16.7 C
Athens
19/04/2024
Biztech

Intel Datacenter Day: Κυριαρχία στους servers

Η Intel ανακοίνωσε στη διάρκεια του event Datacenter Day το µέλλον των επεξεργαστών χαµηλής κατανάλωσης που απευθύνονται στην αγορά των servers αναζωπυρώνοντας για µια ακόµη φορά το ενδιαφέρον όλων γύρω από τις δηµιουργίες της.

Ξεκινώντας από την οικογένεια των Xeon, η Intel ανακοίνωσε την έναρξη της κυκλοφορίας της τρίτης έκδοσης του Xeon E3-1200 (κωδική ονοµασία Haswell) , ο οποίος κατασκευάζεται µε διαδικασία 22 νανόµετρων. Η κατανάλωση των νέων επεξεργαστών ξεκινά από τα 13 Watts για τη διπύρηνη έκδοση, που αποτελεί πραγµατικό ρεκόρ. Η συνέχεια αναµένεται να δοθεί µε την εόπµενη γενιά η οποία αναπτύσσεται ήδη µε την κωδική ονµασία Broadwell.

Ο ενδιάµεσος
Όµως η µεγάλη έκπληξη προήλθε από ένα τελείως νέο chip που θα βασίζεται στην αρχιτεκτονική Broadwell και θα ακολουθεί τη λογική του system-on-chip, κάτι που τους διαφοροποιεί σε πολύ µεγάλο βαθµό από τους ήδη υπάρχοντες επεξεργαστές Xeon. Ο σχεδιασµός SOC συνδυάζει πολλαπλά components σε ένα ενιαίο chip, κάτι που δηµιουργεί σηµαντική οικονοµία σε θέµατα κατανάλωσης αλλά και απαιτήσεων σε χώρο. Οι εν λόγω υλοποιήσεις έχουν βρει σηµαντικό χώρο στην αγορά των servers µε τη µορφή των microservers, ένα τύπο συστηµάτων χαµηλής κατανάλωσης που χρησιµοποιείται για online workloads µεγάλης κλίµακας.

H Intel παρέχει ήδη SOCs, τα οποία όµως ανήκουν στην οικογένεια επεξεργαστών Atom. Το νέο chip θα αποτελεί το πρώτο offering της Intel στο χώρο των SOCs, που θα χρησιµοποιεί την ίδια αρχιτεκτονική µε τους Xeon.  Ο νέος επεξεργαστής θα κατασκευάζεται στα 14 νανόµετρα και θα περιλαµβάνει I/O, networking και accelerators εφαρµογών.  Στην ουσία πρόκειται για έναν επεξεργαστή, ο οποίος καταφέρνει να καλύπτει το κενό ανάµεσα στους σύγχρονους επεξεργαστές Atom, που εστιάζουν στη χαµηλή κατανάλωση ενέργειας και στους επεξεργαστές Xeon, που παρέχουν υψηλότερη απόδοση αλλά καταναλώνουν περισσότερο.

Ο επεξεργαστής έρχεται στην αγορά, µια στιγµή που ο ανταγωνισµός κάνει τα πρώτα δειλά βήµατά του. Εταιρείες όπως οι Calxeda και AMD, κατασκευάζουν SOCs χαµηλής κατανάλωσης, που στηρίζονται στην αρχιτεκτονική της ARM.

Εξελίξεις και στους Atom
Η νέα γενιά επεξεργαστών Atom (κωδική ονοµασία Avoton) που κατασκευάζονται µε αρχιτεκτονική 22 νανόµετρων έχουν αρχίσει να φτάνουν σε συνεργάτες  της εταιρείας, κάτι που ισχύει και για την εκδοχή Rangeley που αφορά στην αγορά των entry-level storage arrays. Το νέο chip αναµένεται να παρουσιαστεί µέσα στο δεύτερο εξάµηνο του έτους. Τόσο ο Avoton που διαθέτει οκτώ πυρήνες, όσο και ο Rangeley για τον οποίο δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθµός των πυρήνων, στηρίζονται στην µικροαρχιτεκτονική Silvermont.

Με τη µετάβαση στην αρχιτεκτονική Silvermont, οι επεξεργαστές Atom είναι σε θέση να παρέχουν την ίδια απόδοση µε το 1/3 της κατανάλωσης ή πέντε φορές την απόδοση διατηρώντας την ίδια κατανάλωση. Ο νέος επεξεργαστής θα ονοµάζεται Atom C2000 και αποτελείται από τέσσερα διπύρηνα blocks αρχιτεκτονικής Silvermont, που µοιράζονται 1MB L2 cache.

Οι επεξεργαστές Avoton και Rangeley µοιάζουν σε πολύ µεγάλο βαθµό και µπορούν να έχουν µέχρι και 16 PCI Express lanes που διαχωρίζονται ανάµεσα σε τέσσερις controllers πάνω στο chip, όπως και έναν ολοκληρωµένο controller µνήµης DDR3, που µπορεί να υποστηρίξει µνήµη µε συχνότητα λειτουργίας που φτάνει τα 1,6GHz.Το οκταπύρηνο chip θα έχει εξαιρετικά µεγαλύτερη απόδοση από το Centerton που θα αντικαταστήσει ενώ θα υποστηρίζει 64GB µνήµης, οκταπλασιάζοντας το µέχρι τώρα υποστηριζόµενο µέγεθος. Πέρα από αυτό διαθέτει τέσσερις Ethernet θύρες του 1GB/s, 6 SATA ports και έναν επεξεργαστή που αναλαµβάνει όλες τις διαδικασίες κρυπτογράφησης.
 

Σχετικά άρθρα

Ενισχύεται η επιχειρηματικότητα με τη χρήση νέων τεχνολογιών

Giorgos Athanassiadis

Εκπαιδευτικά προγράμματα και ολοκληρωμένες λύσεις Red Hat από την Performance

Giorgos Athanassiadis

Ανδρέας Ξηρόκωστας: Στη SAP επενδύουμε στους συνεργάτες

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα