20.7 C
Athens
23/04/2024
Biztech

IBM: Πέντε καινοτομίες σε πέντε χρόνια, θα αλλάξουν τη ζωή μας

Τα πάντα θα έχουν την ικανότητα να μαθαίνουν και οι μηχανές θα σκέπτονται λογικά και θα αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους με ένα πιο φυσικό και εξατομικευμένο τρόπο. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της όγδοης ετήσιας έκθεσης “IBM 5 in 5”, η οποία περιλαμβάνει μια λίστα με καινοτομίες που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα εργάζονται, θα ζουν και θα αλληλεπιδρούν κατά την επόμενη πενταετία.

Oι καινοτομίες που περιγράφει η IBM ήδη έχουν αρχίσει να αναδύονται ενώ τα ελατήριά τους βασίζονται στη συνέργεια του cloud computing, των big data  και των τεχνολογιών μάθησης, που σταδιακά υιοθετούνται από οργανισμούς αλλά και απλούς χρήστες.

Ειδικότερα, οι πέντε τεχνολογικές τάσεις που θα καθορίσουν τις μελλοντικές εξελίξεις και θα επηρεάσουν τόσο τις συλλογικές όσο και τις ατομικές δραστηριότητες μας είναι οι εξής:

Ολοταχώς για την ψηφιακή εκπαίδευση
Η ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και του εκπαιδευτικού χώρου θα είναι, ίσως, η εξέλιξη με τις βαθύτερες επιπτώσεις σε συλλογικό επίπεδο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΙΒΜ. Η τάξη του μέλλοντος θα προσφέρει στους εκπαιδευτικούς τα εργαλεία που χρειάζονται για να μαθαίνουν πληροφορίες για κάθε μαθητή, παρέχοντάς τους ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα διδασκαλίας από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο και την απασχόληση.

Εντός των επόμενων πέντε ετών, η τάξη θα αποκτήσει την ικανότητα να “μαθαίνει” για κάθε μαθητή, χρησιμοποιώντας διαχρονικά δεδομένα, όπως βαθμολογίες διαγωνισμάτων, δεδομένα παρουσιών και πληροφορίες για τη συμπεριφορά του μαθητή. Εξελιγμένα εργαλεία ανάλυσης μέσω cloud θα προσφέρουν υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς έτσι ώστε, αυτοί να προσαρμόζουν την μαθησιακή διαδικασία στις δυνατότητες κάθε μαθητή. Πρακτικά, οι νέες τεχνολογίες θα επιτρέψουν την εξατομίκευση του διδακτικού έργου.

Η “εκδίκηση” των φυσικών καταστημάτων
Σε αντίθεση με αυτό που θα περίμενε κανείς, η εδραίωση νέων τεχνολογιών θα επιτρέψει στα φυσικά καταστήματα να υπερισχύσουν των ηλεκτρονικών αγορών. Σήμερα, η τάση οι καταναλωτές να επισκέπτονται τα φυσικά καταστήματα για να δουν τα προϊόντα και εν συνεχεία να αναζητούν χαμηλότερες τιμές στο Internet (showrooming), καθιστά δυσκολότερο τον ανταγωνισμό με τα ηλεκτρονικά καταστήματα λιανικής πώλησης.

Στα επόμενα πέντε χρόνοα, τα φυσικά καταστήματα θα εμπλουτίσουν την ψηφιακή εμπειρία που προσφέρουν. Τεχνολογίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality) θα παρέχουν στους αγοραστές καλύτερες εμπειρίες περιήγησης και αγορών στο κατάστημα. Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα άμεσης παράδοσης των προϊόντων, τα φυσικά καταστήματα θα αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα έναντι του e-commerce.

DNA, Big Data και Cloud στην υπηρεσία της ιατρικής
Η ΙΒΜ υποστηρίζει ότι στα επόμενα πέντε χρόνια εξελίξεις στην τεχνολογία ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων και τα νέα γνωστικά συστήματα που βασίζονται σε cloud, σε συνδυασμό με εξελίξεις στη γονιδιωματική έρευνα και στις εξετάσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γιατρούς στην ακριβή διάγνωση του καρκίνου και στην εκπόνηση εξατομικευμένων θεραπευτικών σχημάτων αντιμετώπισής του.

“Έξυπνοι” υπολογιστές θα λαμβάνουν το πλήρες αποτέλεσμα του προσδιορισμού της αλληλουχίας του γονιδιώματος και θα ανατρέχουν σε τεράστιους όγκους ιατρικών φακέλων και δημοσιεύσεων προκειμένου να μαθαίνουν και να παρέχουν γρήγορα ειδική και αξιοποιήσιμη πληροφόρηση σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.

Ψηφιακός φύλακας πανταχού παρών
Μέχρι το 2019 ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να προστατεύεται από τον δικό του ψηφιακό φύλακα ο οποίος θα εκπαιδεύεται έτσι ώστε να εξειδικεύεται στους ανθρώπους και στα στοιχεία με τα οποία είναι επιφορτισμένος, προσφέροντας ένα νέο επίπεδο προστασίας από την κλοπή ταυτότητας. Η ασφάλεια θα αφομοιώνει δεδομένα περιεχομένου, καταστάσεων και ιστορικού, προκειμένου να επαληθεύεται η ταυτότητα ενός ατόμου σε διαφορετικές συσκευές. Μαθαίνοντας σχετικά με τους χρήστες, ένας ψηφιακός φύλακας μπορεί να εξάγει συμπεράσματα σχετικά με το τι συνιστά κανονική ή εύλογη δραστηριότητα και τι όχι, λειτουργώντας ως σύμβουλος όταν αυτό είναι επιθυμητό.

Οι “έξυπνες” πόλεις
Έως το 2030, οι πόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου θα αντιστοιχούν στο 80% του παγκόσμιου αστικού πληθυσμού και έως το 2050 επτά στους δέκα ανθρώπους θα ζουν σε πόλεις. Σύμφωνα με την IBM, επόμενα πέντε χρόνια, οι “έξυπνες” πόλεις θα είναι ήδη γεγονός και θα κατανοούν σε πραγματικό χρόνο τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν χώρα δισεκατομμύρια συμβάντα. Οι κινητές συσκευές και τα εργαλεία που τις συνοδεύουν θα βοηθούν τις αρχές να εντοπίζουν αναδυόμενα θέματα ή επείγοντα ζητήματα και να λαμβάνουν σε ελάχιστο χρόνο τα απαραίτητα μέτρα.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Οι νέες συσκευές της Roland δίνουν νέα διάσταση στην εκτύπωση-κοπή

Giorgos Athanassiadis

Η Philips 498P9 δεν είναι ultra wide, είναι… super wide

Giorgos Athanassiadis

Συνεργασία Siemens & Prodea για τη δημιουργία έξυπνων κτηρίων στην Ελλάδα

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα