έχει τις προοπτικές να µειώσει τα κόστη, να προωθήσει την καινοτοµία και να δηµιουργήσει νέες και ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο σύνολο των επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων. Με λίγα λόγια, το IoT αποτελεί το «next big thing» και µια µεγάλη ευκαιρία δραστηριοποίησης για το κανάλι.

Ας πάρουµε όµως τα πράγµατα από την αρχή και συγκεκριµένα από το ασύρµατο Internet, του οποίου η παρουσία έγινε ολοένα και πιο ευρεία και το κόστος µειώθηκε αισθητά. Σαν συνέπεια, κατασκευάστηκαν ακόµα περισσότερες συσκευές µε Wi-Fi δυνατότητες και ενσωµατωµένους αισθητήρες, ενώ ταυτόχρονα η διείσδυση των smartphones στην αγορά, κυριολεκτικά εκτινάχθηκε. Με απλά λόγια, το IoT είναι η σύνδεση οποιασδήποτε συσκευής στο Internet, αλλά και µεταξύ τους. Στη λογική αυτή περιλαµβάνονται τα πάντα: κινητά, καφετιέρες, πλυντήρια, ψυγεία, ακουστικά, λάµπες, wearable συσκευές και όποια άλλη συσκευή ή component διαθέτει κουµπί on/off.

Μια τεχνολογία, για όλα

Για να δώσουµε µια προοπτική, αξίζει να αναφέρουµε πως η γνωστή εταιρεία αναλύσεων Gartner υπολογίζει πως ως το 2020 θα έχουν συνδεθεί περίπου 25 δις συσκευές. Το IoT είναι, εποµένως, ένα τεράστιο δίκτυο συνδεδεµένων «πραγµάτων» (το οποίο επίσης περιλαµβάνει και ανθρώπους).

Το ερώτηµα που συνήθως προκύπτει είναι «γιατί να θέλουµε τόσες συνδεδεµένες συσκευές να συνοµιλούν µεταξύ τους»; Η απάντηση είναι πως η τεχνολογία αυτή είναι πρακτική, λειτουργική και απόλυτα χρηστική. Μπορούµε να αναφέρουµε δεκάδες παραδείγµατα, όπως το ότι κατά τη διάρκεια της µετάβασής µας σε ένα meeting, το αυτοκίνητό µας θα έχει πρόσβαση στο calendar, γνωρίζοντας την καλύτερη δυνατή διαδροµή που θα πρέπει να ακολουθήσουµε, και εφόσον υπάρχει µποτιλιάρισµα, το αυτοκίνητό µας να ειδοποιήσει τους συνεργάτες µας πως θα καθυστερήσουµε. Μια ακόµα χρήση σε συνθήκες γραφείου είναι πως ο εξοπλισµός µας θα γνωρίζει πότε µειώνονται οι προµήθειές µας και αυτόµατα θα προχωρά σε παραγγελίες.

Σε ακόµα πιο ευρύ πεδίο, το IoT θα µπορεί να εφαρµοστεί σε τοµείς όπως τα δίκτυα µεταφορών ή στις λεγόµενες «έξυπνες» πόλεις, µε εντυπωσιακά αποτελέσµατα στη µείωση απορριµµάτων, αλλά και στην εξοικονόµηση ενέργειας. Ένα συνδεδεµένο σύστηµα µαζικών µεταφορών σηµαίνει πως η κυκλοφορία θα διεξάγεται οµαλότερα, καθώς θα αλλάζουν οι συνθήκες. Οι χρήστες των υπηρεσιών αυτών, λεωφορείων, τραίνων και τραµ θα µπορούν να λαµβάνουν άµεσες ειδοποιήσεις σχετικά µε όποιες αλλαγές ή προβλήµατα προκύψουν. Από την άλλη, η παρουσία αισθητήρων σε όλο το σπίτι θα ελέγχει τα επίπεδα δραστηριότητας, τις συνήθειες ύπνου ή λήψης φαρµακευτικής αγωγής των ενοίκων.

Μάλιστα, όσον αφορά τις επιχειρήσεις, το IoT θα βοηθάει στο ζήτηµα της εξοικονόµησης ενέργειας, χάρη στη χρήση αισθητήρων που θα αυτοµατοποιούν το φωτισµό, το νερό, τη θέρµανση, βασιζόµενοι στον αριθµό των εργαζοµένων εντός των εγκαταστάσεων, της ακριβούς τους θέσης, καθώς και των καιρικών συνθηκών. Σε τελική ανάλυση, το IoT προσφέρει σχεδόν αναρίθµητες προοπτικές και δυνατότητες για συνδέσεις, πολλές από τις οποίες δεν µπορούµε ακόµα να φανταστούµε.

Πραγµατικότητα και προβλέψεις

Σύµφωνα µε την Gartner, από τα 25 δις συνδεδεµένων συσκευών ως το 2020, το µεγαλύτερο ποσοστό, αλλά και αυτό µε τη µεγαλύτερη επίδραση, θα σχετίζεται µε τα καταναλωτικά αγαθά, ξεπερνώντας την αντίπαλη κατηγορία των generic business αγαθών κατά 250%!

Δεν θα πρέπει να µας εκπλήσσει το γεγονός πως τα καταναλωτικά αγαθά θα αποτελούν την κορυφαία κατηγορία της διείσδυσης του IoT, δεδοµένου του όγκου των επενδύσεων που έχουν κάνει οι vendors σε αυτόν το χώρο. Εντούτοις, το γεγονός πως τα generic business αγαθά ξεπερνούν, σύµφωνα µε την Gartner, την αυτοκινητοβιοµηχανία, είναι µια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Σε τελική ανάλυση, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων προβλέπουν πως τα αυτοκίνητα του µέλλοντος θα επιτρέπουν στους οδηγούς να ελέγχουν µεγάλο µέρος της ζωής τους, συµπεριλαµβανοµένου των εφαρµογών του νοικοκυριού και του εργασιακού χώρου.

Ένα ακόµα ενδιαφέρον σηµείο της έρευνας, το οποίο αφορά τους συνεργάτες, είναι το εξής: Ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις το επιθυµούν ή όχι, θα πρέπει να ακολουθήσουν το «ρεύµα» του IoT, όπου κι εάν αυτό τις οδηγεί. Σύµφωνα µε τον VP της Gartner: «Η ψηφιακή αλλαγή που πυροδότησε ένα πλέγµα τεχνολογιών (cloud, mobile, social και information), όπως αυτή εφαρµόζεται στο IoT, ουσιαστικά απειλεί πολλές από τις υπάρχουσες επιχειρήσεις. Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν το IoT, όπως ακριβώς έκαναν πρωτύτερα µε το consumerization του IT».

Για να δώσουµε µια τάξη µεγέθους, το σύνολο των υπηρεσιών του IoT αναµένεται να αγγίξει τα 69.5 δις δολάρια µέσα στο 2015. Ως το 2020, το ποσό αυτό θα έχει τετραπλασιαστεί στα 263 δις δολάρια. Του χρόνου (το 2016), θα υπάρχουν ενεργές περί τις 4.9 δις συσκευές IoT, 30% επάνω από τις φετινές. Οι συσκευές αυτές θα έχουν φτάσει στις 25 δις το 2020. Πάνω από τις µισές συνδεδεµένες συσκευές θα ανήκουν στην κατηγορία των consumer αγαθών (περί τις 13 δις το 2020).

Η Gartner έχει αναλύσει περαιτέρω τα νούµερα αυτά, και έχει κατονοµάσει τις τρεις vertical αγορές που θα υποστούν το µεγαλύτερο «πλήγµα» από το IoT. Παρόλο που αυτές οι τρεις -επί του παρόντος- αναµένεται να είναι η κατασκευή, οι utilities και οι µεταφορές, ως το 2020 και αυτό θα έχει αλλάξει. Η ανάπτυξη του IoT εξαρτάται από την πρόοδο στους επεξεργαστές, µιας και πρέπει να είναι αρκετά οικονοµικοί ώστε να τοποθετηθούν σε κάθε συσκευή. Επιπλέον, θα πρέπει να φτάσουµε στο κρίσιµο εκείνο σηµείο όπου η οικονοµία κλίµακας επιτρέπει την τοποθέτηση των επεξεργαστών αυτών σε κοινές συσκευές.

Είναι disruptive το IoT;

Μια ακόµα ενδιαφέρουσα πρόβλεψη της Gartner είναι πως στα αµέσως επόµενα λίγα χρόνια, αυτού του είδους η συνδεσιµότητα θα θεωρείται standard. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα disruptive γεγονός, το οποίο θα οδηγήσει σε µια πλήρη αναθεώρηση του επιχειρείν. Για παράδειγµα, οι CIOs θα πρέπει να καταλάβουν πως οι πλέον ανταγωνιστικές προκλήσεις –αλλά ταυτόχρονα και οι µεγαλύτερες επιχειρηµατικές ευκαιρίες- θα προέλθουν όχι µόνο από την απλή ψηφιοποίηση ενός προϊόντος ή µιας υπηρεσίας, αλλά και από τη δηµιουργία ενός νέου business µοντέλου.

Υπάρχουν αρκετά σηµεία που δεν είναι ξεκάθαρα, συµπεριλαµβανοµένου του πότε θα εµφανιστούν κάποια κοινά πρότυπα λειτουργίας, πόσο καλά θα προσαρµοστούν οι επιχειρήσεις και η βιοµηχανία, αλλά και πώς θα εφαρµόσουν όλα αυτά στα επιχειρηµατικά µοντέλα τους.

Επιπλέον, όσο µεγάλες και εάν είναι οι ευκαιρίες, η εµπειρία δείχνει πως εξίσου µεγάλες θα αποδειχθούν και οι προκλήσεις, µε σηµαντικότερη αυτή της ασφάλειας. Με τόσα δισεκατοµµύρια συσκευές συνδεδεµένες, πώς µπορεί να είναι κάποιος βέβαιος πως τα δεδοµένα του θα παραµείνουν ασφαλή; Όπως έχουµε δει και στο παρελθόν, µια νέα τεχνολογία θα πρέπει πρώτα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο στο θέµα της ασφάλειας προτού ξεκινήσει η ευρύτερη διάδοσή της. Για να γίνει περισσότερο κατανοητό αυτό, ας σκεφτούµε πόσο καιρό χρειάστηκαν οι επιχειρήσεις να µεταβούν στο cloud, ενώ ακόµα και τώρα πολλές από αυτές κωλυσιεργούν.

Μια ακόµα ανοιχτή πρόκληση είναι αυτή του privacy και του διαµοιρασµού αρχείων. Πρόκειται για ένα καυτό θέµα ακόµα και στις παρούσες συνθήκες – φανταστείτε πόσο πολύ θα αυξηθούν οι αντιδικίες και οι ανησυχίες, όποτε και όταν συνδεθούν αναµεταξύ τους δισεκατοµµύρια συσκευές. Επιπρόσθετα, µια µεγάλη µερίδα επιχειρήσεων θα πρέπει να αντιµετωπίσει ένα ακόµα θέµα, αυτό της µαζικής ποσότητας δεδοµένων που όλες αυτές οι συσκευές θα παράγουν. Με άλλα λόγια, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να αποθηκεύσουν, να εντοπίζουν, να αναλύουν και να κατανοούν τις τεράστιες ποσότητες των δεδοµένων αυτών.

Προκύπτουν εξάλλου και ερωτήµατα σχετικά µε τη χρήση του IoT. Εκ πρώτης θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής τεραστίων ποσοτήτων δεδοµένων που ως αποτέλεσµα θα έχουν µια ποιοτικά ανώτερη customer experience ή και καλύτερες στρατηγικές customer engagement. Από την άλλη πλευρά όµως, ακόµα και µε τη χρήση των Big Data analytics, δεν µπορεί κάποιος να διασφαλίσει το πόσο χρήσιµες σε καθαρά πρακτικό επίπεδο θα αποδειχθούν οι πληροφορίες αυτές.
Το πρόβληµα µε τους tech vendors, τους solution providers και τελικά τους πελάτες είναι απλό: Δεν µπορούν απλά να χτίσουν ή να αγοράσουν το IoT. Αυτή η ευκαιρία των 19  τρις δολαρίων, σύµφωνα µε τη Cisco, ισοδύναµη µε το εθνικό προϊόν της Β. Αµερικής – απλά υπάρχει και δεν µπορεί να γίνει ιδιοκτησία κάποιου. Αν ρωτήσετε κάποιον από τους vendors να σας δείξει σε πιο ακριβώς «κουτάκι» µπαίνει το IoT, δεν θα το κάνει, απλά γιατί δεν µπορεί και ούτε πρόκειται. Το IoT δεν είναι τόσο ένα προϊόν, όσο ένα concept, ένα trend ή µια ιδέα. Είναι κάτι σαν το cloud computing, δηλαδή ένας όρος-οµπρέλα που περιγράφει περισσότερο µια µελλοντική κατάσταση, παρά ένα προϊόν ή ένα επιχειρηµατικό µοντέλο.

Ειδικότερα, στην περίπτωση των solution providers, το IoT είναι µια µοναδική ευκαιρία. Από την άλλη όµως, κανένας provider δεν πρόκειται να αυτοχαρακτηριστεί ως Internet of Things Provider. Αντίθετα, θα συνεχίσουν να πωλούν, να υποστηρίζουν και να διαχειρίζονται τις endpoint, networking, storage, security και applications υπηρεσίες που συνιστούν το IT, όπως έχει γίνει µέχρι και σήµερα.

Ένας θαυµαστός, νέος κόσµος

Αν και τα ανοιχτά θέµατα είναι ακόµα πολλά, οι εξελίξεις χρόνο µε το χρόνο ραγδαίες και οι αλλαγές στο τοπίο της τεχνολογίας σε συνάρτηση µε το επιχειρείν παραµένουν απρόβλεπτες µακροπρόθεσµα, η αλήθεια παραµένει µία και απλή: Το Internet of Things είναι το next big thing και αναµένεται να κυριαρχήσει στις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.
Δεν υπάρχει αµφιβολία πως το IoT θα µεταµορφώσει το τοπίο και την αγορά του IT. Πρόκειται περί µιας φυσικής εξέλιξης, κατά την οποία επιχειρείται η αυτοµατοποίηση, η διαχείριση και η βελτιστοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων συστηµάτων.
Ο κόσµος του IoT είναι ένας κόσµος όπου η τεχνολογία βρίσκεται παντού, µε την έννοια πως κάθε επιχείρηση -ανεξαρτήτως δραστηριοποίησης- µετατρέπεται αυτόµατα σε ΙΤ. Οι συνέπειες, όπως τις περιγράψαµε πιο πάνω, θα πάρουν τη µορφή χιονοστιβάδας, συµπαρασύροντας ακόµα και τους πιο συντηρητικούς.
Δεν χρειάζεται να επιχειρηµατολογήσουµε για το προφανές: Οι αλλαγές αυτές θα είναι σαφώς προς όφελος των τολµηρών, και όσων σπεύσουν να κινητοποιηθούν στο χώρο αυτόν – από πλευράς υποδοµών και ασφάλειας, για παράδειγµα, αλλά και νέων αναγκών που αναπόφευκτα θα προκύψουν. Φτάνει, βέβαια, να είναι κάποιος στη σωστή θέση τη σωστή στιγµή, ώστε να δρέψει τους καρπούς.

Μαρία Καπελάκη, D-Link: Ένα συναρπαστικό µέλλον… Πραγµάτων

Από τις συζητήσεις που περιστρέφονται γύρω από τον ορισµό του «Διαδικτύου των πραγµάτων», περνάµε σταδιακά σε ένα σηµαντικό διάλογο για την ενσωµάτωσή του στη σύγχρονη ζωή, γράφοντας τα πρώτα κεφάλαια της ιστορίας του Internet of Things (IoT). Η D-Link, ηγέτης στον τοµέα της συνδεσιµότητας, θεωρεί ότι στον πυρήνα του IoT βρίσκονται συνδεδεµένες συσκευές που επικοινωνούν µεταξύ τους για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα, να προσφέρουν καλύτερη εµπειρία χρήσης και να βελτιώσουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, την ασφάλεια και την υγεία του χρήστη.

Τα τελευταία χρόνια, κινητήριοι µοχλοί της παγκόσµιας αλλαγής στον τρόπο που χρησιµοποιούµε την τεχνολογία υπήρξαν οι καταναλωτές – η τάση BYOD αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα. Οι χρήστες θέλουν η τεχνολογία να κάνει τη ζωή τους ευκολότερη και να τους βοηθά στο να µπορούν να πραγµατοποιούν ό,τι θέλουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, το σπίτι έχει αποκτήσει νέες ιδιότητες: έχει µετατραπεί πλέον σε χώρο εργασίας και ψυχαγωγίας, πολύ περισσότερο από ποτέ. Καθώς, µάλιστα, οι χρήστες ζητούν στην καθηµερινότητά τους όλο και περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές, τα οικιακά δίκτυα οφείλουν πλέον να είναι, και να λειτουργούν, καλύτερα.

Με τη συνδεσιµότητα στο χώρο του σπιτιού να αποκτά κεντρική σηµασία, η D-Link ενισχύει αυτή την εµπειρία, προσφέροντας στους χρήστες τη δυνατότητα να συνδέονται σε περισσότερες συσκευές, πληροφορίες και υπηρεσίες, µέσω ταχύτερων και ακόµη πιο αξιόπιστων συνδέσεων δικτύου. Χτίζοντας σε µία τεράστια κληρονοµιά δικτυακών προϊόντων και λύσεων, η D-Link πρωτοπορεί παρουσιάζοντας ένα διαισθητικό, και προσιτό σύστηµα δικτύωσης και ασφάλειας στο σπίτι: το mydlink™ Home.

Με στόχο µέσα στα επόµενα τρία χρόνια, όλα τα νοικοκυριά να έχουν πρόσβαση σε λύσεις για «έξυπνο σπίτι», η εταιρεία δηµιούργησε, ως φυσική εξέλιξη της ιστορίας της, τη σειρά mydlink™ Home. Το οικοσύστηµα αυτό αποτελείται από 5 «έξυπνες» συσκευές, δυο κάµερες Video Home Monitor, έναν Ανιχνευτή Κίνησης, µία Έξυπνη Πρίζα και ένα Audio Extender, καθώς και τις σχετικές εφαρµογές για να συνδέονται και να επικοινωνούν µεταξύ τους. Όλες οι συσκευές συνεργάζονται προσφέροντας µία πλήρη λύση για τη δηµιουργία ενός αυτοµατοποιηµένου σπιτιού, µέσα στο οποίο ο χρήστης ελέγχει διαρκώς το τι συµβαίνει, είτε βρίσκεται στο ίδιο δωµάτιο είτε στην άλλη άκρη του κόσµου.

Εύκολη εγκατάσταση και προσιτά προϊόντα που συνοδεύονται από εύκολες στη χρήση εφαρµογές, µετατρέπουν το Ψηφιακό Σπίτι του µέλλοντος σε σηµερινή πραγµατικότητα. Είναι µια συναρπαστική στιγµή και το µέλλον θα αποκαλύψει όλους τους νέους τρόπους που το IoT θα µετασχηµατίσει τον τρόπο που αλληλεπιδρούµε µεταξύ µας, µε τις συσκευές µας και τον κόσµο, και αυτό το νέο κύµα «πραγµάτων» πρόκειται να διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο.

Γιώργος Ρυµικής, Intel: Internet of Things, η ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαµένη

Το Internet of Things (IoT) θεωρείται το µεγάλο επόµενο βήµα στην τεχνολογία, οδηγώντας σε ένα επαναστατικό µετασχηµατισµό, από αποµονωµένα συστήµατα ελέγχου και επιτήρησης σε συστήµατα και συσκευές πάντοτε και παντού διασυνδεδεµένες µε το Ιnternet. Οι τεράστιες ποσότητες δεδοµένων που δηµιουργούνται από αυτές τις διασυνδεδεµένες συσκευές πιστεύουµε ότι θα δηµιουργήσουν µια ολότελα νέα γενιά εφαρµογών που θα επηρεάσουν σε σηµαντικό βαθµό και θα εµπλουτίσουν τη καθηµερινή µας ζωή, καθώς και ποικίλες επιχειρησιακές διαδικασίες.

H Intel πιστεύει ότι η αλυσίδα των λύσεων IoT περιέχει µια σειρά από παροχείς λύσεων. Στον πυρήνα των προϊόντων IoT υπάρχουν συστατικά όπως οι επεξεργαστές και λειτουργικά συστήµατα, τα οποία ενσωµατώνονται σε πλακέτες και συσκευές. Η προσθήκη data analytics, εφαρµογών και ολοκλήρωσης γύρω από αυτές τις συσκευές, δηµιουργούν ένα εξαιρετικό πλήθος λύσεων για διαφορετικά τµήµατα της αγοράς.

Το οικοσύστηµα του IoT συµπληρώνεται µε την προσθήκη διαφορετικών λύσεων δικτυακών υπηρεσιών, καθώς αυτές οι λύσεις είναι µέρος ευρύτερων λύσεων cloud.

Με βάση τα παραπάνω, τo οικοσύστηµα της Intel παρέχει τις θεµελιώδεις δυνατότητες για ολοκληρωµένες end-to-end λύσεις IoT.

Οι τεχνολογίες της Intel είναι ο βασικός κορµός δοκιµασµένων λύσεων IoT, σε καταναλωτικές, βιοµηχανικές και φορητές εφαρµογές, καθώς και σε κάθετες αγορές, όπως οι µεταφορές, η υγεία και το retail. Δίνουν τη δυνατότητα σε δισεκατοµµύρια συσκευές να επικοινωνούν µεταξύ τους και να µοιράζονται πολύτιµες πληροφορίες, προστατεύοντας ευαίσθητα δεδοµένα και προφέροντας πολύτιµα analytics και APIs.

Η πλατφόρµα IoT της Intel περιέχει δοµικά στοιχεία hardware και software όπως:

> Intel® Analytics Service για IoT Developer Kits: Υποστηρίζοντας τις σειρές Intel® IoT Gateway DKxx, Galileo, και Edison.

> Τεχνολογία Intel® Enhanced Privacy Identity (EPID) Technology: Παρέχει έλεγχο ταυτοποίησης, ακεραιότητας και διάγνωση προβληµάτων βασισµένο σε hardware.

> Intel® IoT Gateway: Απροβληµάτιστη διασύνδεση συσκευών βιοµηχανικών υποδοµών και ασφαλής ροή δεδοµένων, µεταξύ συσκευών και cloud.

> McAfee Secure Fabric Platform: Παρέχει ασφάλεια συσκευών και δικτύου επόµενης γενιάς, καθώς η ασφάλεια είναι ένα θέµα πρωταρχικής σηµασίας, τόσο για τους οργανισµούς όσο και για µεµονωµένους χρήστες τεχνολογικών προϊόντων.

> Intel® Mashery™ API Management Solution για  IoT: Λύση διαχείρισης API που βελτιστοποιεί την πρόσβαση και έλεγχο APIs για οργανισµούς και developers.

> Wind River Intelligent Device Platform and Wind River Edge Management System: Embedded software για ευφυή συστήµατα. Η πλατφόρµα Intel IoT αντιπροσωπεύει τη
δέσµευση της Intel για την ανάπτυξη του IoT σε παγκόσµια κλίµακα, ώστε να γίνουν σε σύντοµο χρονικό διάστηµα πραγµατικότητα τα πλήρη οφέλη από τη µαζική υλοποίηση ΙοΤ λύσεων και εφαρµογών.

Σχετικά άρθρα

Τέλος εποχής για την Oracle

Kitriniaris

Η τεχνολογία επικοινωνίας επόμενης γενιάς στο πρώτο Samsung 6G Forum

Giorgos Athanassiadis

Gartner: Τι λέει η κρυστάλλινη “σφαίρα” της για το 2014

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα